ŽLU Crikvenica dodijeljeno 550.000 eura za sufinanciranje rekonstrukcije luke Podvorska

Jučer je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održana svečana dodjela sporazuma i ugovora za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Među projektima za koja su osigurana proračunska sredstva je i projekt Rekonstrukcije luke Podvorska Županijske lučke uprave Crikvenica. Ukupni iznos dodijeljenih sredstava u 2023. godini je 550.000 eura.
Podsjetimo, projektom Rekonstrukcije luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Podvorska u Crikvenici obuhvaćeno je uklanjanje dotrajalog dijela postojećeg gata u dužini od oko 160 metara. Nedavno izvedeni produžetak na glavi postojećeg gata se zadržava te se njega povezuje s obalom novom raščlanjenom konstrukcijom gata, ukupne razvijene dužine oko 150 metara. Novi dio gata se izvodi sjevernije u akvatoriju luke, kako bi se u južnom dijelu akvatorija dobilo mjesta za izgradnju dodatnog novog gata ukupne razvijene dužine oko 82 metra.
U sklopu projekta planira se izrada novog sidrenog sustava za privez plovila, postavljanje priključnih ormarića za struju i vodu na oba gata, postavljanje hidranta, te postavljanje ekološke i energetski učinkovite rasvjete. Također, planira se izgradnja pristupne stanice za pražnjenje otpadnih voda s plovila u sklopu koje se planira odrediti fiksno privezno mjesto za korisnike iste.
- U prvom redu htio bih se zahvaliti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i ministru Olegu Butkoviću što je prepoznao značaj ulaganja u luke pod upravljanjem Županijske lučke uprave Crikvenica. Mi smo kao Županijska lučka uprava Crikvenica pripremili projekt na vrijeme i prijavili se na natječaj Ministarstva, a ovo potpisivanje je samo „šlag na tortu“ u smislu financiranja projekta. Kod ovog projekta posebno me veseli što će njegovim dovršetkom biti osigurano novih 40-tak komunalnih vezova, a svi dobro znamo koliko je velika potreba za istima, izjavio je Mario Kružić, ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica.

crikva.hr

Podijelite