Žarko Jerčinović svjetski prvak, Karlo Šaban dvostruki viceprvak, 7 medalja za Hrvatsku


Hrvatski reprezentativci osvojili su sedam od mogućih deset medalja, odnosno po jedno zlatno odličje, četiri srebrna te dva brončana odličja na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore (U23) i juniore (U18) koje se od srijede do subote (20.-23.9.2023.) održalo u alžirskom gradu Oranu.
Naslovom svjetskog prvaka i zlatnom medaljom okitio se je junior (U18) Žarko Jerčinović u disciplini bližanje i izbijanje u krug. Uz to zlato Žarko je osvojio i srebrno odličje u disciplini precizno izbijanje. 
Dva srebra osvojio je Karlo Šaban u disciplini pojedinačno klasično te u paru zajedno s Lukom Gašparom u konkurenciji mlađih seniora (U23)
Do srebra stigli su Ivan Načinović i Adrian Šipek u štafetnom izbijanju (U18). 
Brončane medalje osvojili su mlađi seniori Filip Klarić i Luka Gašpar u štafetnom izbijanju, te Duje Pirić u disciplini precizno izbijanje.
Bez plasmana koji osigurava medalju ostali su brzinci Adrian Šipek (U18) i Luka Gašpar (U23) te juniorski par Ivan Načinović i Matija Valenčić.

Zadnji dan natjecanja bio je vrlo intenzivan za hrvatske boćare. najprije je ujutro Žarko Jerčinović pobijedio Crnogorca Belana (21:20) i plasirao se u finale discipline precizno izbijanje.
Nakon toga su Karlo Šaban i Luka Gašpar u polufinalu parova nadigrali slovenski par Sodec-Povh, nakon što su rezultat 2:7 preokrenuli u 13:7 i izborili finale.
Poslijepodnevna finala počeli su Adrian Šipek i Ivan Načinović porazom protiv Francuza Paradisa i Adriena (40/57:54/58) te osvajanjem srebrne medalje.
Potom je u finalu discipline pojedinačno klasično Karlo Šaban poražen od Crnogorca Gracije Stjepčevića (inače igrača "Pule") rezultatom 5:13.
Najbolji rezultat hrvatskih reprezentativaca uslijedio je odličnom izvedbom Žarka Jerčinovića u disciplini bližanje i izbijanje u krug. Pobjedom protiv Slovenca Moličnika (26:22) Žare je osvojio zlatnu medalju.
Manje od dva sata kasnije Jerčinović je igrao i drugo finale, u preciznom izbijanju protiv Argentinca Retamara. Ispražnjen od netom osvojenog naslova svjetskog prvaka u krugu, Žare je u preciznom odigrao loše i porazom (1:7) zauzeo drugo mjesto na svijetu u ovoj disciplini.
Ovaj bi slučaj trebao biti jasan pokazatelj organizatorima SP da ne stavljaju sva finala istoga dana.
Još je više zbog zgusnutog programa finala bio zakinut Karlo Šaban, nakon što je ujutro odigrao polufinale u paru, a zatim i pojedincu, u razmaku od 6 sati morao je odigrati i finale parova zajedno s Lukom Gašparom, protiv Talijana Soggetija i Soligona. Energije nakon tri dana natjecanja nije bilo dovoljno i Talijani su pobijedili 13:5. 

U raffa boćanju naša reprezentativka Ana Juginović osvojila je još dvije medalje za Hrvatsku. Naslov juniorske prvakinje (U19) osvojila je u disciplini pojedinačno klasično dok je srebrnu medalju osvojila u disciplini precizno izbijanje.

Nastupom na Svjetskom prvenstvu u Oranu naši boćari ppotrdili su da je Hrvatska svjetska boćarska velesila, a da je boćanje naš najtrofejni sport.
Na tome svima, od igrača do trenera i HKS-a upućujemo velike čestitke, a posebno svjetskom prvaku Žarku Jerčinoviću.

Ivica Šubat 

Podijelite