Kolumne Iz povijesti crikveničkog sporta (2) CRIKVENIČKA PUB-KVIZ LIGA

Petačke štorije (24)

Sjedamo u klupu radi hodočasničke molitve i uranjamo u povijesno okruženje stare pavlinske crkve.

Veli petak

Velo trodnevlje pred Vazam, ko počinje četrtkon je na smiraju, noć je punoga miseca, prvoga punoga miseca va pramaliću nakon koga pride Vazam. Ovo leto već znanoga čerljenoga miseca va narodu poznatoga kot krvavi misec.

Maslinova grančica

Maslina je dugovečno drvo, more poživet stotinami let. Maslina se ne da.

Petačke štorije (22)

U ostavštini Ivana Lončarića Papića koja se čuva u knjižnici u Selcu ima puno zapisa i dokumenata iz povijesti Selca i cijelog Vinodola. Navode se razni događaji i osobe u ponekad dramatičnim okolnostima koje su nadahnule Papića da nekad napiše pjesmu, priču, ili naslika akvarel ili grafiku...

Travanj je na vrateh

Zadnji su dani marča bili lipi, tepli, čak je i treta marčena bura bila kratkoga daha valjad sej' pušuć va svoji tri rogi, tancajuć na svoji tri piri, jako zmorila pa sej' brzo kalmala. Zateplilo je, jutra su još friška, maglovita i rosna. Zadnji skosi zimi su pasali.

Povijesne značajke Vinodola (9)

U Ledenicama, na krajnjem jugoistočnom dijelu Vinodola, nalazila se je od polovice 16. st. stalna carska vojna posada kao dio obrambenog sustava i štit od turskih napada ne samo na Vinodol već i na Rijeku, Istru, Gorski kotar i dalje.