Svjetski dan Roma


Na dan 8.4. obilježava se Svjetski dan Roma, u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine. Na tom je kongresu osnovan Međunarodni savez Roma, prihvaćeni su izgled romske zastave i službena himna, proglašen je službeni romski jezik te je i službeno prihvaćen naziv “Rom,” što znači čovjek.  
Stoga ovim putem svim Romkinjama i Romima upućujemo čestitku povodom njihovog dana! 

- Koristimo priliku podsjetiti na bogatu kulturnu baštinu Roma te skrenuti pozornost na to da prema nekim procjenama u Hrvatskoj živi između 30 i 40 tisuća Roma, premda ih prema posljednjem popisu stanovništva ima 16.975. Iz perspektive središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije ovom prilikom također ističemo probleme s kojima se nažalost mnogi Romkinje i Romi i dalje suočavaju.    
Integraciju Roma u društvo koče mnogi čimbenici od prostorne segregacije, budući da često žive u ilegalnim naseljima na rubovima većih gradova, do neriješenog statusa i državljanstva, što im onemogućuje da legaliziraju stambene objekte, riješe zdravstveno osiguranje ili druga važna pitanja.  

Nadalje, ogroman broj Roma u Republici Hrvatskoj živi u relativnom siromaštvu, a čak 9% u apsolutnom. Siromaštvo i socijalna isključenost Roma imaju više dimenzija te se stoga mogu sagledati i kao uzrok i kao posljedicu isključivanja i diskriminacije u raznim područjima života. Dodatni problem veže se uz loš obrazovni status velike većine Roma, koji onda utječe na nemogućnost zapošljavanja, a što ima posljedice na sve druge aspekte života, uključujući i stanovanje, koje za Rome najčešće znači život u neadekvatnim i prenapučenim stambenim prostorima od kojih primjerice polovica nema pitku vodu, pristup kanalizaciji ili septičkoj jami, niti zahod ni kupaonicu.  

Istaknuti problemi nažalost čine samo jedan dio onoga s čime se Romi suočavaju svakodnevno. Rješenja ili barem planovi rješenja nekih gorućih problema koji pogađaju Rome nalaze se u strateškim dokumentima Vlade koji su ili posvećeni samo ovoj problematici ili šire, zaštiti ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije. Njihova provedba stoga mora biti aktivna i što je moguće brža kako bi se marginalizirani i nepovoljan položaj Roma što prije počeo mijenjati.  

Na kraju moramo naglasiti i neke pozitivne aspekte u odnosu naše lokalne zajednice s romskom manjinom. Naime, već dugi niz godina postoji dobar i kvalitetan odnos s našom lokalnom samoupravom, Gradom, gradonačelnikom  i gradskim poduzećima, zasnovan na međusobnom uvažavanju i povjerenju, kao i dobra komunikacija predstavnika romske zajednice s lokalnim dužnosnicima. - ističe Iso Bajrami. 

Proslava Dana Roma se nažalost zbog epidemioloških mjera ove godine neće održati.

crikva.hr

Podijelite