Kolumne Iz povijesti crikveničkog sporta (2) CRIKVENIČKA PUB-KVIZ LIGA

Maškarane užanci

Zatulil je Antonjski rog, zazvonile zvona zvončari, boreć se z burun i klateć po mesteh ričkoga prstena, kade zvončari krenu svojen dugen puton, klateć se na glave z grdemi, strašljiven maskami, mačukami.

Maškarani vremeplov

Vrime je od maškar. Počelo je prošlu šetemanu dizanjen zastavi crkveniškeh maškar va Matkovićeh. Skupili su se Matkovićari i uz larmu lupanja po bubnjeh zbudili oni kraj već pomalo zaspal va sagdanji život nakon blagdani.

Vinodol i vinodolske župe kroz povijest

Vinodol i vinodolske župe kroz povijest - uvod U kolumni „Zavičajni kantun“ u narednih ću nekoliko mjeseci pisati (jednom tjedno) o Vinodolu i njegovim župama kroz povijest. U prostornom smislu ti će se tekstovi u osnovi odnositi na današnje područje Vinodolske općine i gradova Crikvenice i Novog...

Zima je

Pasali su blagdani, već smo va noven letu, odmorili smo se od slavlja i nazdravjanja, od trošenja i trežnjenja, doduše kako ki, neki je novo leto dočekal z grdun gripičinun, neki va familjah, doma. Kako sad vrimenska prognoza kaže, tek nan gre zima.

Kumovi na krštenju u Crikvenici u razdoblju od 1738. do 1815. godine

Između 1738. i 1815. godine u naselju Crikvenica rodilo se ukupno 2.344 djece (izvor: Matična knjiga rođenih (krštenih) župe Kotor 1738.-1793. i župe Crikvenica 1793.-1815.). Svi su oni bili katolici i kršteni su, obično na dan rođenja ili naredni dan, od strane župnika koji je krštenje obavljao...