Program "Domovina u mom srcu" uz Dan neovisnosti BiH

Pored promocije knjige "Stari gradovi Bosne i Hercegovine" koja je održana u atriju HKD na Sušaku u sklopu programskih aktivnosti bošnjačkih asocijacija za Primorsko-goransku županiju organiziran je i zabavni dio programa u Domu hrvatskih branitelja na Viškovu kojim se kroz niz različitih aktivnosti Bošnjaci prisjećaju Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine pa je i program naslovljen "Domovina u mom srcu". 
Nositelj programa je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Općine Viškovo uz suorganizaciju KUD-a "Sevdah" Rijeka, Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata-Ogranak Rijeka i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice.  

Pored mnogobrojne publike koja je uživala u izvornoj sevdalinci, poeziji o Bosni i Hercegovini, njenim ljepotama i adetima, programu su nazočili i pročelnik ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc koji je u svom izlaganju pozdravio sve prisutne u ime župana PGŽ Zlatka Komadine te poručio: "Ovo je jedinstvena prilika da se čestita Dan neovisnosti Republike Bosne i Hercegovine i naravno da je želja svih nas da narodi u Bosni i Hercegovini žive u slozi, zadovoljstvu i sreći" Bitno je napomenuti da je pročelnik Petrc 20 godina obnašao dužnost načelnika Općine Viškovo. 
Programu su još nazočni i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije Muhamed Muratagić, počasni predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Mehmed Džekić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata-Ogranak Rijeka Jusuf Brković, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva Nafa Delimehić i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović.    

Već dugi niz godina pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine je kroz Zakon o pravima nacionalnih manjina omogućena i nastava bosanskog jezika po evropskom C modelu unutar kojega djeca mogu mnogo naučiti o historiji, geografiji, likovnoj i muzičkoj kulturi ali i jeziku kao najbitnijoj odrednici jednog naroda. Projekt je implementiran u nekoliko škola u Hrvatskoj a ove godine je Ministarstvo obrazovanja raspisalo konkurs za sudjelovanje u izradi novog kurikuluma a tu je i niz potpora u radu i djelovanju od strane Ministarstva obrazovanja. Naš jezik je jedan od najstarijih jezika u ovom djelu Europe a tome u prilog govore mnogi historijski dokumenti ali i prve verzije samih riječnika koje su daleko ispred ostalih u okruženju. Nešto više o bosanskom jeziku prisutni su mogli čuti u izvedbi Denisa Beganovića iz Crikvenice u djelu "Jezik naš bosanski"  

Veliko oduševljenje publike na Viškovo izazvala je mlada Crikveničanka Ana Marija Žilić s pjesmom "Majci" popularne Hanke Paldum. Ana Marija Žilić je učenica prvog razreda Medicinske škole u Rijeci i predvodnica je mažoretkinja Grada Crikvenice s nizom osvojenih medalja na raznim natjecanjima.  
Književnica Sakiba Harčević se predstavila sa dvjema pjesmama poezije o Bosni "Moja nena" i "U Bosni". Njeni stihovi slikovito opisuju Bosnu kakvu je autorica zapamtila u svome djetinjstvu i nastaji je takvom prikazati i danas a da li je to sve tako, dobrodošli u prelijepu našu domovinu i uvjerite se i sami kako je ona bila i ostala u srcu svih svojih naroda ma kako se danas zvali jer gdje je čovjek rođen tamo mu je i duša.  
U završnom dijelu programa nastupili su solisti Vokalno-instrumentalnog sastava "Aferim" kojim rukovodi maestro Miroslav Mamuza a oni su se predstavili su tri sevdalinke u izvedbi Samire Majetić, Asima Livaka i Mustafe Tatia.  
Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović je u ime Grada Crikvenice i svoje osobno ime učesnicima programa uručio zahvalnice i prigodne poklone.  

Snimku cijelog programa "DOMOVINA U MOM SRCU" možete pogledati na našem YouTube kanalu Bošnjaci u Hrvatskoj https://youtu.be/DHemHbaTlz0

Denis Beganović

Podijelite