Što čitati ovog ljeta


Dočekali smo ljeto, možda čak i malo toplije no što smo očekivali, ali tu je more da se barem privremeno rashladimo i opustimo. Naravno, boravak na plaži mnogima je najljepše provesti u društvu knjige pa predstavljam nekoliko knjiga čije me naslovnice, naslovi ili radnja podsjećaju na ljeto i more.

Ljeto u Provansi autorice Lucy Coleman knjiga je koja i svojim naslovom i naslovnicom u potpunosti odiše ljetom. Donosi priču u Fern i Aiden, supružnicima koji ostvare neočekivani dobitak na lutriji kojeg žele potrošiti na potpuno drugačije načine. Fern želi otplatiti hipoteku i sačuvati dio novca, a njezin suprug želi putovati svijetom, što se Fern nikako ne sviđa i ne može se zamisliti kako s naprtnjačom traga za pustolovinama. Neslaganje dovede do dogovora da godinu dana provedu odvojeno pa Aiden odlazi u istraživanje australskih divljina, a Fern odluči provesti mirno ljeto u Provansi. Tamo upoznaje poznatog slikara s kojim postiže zanimljiv dogovor i preostaje nam otkriti u kojem smjeru će se on razvijati.

Jedna od najljepših naslovnica na koje sam naišla svakako je ona knjige Kubanska afera autorice Priscille Oliveras, a uz to je itekako prikladna za ovu skupinu. Upoznajemo Saru Vance, poznatu influencericu na društvenim mrežama, čija karijera je u uzlaznoj putanji i trebala bi biti potpuno zadovoljna svojim životom. Ipak, njezini brat i sestra uspijevaju joj stvoriti negativan osjećaj svojim savršenim životima pa za obiteljski odmor na Floridi angažira vatrogasnog bolničara i ronioca kubanskog podrijetla da joj glumi zaručnika. Luis je osoba koja je uvijek spremna pomoći, pogotovo lijepoj dami u nevolji, pa pristaje na njezinu igru. Naravno, javlja se pitanje hoće li njihova igra ostati na tome ili postoji šansa da se razvije u nešto puno veće.

Roman U čamcu prvijenac je Charlotte Rogan i opisan je kao priča o teškim odlukama, častohleplju i izdržljivosti, ispričana neodoljivo, zastrašujuće i napeto, duboko poput oceana po kojem plutaju brodolomci. Priča započinje u ljeto 1914. godine kada Henry i Grace bježe u London da bi se vjenčali. Prilikom povratka u Ameriku dolazi do eksplozije na otmjenom putničkom brodu i Henry se žrtvuje kako bi Grace pronašla mjesto u jednom čamcu za spašavanje. Ispostavi se da je čamac preopterećen te se neki putnici moraju žrtvovati za spas onih drugih, no javlja se pitanje po kojem zakonu ili pravilu će se to odlučiti. Situacija postaje sve teža i nepodnošljivija, a jasno je da će biti teško i onima koji se moraju baciti u smrt i onima koji će ostati na čamcu.

Autorica Jenny Colgan poznata je po svojim veselim i zabavnim romanima, a jedan takav je i Knjižara na obali. Iako se ovdje zapravo radi o obali jezera, to vam neće predstavljati problem prilikom čitanja! Glavna junakinja ovog romana je Zoe koja sa svojim nijemim sinom Harijem živi u Londonu pa odluči preseliti u Visočje na obalu najpoznatijeg škotskog jezera. Ondje se prijavljuje za dva posla, rad u knjižari koji bi njoj kao knjiškom moljcu trebao biti zapravo odmor, te čuvanje troje djece koje se pokaže izazovnijim no što je iz prve mislila. Djeca se pokažu sličnija čoporu vukova, a njihov otac izgubljenim slučajem, baš i kuća u kojoj žive. Ipak, Zoe ne odustaje i odluči se uklopiti u mjesnu zajednicu, skupa sa svojim sinčićem.

Možda zbog naslovnice, možda zbog spominjanja grada na moru i Mediterana, knjiga Južina autora Nebojše Lujanovića morala je biti uvrštena na ovaj popis. Ona prikazuje mladog doktora znanosti Pavla Kafadara koji odluči stati na kraj uglednom profesoru, ali nije svjestan što će sve time pokrenuti. Procijeni da će profesorove mutne radnje najlakše izaći na svjetlo dana ako se dogodi zločin koji se zapravo nije dogodio, ali u konačnici na vidjelo ispliva pravi zločin iz devedesetih godina. Za roman kažu da se može čitati i kao napeti krimić, kao intiman ljubavni roman, kao knjiga o pobuni i otporu i kao nešto drugačija posveta Splitu.

Podijelite