Ramazan na Kvarneru počinje danas sa zalaskom sunca u 19:50 sati

U većini država svijeta muslimanski mjesec posta Ramazan počinje u utorak, 13. travnja. a prvi teravih-namaz se klanja dan prije odnosno za područje Kvarnera to je 12. travnja u 19:50 sati, jer hidžretskom kalendaru novi dan nastaje zalaskom sunca.
Trajanje posta, koji svaki dan traje od zore do sumraka, traje od 10 do 21 sat, ovisno od dijela svijeta u kojem se vjernik nalazi. Tijekom posta, muslimani se odriču jela, pića, duhana, seksualnih odnosa i svega drugoga što kvari post kako bi postigli veću svijest i blizinu Bogu. Svake godine mjesec posta počinje 10 do 12 dana ranije jer je muslimanski, odnosno hidžretski kalendar lunarni i mjeseci imaju 29 ili 30 dana. Ramazan će blizu 13. travnja početi za 33 godine, odnosno 2054. godine.

Zašto je ramazan poseban?

Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, svete muslimanske knjige, poslaniku Muhammedu a.s. prije više od 1.400 godina. Post je jedan od pet stubova islama, zajedno sa muslimanskom objavom pripadnosti vjeri, dnevnim molitvama, dobročinstvom, te hodočašćem na hadž u Meku ako su zdravstveno i finansijski u mogućnosti.
U mnogim državama s muslimanskom većinom skraćuje se radno vrijeme i mnogi restorani su zatvoreni tijekom razdoblja posta. Početku posta u jednom danu prethodi sehur ili jutarnji objed do pred zoru, a post se završava s iftarom. Iftar je više od večere poslije posta. To je prigoda za poziv rodbini, prijateljima ili susjede u kuću na opušteni razgovor ili sijelo. Iftar počinje nakon što se oglasi ezan, učenjem iftarske dove ili prekidanjem posta čašom šerbeta ili jedenjem hurme. U ramazanu se pripremaju jela specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta. Nakon obavljenog iftara popije se kahva i džematlije odlaze na teravih-namaz u najbližu džamiju.
Ramazan se spominje i u Kur'anu u suri El-Bekare, 185 ajet: "Ramazan je onaj mjesec u kojem je spušten Kur'an, kao uputa ljudima s jasnim oznakama Pravog puta i istinskog razlučivanja"...  
Na kraju ramazana, muslimani slave Ramazanski bajram – Eid al-Fitr što na arapskom znači „praznik okončanja posta“.

Prema preporukama Stožera za civilnu zaštitu ali i mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj zbog globalne pandemije na snazi su mjere koje preporučuju minimalan broj ljudi u molitvenim prostorima uz obavezno nošenje zaštitnih maski i serdžada za klanjanje. Preporuka je da se o tome više informirate kod nadležnih institucija kao što su Islamska zajednica u Hrvatskoj, medžlisi i džemati.
Džemat Crikvenica u Vukovarskoj ulicu u Dramlju i ovaj ramazan kao i prethodni bit će izvan funkcije zbog odluke IZ u Hrvatskoj ali i preporuke o epidemiološkim mjerama Stožera za civilnu zaštitu.  

Denis Beganović

Podijelite