Sutra je Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Ove godine Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se sutra, 21. siječnja.
Naime, svake godine u svoje kalendare bilježimo ga treće subote u mjesecu siječnju. Sutra od 9:00 do 13:00 sati U Crikvenici ispred Konzuma u Ulici braće Brozičević pozivamo sugrađane i sugrađanke da po simboličnoj cijeni kupe i poklone ovaj cvijet sebi ili posebnoj osobi. Time ćete ujedno pružati podsjetnik na važnost brige o nečijemu ili vlastitu zdravlju te sprečavanje razvoja ove zloćudne bolesti.

Kako bi i Grad Crikvenica doprinio ovoj borbi, kao partner Ligi protiv raka Primorsko-goranske županije sufinancira dio nabave mimoza u humanitarne svrhe. Mekan poput paperja cvijet mimoze idealan je simbol ženske nježnosti i topline. Njime se ukazuje na važnost očuvanja ženskoga zdravlja kojemu najbolje doprinosimo razvijanjem svijesti o neizbježnim preventivnim pregledima i ranome otkrivanju raka vrata maternice. Time se uklanja i stigmatizacija oboljelih osoba kao i osjećaj krivnje zbog oboljenja, stoga je prvi korak oslobađanje od predrasuda.

U tome će vam sutra pomoći stručni savjeti onkologice i stručnoga medicinskoga osoblja koje će vam na pristupačan način približiti čimbenike rizika i korake sprečavanja u razvoju bolesti. Podsjećamo, nakon nužne edukacije i informiranja populacije o ovoj zloćudnoj bolesti važno je preventivno i redovito obavljanje PAPA-testa kao puta za uočavanje predstadija bolesti te smanjenje smrtnosti. K tomu provodi se i zdravstveni odgoj u školama kao i pravovremeno te besplatno cijepljenje od osmoškolaca do 25. godine da bi se smanjio udio oboljelih.

Očuvajmo naše dragocjeno zdravlje kao i zdravlje naših najmilijih te se u subotnje jutro i rano poslijepodne odazovimo ovoj akciji u što većemu broju.

crikva.hr

Podijelite