Studijski posjet Bledu u sklopu projekta RCK RECEPT

Nakon zastoja prouzrokovanog epidemijom COVID-19 virusa izgleda da dolaze bolji i optimističniji dani, što pokazuju novi studijski posjeti u sklopu projekta RCK RECEPT - Regionalni centar profesija u turizmu. Nositelj projekta je Ugostiteljska škola Opatija i u njemu sudjeluje još 13 projektnih partnera, među kojima je i Srednja škola dr. Antuna Barca.
Kraj mjeseca lipnja i početak srpnja bio rezerviran za studijski posjet Višoj strukovnoj školi za ugostiteljstvo i turizam u Bledu, pa su se tako nastavnici Darija Borić, Iris Mrzljak i Milan Martuslović s ostalim predstavnicima partnerskih škola projekta uputili u susjednu nam državu Sloveniju, o čemu je izvijestila Iris Mrzljak:
- Po dolasku u Hotel Astoria u Bledu dočekali su nas Mojca Jošt, voditeljica putovanja, direktor Više strukovne škole u Bledu, mag. Peter Mihelčič te Mateja Seničak, voditeljica službe za ugostiteljstvo i praktično obrazovanje u Hotelu Astoria. Direktor Mihelčič i gospođa Jošt proveli su nas kroz prostorije Više strukovne škole u Bledu, predstavili nam primjere dobre prakse u kulturi (catering, organizacija međunarodnih natjecanja i međunarodna suradnja), uspjehe i napredovanja nastavnika te učenika u brojnim projektima u kojima Škola sudjeluje. Valja istaknuti uključivanje u rad osoba s poteškoćama po završetku školovanja, čemu Škola također teži.
Direktorica hotela i Međupoduzetničkoga obrazovnog centra, Sabina Rešek, navečer nam je predstavila gastronomske i druge usluge koje nudi hotel, kao i zaposlenike, kuhare i konobare - mentore te studente koji ondje obavljaju stručnu praksu. Potom je uslijedilo razgledavanje hotelskih salona u kojima se često organiziraju vjenčanja i seminari, kao i razgledavanje hotelskog wellnesa.
Tijekom večeri imali smo priliku izravno vidjeti pripremu rižota od gljiva koji je student Balša Mićković prikazao pod mentorstvom chefa Davora Družineca. Kušali smo i ostale gastronomske delicije iz hotelske kuhinje.

Drugog dana posjetili smo Bledski dvorac, najstariji slovenski dvorac prema pisanim izvorima, kao i tamošnji muzej, gdje smo upoznali daleku povijest ovoga kraja te početke turizma na Bledu za koji je bio zaslužan Švicarac Arnold Rikli - začetnik nekih oblika suvremene medicine i prvih kupališta na Bledu. Uživali smo također i u prekrasnom pogledu na Bledsko jezero i okolni krajolik koji kasnije, tijekom večeri zadobiva osobiti šarm.
Slijedio je posjet Radovljici i poznatome Pčelarskom muzeju u kojem je izloženo više od 800 primjeraka rukom oslikanih završetaka košnica te predstavljena povijest pčelarstva. Ono što je svakome čovjeku najvažnije spoznati jest činjenica kako "Bez pčela nema ni života", a upravo se to najčešće zaboravlja.
Posljednji dan našega boravka u Sloveniji iskoristili smo za posjet Bohinju i Bohinjskom jezeru te bohinjskomu Turističkomu informativnom centru u kojem nam je predstavljena cjelokupna turistička ponuda.

Studijski posjet Sloveniji bio je višestruko koristan - osim što je pridonio jačanju kompetencija nastavnika, potaknuo je i ideje o inovacijama u promidžbi i vidljivosti Škole u javnim glasilima te primjeni stečenih novih znanja u turističkoj praksi. Naši su nam domaćini u Sloveniji pokazali kako se uz entuzijazam, ljubaznost, pozitivnu energiju, međusobno uvažavanje te inovativnost turizam, ali i obrazovanje mogu podići na jednu višu razinu, čemu i sami težimo u svojemu sadašnjemu i budućem radu.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=QiUdzVgscEI

crikva.hr

Podijelite