Kolumne Iz povijesti crikveničkog sporta (2) CRIKVENIČKA PUB-KVIZ LIGA

Svim na zemlji mir, veselje

Rasuli se si najlipši kolori na smiraju ovoga lipoga prohladnoga prosinačkoga dana, kada je prama zimskomu solsticiju dan najkraći, a noć duga okićena samo zvezdicami i mladen misecon kroz noć vedrenicu.

Svilni bomboni

Lipi sunčani dani jutron mrzlinun obučeni, a noći vedrenice nebo zvezdicami okićene. Misec gljeda ozgora se veći, kako gre prama Božiću bit će pun i ko nonina pogača žut. Va zraku se ćuti radost došašća va punoj svojoj lipote. Gredu ljudi zi zornic, veseli i smehon na obrazeh.

Povijest Crikvenice iz tekstova Ratimira Gregurića

Kad mi je Ivica Šubat, osnivač portala crikva.hr, predložio da pišem za taj elektronički medij, prvo što mi je palo na pamet bilo je da kroz niz nastavaka objavim tekstove Ratimira Gregurića (1916. – 1946.) koji nakon prerane smrti autora stoje neobjavljeni više od 70 godina.

Crikvenička osobna imena između 1738. i 1815. g.

Na temelju Matične knjige rođenih (krštenih) župe Kotor od 1738. do 1793.g. i Matične knjige rođenih (krštenih) župe Crikvenica od 1793. do 1815.g. utvrdio sam da je u tom 78 godina dugom razdoblju (1738.-1815.) rođeno ukupno 1.250 djece muškog spola.