Svečano obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

1 - Irena Gašparović, Danijel Brozović i dr. Iva Skočilić
2 - Dr. Iva Skočilić i Danijel Brozović
3 - Irena Gašparović i dr. Iva Skočilić
4 - Dr. Iva Skočilić i Sanjin Šopić
5 - Dr. Iva Skočilić i Nikica Antić

Jučer je u crikveničkoj „Thalassotherapiji“ prigodnom svečanošću obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Sudionike svečanosti pozdravili su predsjednica GDCK Crikvenica dr. Iva Skočilić te, u ime Grada Crikvenice, predsjednik Gradskog vijeća Josip Friš.
Ravnateljica GDCK Crikvenica Irena Gašparović pročitala je čestitku predsjednika Hrvatskog Crvenog križa dr. Josipa Jelića, te izvršnog predsjednika HCK-a Roberta Markta, nakon čega je iznijela pregled aktivnosti vezanih uz dobrovoljno darivanje krvi u prvih devet mjeseci 2019. godine.
Osim tri dosad održane redovne akcije darivanja krvi, organizirane su i posebne akcije – u suradnji sa SŠ Dr. Antuna Barca Crikvenica akcija za maturante kojoj je prethodilo edukativno predavanje, te dvije akcije na riječkoj Transfuziji za darivatelje 65+ godina.
Do kraja godine u planu je održavanje i četvrte redovne akcije u prosincu, kao i još jedan organizirani odlazak darivatelja 65+ na Transfuziju KBC-a Rijeka.
U dosadašnjim akcijama održanim ove godine prikupljena je 301 doza krvi, što je povećanje od 15% u odnosu na prošlogodišnje rezultate u istom razdoblju. Od ove godine akcije se održavaju u novom prostoru, u sklopu crikveničke „Thalassotherapije“ te je i to doprinijelo povećanju broja prikupljenih doza, prvenstveno zbog odaziva zaposlenika ustanove.
GDCK Crikvenica danas ima oko 250 aktivnih darivatelja krvi, a 2013. godine je osnovan Klub 100+ u kojem je trenutno 26 darivatelja krvi, od kojih je veći dio još uvijek aktivan i redovan u darivanjima krvi. Ove godine u Klub 100+ svojim stotim darivanjem ušao je još jedan darivatelj – Danijel Brozović.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi koji su u proteklih godinu dana ostvarili neko od jubilarnih darivanja, a uručio ih je Robert Šandl, predsjednik Aktiva DDK GDCK Crikvenica. Tijekom protekle godine jubilarna darivanja ostvarili su slijedeći darivatelji:
- 5 puta: Vesna Stjepanović, Iris Mrzljak, Marija Grandić, Maja Rogać i Ana Margetić,
- 10 puta: Iva Suden, Miroslav Ujdenica, Denis Beganović, Stjepan Braovac, Nino Tus, Alen Smirnov, Vedran TomićLucijan Srdoč,
- 20 puta: Sanjin Jelovac, Igor Pepić, Igor Frković, Ivan Rožman i Danijel Čor,
- 30 puta: Mario Peričić, Davor Valković, Gojko Antić, Mateo Antić, Goran Pajan, Zoran Vranješ i Boris Koščić,
- 40 puta: Ivica Dedi i Mato Domijan,
- 50 puta: Nikica Antić i Sanjin Šopić,
- 100 puta: Danijel Brozović.

Osim jubilarnih zahvalnica, dodijeljene su i obiteljske zahvalnice HCK koje se dodjeljuju članovima obitelji koji najmanje 5 godina bez prekida, u kontinuitetu daruju krv, a dobili su ih: Iva i Ivica Antić (bračni par), Gojko i Nikica Antić (braća), Damir i Danijel Čor (braća), Dean i Mirjan Antić (otac i sin), Tea i Nikola Rosić (otac i kći), Marica i Milojko Mikanović (bračni par), Mato i Siniša Gavran (otac i sin), Željko i Tomislav Veljačić (otac i sin).
Također, dodijeljene su i zahvalnice pravnim osobama koje su tijekom protekle godine podržavale akcije darivanja krvi: Gradu Crikvenici, "Thalassotherapiji" Crikvenica, Biciklističkom klubu "Crikvenica" i udruzi" Vavik vjerna Kirija".

crikva.hr    

Podijelite