Što čitati ovog ljeta II

Temperature ne jenjavaju i ljeto je u punom mahu, što znači da ne bi bilo loše osigurati si još poneku dobru knjigu za čitanje na plaži. Naravno, jednu od onih koje svojim naslovom, radnjom ili pak naslovnicom jako podsjećaju na ljetne mjesece i sve ono što nam donose.

Prva među takvima je ovog puta knjiga Klara i sunce, čiji autor je Kazuo Ishiguro, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Knjiga će i kod mene doći na red tek tijekom nadolazećih ljetnih dana pa vam donosim samo podatke o njezinom sadržaju. Klara je izrađena i smještena u jednoj trgovini gdje iz dana u dan uči o svijetu oko sebe, a hrani ju Sunce. Jednog dana u trgovinu ulazi dijete koje odabire upravo nju i ona konačno dobiva potpuni smisao. Ona je obdarena iznimnim zapažanjem i sklona je tumačenju uzroka i posljedica isključivo iz onoga što vidi pa često poseže za izmišljanjem vlastitih naziva kada joj nisu dostupni oni službeni. Roman je opisan kao slojevit, duhovit, domišljen i duboko human uvid u zakutke iskustva koje bi bez Klare bilo preteško pojmiti.

Tiho sunce je zbirka autora Petra Šušića koja se sastoji od četrdeset soneta i deset pjesama slobodnijeg stiha. Pjesme su podijeljene u pet cjelina: Praznine, Ljubavna prašina, Lišće vječnosti, Dani i Miris jasena. Zbirku čitam već neko vrijeme, jedna je od onih kojima se treba u potpunosti prepustiti, a ne ju pročitati u jedan dan bez pauza i promišljanja. Iako je autor poprilično mlad, pjesme odišu nekom zrelošću, ozbiljnošću i iskustvom za koje bi mnogi rekli da dolazi jedino s godinama. Autor primjerice ne zazire od bolnih tema, dotiče se života i smrti, prolaznosti vremena, ali donosi i prekrasne opise pejzaža i rečenice koje aktiviraju gotovo sva naša osjetila.

Roman Tisuću lađa autorice Natalie Haynes našao se ovdje zbog lađa u naslovu, ali i prekrasne „valovite“ naslovnice. Još jedan naslov koji planiram pročitati ovog ljeta iako me već neko vrijeme mami s naslovnice te radnjom i zaista mu se veselim. Naime, ovo je roman koji donosi priče o junakinjama mitološkog svijeta koji je uvijek nekako bio rezerviran za junake koji su imali glavnu ulogu u gotovo svakoj sličnoj priči. Autorica svojim samouvjerenim tonom, pronicljivim opisima i gorkom duhovitošću prikazuje Trojanski rat isključivo iz ženske perspektive te nam daje priliku da upoznamo majke, kćeri, sestre, supruge i boginje koje su odigrale velike uloge u životima svima nam znanih i dragih junaka.

Još prošli put spomenuta autorica Lucy Coleman, napisala je još jedan roman koji se izvrsno uklopio u ovu kategoriju, što naslovom, što prekrasnom ljetnom naslovnicom, Ljeto na talijanskom jezeru. Ova opuštajuća i romantična priča izvrsno je štivo za sve one željne odmora i odmaka od svakodnevnih problema. Radnja prati autoricu svjetskih bestselera Briannu Middleton koja je svojim ljubavnim pričama osvojila srca milijuna čitatelja. No paralelno ju pogode spisateljska blokada i krah na privatnom ljubavnom planu. Spas se ukaže u obliku održavanja predavanja u spisateljskoj oazi u vili na jezeru Garda, koja je u vlasništvu poznatog pisca Arrana Jamiesona. Naravno, već i sami možete zaključiti u kojem smjeru će se razvijati njihovo poznanstvo.

Bazen je roman autorice Libby Page koji progovara o važnosti istinskog i iskrenog prijateljstva, ali i snazi zajedništva običnih i naizgled nemoćnih ljudi u čijim rukama je zaista mnogo. Glavne junakinje ovog romana su Rosemary i Kate, jednoj je čak 86 godina, a drugoj tek 26, ali ipak imaju mnogo dodirnih točaka. Rosemary je cijeli život provela u gradu Brixtonu, a Kate se tek doselila. Poveže ih namjera da spriječe zatvaranje lokalnog bazena koji Rosemary predstavlja podsjetnik na prošlost i pokojnog supruga, a Kate priliku da se iskaže kao novinarka čija se karijera nalazi u silaznoj putanji.

Podijelite