Vrhovni sud sutra donosi odluku u suđenju Damiru Rukavini - hoće li Crikveničani na nove izbore za gradonačelnika?

1 - Damir Rukavina

Vrhovni sud Republike Hrvatske će sutra (srijeda 13.10.) donijeti pravorijek u procesu u kojem je optuženik Damir Rukavina, gradonačelnik Grada Crikvenice.
Rukavini se sudi zbog zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, a slučaj je završio na Vrhovnom sudu nakon presude Županijskog suda u Rijeci, kojom je Rukavina 5.7.2017. proglašen krivim i nepravomoćno osuđen na pet mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.
Na tu su presudu uslijedile žalbe i slučaj je završio na Vrhovnom sudu koji će donijeti konačni pravorijek.

O tom je slučaju opširno izvještavao „Novi list“ te je 6. srpnja 2017. objavio:
- Na uvjetnu zatvorsku kaznu osuđen je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina. Pet mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, izrečeno mu je zbog prve optužnice USKOK-a, koja ga je teretila za »zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti«, da je pogodovao svojoj tvrtki u kojoj je ostao prikriveni vlasnik i nakon što je postao gradonačelnik. Bit je to presude koju je objavilo vijeće riječkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića.
Presuda nije pravomoćna, pravo žalbe imaju i USKOK i crikvenički gradonačelnik. Obrazlažući donesenu presudu, sudac Saša Cvijetić je napomenuo da je analizom svih dokaza sudsko vijeće zaključilo da je u prvom slučaju nedvojbeno dokazano ono što se navodi u optužnici USKOK-a. A ona je Rukavinu teretila da je u namjeri pogodovanja tvrtki Sando, u kojoj je bio osnivač i odgovorna osoba, nakon izbora na dužnost gradonačelnika formalno u lipnju 2009. godine prenio vlasništvo na drugu osobu, bez stvarne isplate vrijednosti poslovnih udjela, zadržavši pritom upravljačka prava.
Pregovori u nabavi 
USKOK je tvrdio, a sudsko vijeće se s time složilo, da je kao gradonačelnik primjenjivao, umjesto otvorenog, pregovarački postupak javne nabave, čime je toj tvrtki omogućeno dobivanje poslova. Tako su sa tvrtkom Sando sklopljeni ugovori o radovima na sustavu javne rasvjete, dekoracije i iluminacije, a firmi isplaćeno oko 722 tisuće kuna. USKOK je Rukavinu optuživao da je iskoristio položaj i ovlasti pogodovanjem u davanju i ugovoranju poslova, a takav stav na kraju je dobio i potvrdu riječkog suda. Sudsko vijeće je zaključilo da je prebacivanje vlasništva na drugu osobu bilo samo fiktivno, formalne naravi, da je stvarni vlasnik i dalje bio Damir Rukavina, a da je iza svega bio cilj da ta tvrtka i dalje održi poslovni odnos s Gradom.
Sud je Rukavini odmjerio blagu kaznu, uzevši mu kao olakotnu okolnost dosadašnju neosuđivanost, a uvažena je i činjenica da je sa slučajem povezana tvrtka koja je inače uspješno poslovala i funkcionirala, bez obzira tko joj je bio vlasnik.  

Tako je pisao „Novi list“, a sutrašnja presuda Vrhovnog suda može imati reperkusije koje bi mogle dovesti i do novih izbora za gradonačelnika Grada Crikvenice. Stoga se presuda očekuju s posebnim zanimanjem jer bi mogla bitno utjecati na relacije u političkom životu našega Grada.

Ivica Šubat  

Podijelite