Zvončice pozivaju na suradnju – počele pripreme za Božićni sajam

Zvončice - Elma Dujić, Anja Kostanjšek Brnić, Klaudia Brkljača, Desiree Pečaver, Maja Rebernik (stoje), Diana Smiljanić Bosanac, Dina Malenica, Branka Bosanac, Smiljka Švarc, Emira Manestar i Anita Škiljan (sjede).

 

Godine 1996. u Osnovnoj školi Zvonka Cara pojavila se ideja o većoj povezanosti i suradnji učitelja, učenika, roditelja i zajednice, te je tako nastao dječji Božićni sajam u školi. Nositeljice te ideje bile su majke i bake učenika polaznika škole, koje su odlučile dio svoje kreativnosti, volje i vremena darovati napretku škole, čemu su se odmah pridružili i učitelji. Tako se već sljedeće godine osniva učenička zadruga koja dobiva prigodni naziv - Zvončice.  Godine prolaze, neke nove Zvončice dolaze, neke odlaze, a neke traju već više od 20 godina, iako su im djeca odavno završila školovanje u OŠ Zvonka Cara.
Ove godine Božićni sajam održat će se u OŠ Zvonka Cara sredinom prosinca, stoga je prekjučer (17.10.) održan prvi dogovor Zvončica s temom organizacije Božićnog sajma. Zaključeno je da se s radom započne odmah sljedeći tjedan. Radionice Zvončica održavat će se ponedjeljkom i srijedom u 17 sati u prostorijama škole, pa se pozivaju svi roditelji učenika koji ovdje pohađaju školu da im se pridruže u radu.
Prodajom proizvoda na Božićnom sajmu dobivaju se sredstva koja se koriste za kupovinu opreme za školu. Dosad su tako nabavljene keramička peć, odjeća za folklornu sekciju, multimedijalna oprema, pianino, koševi i golovi za igralište i dr. No, nije najveća vrijednost aktivnosti Zvončica u toj materijalnoj dobiti, već prije svega u zajedništvu, slozi i suradnji koja se ostvaruje.
Voditeljica Učeničke zadruge Zvončice je učiteljica razredne nastave Anja Kostanjšek Brnić. Zadruga djeluje tijekom cijele školske godine, a okuplja djecu u keramičku, likovnu i grafičku skupinu. Proizvodi Zvončice sudjeluju na natjecanjima na kojima dobivaju i nagrade. Tako je prošle godine prvu nagradu na državnom natjecanju dobila lampa u obliku kamenih primorskih kućica, izrađena u keramičarskoj radionici. Također, proizvodi bivaju izloženi na školskim sajmovima, kao i na štandu u Adventskom parku tijekom božićnih i uskrsnih blagdana.

Elma Dujić

Podijelite