U ugodnoj i svečanoj atmosferi, 18. prosinca u Boutique Hotelu Esplanade u Crikvenici održana je svečana godišnja dodjela priznanja i zahvalnica Turističke zajednice Grada Crikvenice, posvećena svima koji svojim radom, suradnjom i predanošću doprinose razvoju turizma i stvaranju prepoznatljive, nagrađivane Rivijere Crikvenica.
Turistička zajednica Grada Crikvenice tijekom godina dobitnica je brojnih nagrada za svoje manifestacije i projekte, a ova je svečanost bila savršena prilika da se zahvali onima bez kojih ti uspjesi ne bi bili mogući. Priznanja i zahvalnice su uručene dionicima u turizmu, partnerima i suradnicima u nagrađivanim manifestacijama i projektima, kao i udrugama i klubovima povodom njihovih ostvarenih uspjeha i dugogodišnje zajedničke suradnje. Posebno su istaknute i jubilarne obljetnice turističkih objekata na Rivijeri Crikvenica, koji više od stoljeća oblikuju turističku ponudu i identitet destinacije, kao i priznanja dobitnicima nagrada Čovjek - ključ uspjeha u turizmu.
Nakon svečane dodjele priznanja, svečanost je nastavljena promocijom novog projekta Turističke zajednice Grada Crikvenice — kuharice „U mreži okusa Crikvenice – recepti i priče s Ceste plave ribe“. Kuharica donosi spoj tradicije, lokalnih namirnica i suvremenih interpretacija te kroz recepte i priče čuva bogato gastronomsko nasljeđe našega kraja. U njoj se nalaze recepti ugostiteljskih objekata koji su dio cjelogodišnjega projekta „Cesta plave ribe“ – restorani „Burin“ i „Trabakul“, konoba „Karoca“, restorani hotela „Miramare“, „Aminess Younique Narrivi“ (restoran „Half 8“) i „Esplanade“ (restoran „Lemoon“) u Crikvenici, restoran „Domino“ u Dramlju te konoba „Ulika“ i restoran hotela „Marina“ u Selcu. Projekt je predstavila idejna začetnica i direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić, istaknuvši važnost povezivanja gastronomije, tradicije, turizma i lokalne zajednice.
Događaj je zaokružen domjenkom uz jela iz kuharice, gdje su se gosti mogli uvjeriti da se okusi s njezinih stranica uistinu najbolje doživljavaju — kušanjem. U opuštenoj atmosferi druženja, razmijenjena su iskustva, uspomene i planovi za nove zajedničke projekte.
Za glazbeni predah su se pobrinuli Klapa „Sveti Jakov“ i Marino Ferenčić, a kroz program nas je vodio Gracian Čop.
„Ovaj je dan bio ispunjen ponosom, zahvalnošću i snažnim osjećajem zajedništva. Dodjelom priznanja željeli smo istaknuti ljude, partnere, udruge i institucije koji godinama stoje uz nas i koji svojim znanjem, energijom i srcem grade turizam Rivijere Crikvenica. Sve nagrade koje smo kao turistička zajednica primili ne pripadaju samo nama — one pripadaju svima koji su dio ove zajedničke priče. Promocijom kuharice 'U mreži okusa Crikvenice – recepti i priče s Ceste plave ribe' dodatno smo naglasili koliko su identitet, tradicija i lokalni okusi važan dio doživljaja destinacije. Ova kuharica je simbol povezanosti ljudi, mora i nasljeđa koje s ponosom čuvamo i prenosimo dalje. Vjerujem da upravo kroz ovakve projekte pokazujemo tko smo — destinacija koja cijeni svoje ljude, njeguje autentičnost i stvara doživljaje koji ostaju u srcima naših gostiju. Zahvalna sam svima koji su dio ove priče i koji Rivijeru Crikvenica svakodnevno čine destinacijom u koju se ljudi vole vraćati“, rekla je direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić.
„Danas smo zajedno proslavili ono što čini srce i dušu Crikvenice, ljude. Ljude koji svojim radom, idejama i velikim srcem stvaraju našu priču o uspjehu. Rivijera Crikvenica nije samo destinacija, ona je zajednica u kojoj se tradicija i izvrsnost susreću zahvaljujući predanosti naših partnera, udruga, klubova, ali i volontera koji nesebično daruju svoje vrijeme i energiju. Oni su često nevidljivi, a zapravo su temelj svake manifestacije, svakog projekta i svakog osmijeha koji dočekuje naše goste. Svaka dodijeljena nagrada danas simbol je zahvalnosti prema onima koji svojim trudom, osmijehom, toplinom i gostoprimstvom stvaraju doživljaje koji se pamte. Posebno me veseli što smo danas predstavili kuharicu ‘U mreži okusa Crikvenice’, jer ona nije samo zbirka recepata. Ona je priča o našim ljudima, o tradiciji i ljubavi prema gastronomiji koja nas povezuje. To je dokaz da naš identitet živi kroz ljude i njihove ideje. Hvala svima koji su dio ove priče. Hvala našim partnerima, suradnicima, volonterima i svim građanima uz pomoć kojih zajedno stvaramo budućnost koja se temelji na vrijednostima, zajedništvu i ljubavi prema našem kraju“, rekla je Ivona Matošić Gašparović, gradonačelnica Grada Crikvenice.
„Zahvaljujem se TZG Crikvenice i Gradu Crikvenica na prepoznavanju i podršci od 1989. godine, kada smo osnovali prvo poduzeće za zdravstveni turizam 'Terme-Selce' i Polikliniku 'Terme Selce'. Naš grad je jedna od kolijevki zdravstvenog turizma, gdje su ljudi oduvijek dolazili u potrazi za zdravljem. Neizmjerno sam zahvalna roditeljima učiteljima, mentorima i životnom partneru prim. dr. Ivanu Brozičeviću, osnivaču prvog Klastera Zdravstvenog turizma 1985. godine, na prijenosu znanja, povijesti, nezapisanih priča. Zato smo objedinili medicinu, sport, ljepotu, kulturu, gastronomiju. Ponosni smo na našu kćer mr.sc. Ivu Brozičević Dragičević, prof., dobitnicu godišnje nagrade Čovjek - ključ uspjeha u turizmu jer slijedi sve godine nas i našu tradiciju, uz to dajući svoj posebni doprinos programima well-beinga“, riječi su primarijus Vlaste Brozičević.
Zoran Šimunić Šime, novinar i gastroljubac, osvrnuo se na kuharicu kao njezin autor:
„Kuharica 'U mreži okusa Crikvenice' nastajala je kao iskrena priča o ljudima, moru i gastronomiji ovoga kraja. Nije mi bila namjera stvoriti samo zbirku recepata, već sačuvati duh 'Ceste plave ribe' i emociju koju nosi svaki susret, svaki razgovor i svaki tanjur pripremljen s ljubavlju. Kroz ovaj projekt želio sam povezati recepte s pričama — jer hrana nije samo ono što je na tanjuru, već i sjećanje, identitet i način života. Velika mi je čast surađivati s kuharima i ugostiteljima koji svojim radom čuvaju tradiciju, ali je istovremeno hrabro interpretiraju na suvremen način.“
Chef restorana „Dida“ iz Crikvenice, Damnjan Draganić, izjavio je:
„Velika mi je čast što sam kao chef restorana 'Dida' imao priliku sudjelovati u ovoj kuharici s dva recepta. Kroz ta jela želio sam pokazati kako se plava riba, kao temelj naše kuhinje, može pripremiti na način koji poštuje tradiciju, ali istovremeno nudi suvremeni gastronomski doživljaj. Za mene je kuhanje uvijek priča o moru, lokalnim namirnicama i ljudima, a upravo to ova kuharica uspješno prenosi. Ovakvi projekti iznimno su važni jer čuvaju identitet destinacije i potiču goste da Crikvenicu dožive kroz autentične okuse i iskustva koja nudimo u našim restoranima.“
Ova je svečanost još jednom potvrdila koliko su suradnja, zajedništvo i autentičnost ključ uspješnog i održivog turizma te koliko Rivijera Crikvenica ima razloga biti ponosna na ljude koji stoje iza njezinih priča.
POPIS SVIH DOBITNIKA:
Za izniman doprinos promociji Rivijere Crikvenica:
Kavana Anka, Jedriličarsko društvo Val, Šahovski klub Crikvenica, Boćarski klub Gornji kraj – Ladvić, Boćarski klub Sveti Jakov, ŠRD Tunera
Za ostvarene rezultate na ugostiteljskom natjecanju na 26. Junior Barmen Cup-u 2025. i promociji Rivijere Crikvenica:
Tea Jambrošić i Larissa Bećirević
Za izniman doprinos i podršku u realizaciji projekata i manifestacija u organizaciji TZG Crikvenice:
Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić, Muzej Grada Crikvenice, Gradska knjižnica Crikvenica, Dječji vrtić Radost, OŠ Zvonka Cara, OŠ Vladimira Nazora, SS Dr. Antuna Barca, VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol, Komunalno društvo Eko-Murvica d.o.o., Javna vatrogasna postrojba Crikvenica, DVD Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, Jadran Hotels & Camps Crikvenica, Crikvenica, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice Sunce, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske, Udruga vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija, Mažoretkinje Grada Crikvenice, Društvo Naša djeca Crikvenica, Thalassotherapia Crikvenica, Poliklinika Terme Selce, PŠRD Arbun Crikvenica, ŠRD Lovrata Dramalj, ŠRK Oslić, KUD Vatroslav Lisinski Crikvenica, KUD Neven Selce, KUD Martin Matetić Jadranovo, KUD Jelena Dramalj, Policijska postaja Crikvenica
Za izradu i realizaciju promotivnog spota za manifestaciju Moja mala kala:
Marino Klement i Robert Grubišić
Za pjesmu Moja mala kala, koja je oživljena u istoimenoj manifestaciji:
Obitelj Margitić
Za pjesmu Od murve put svetog Antona, koja je oživljena u manifestaciji Moja mala kala:
Obitelj Tomaš
Za izniman umjetnički doprinos u stvaranju motiva za suvenire Rivijere Crikvenica:
Marijan Mavrić
Za sudjelovanje i doprinos u manifestaciji Moja mala kala:
Župa Uznesenja BDM Crikvenica, Župa Sv. Antona Crikvenica, Udruga djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Grada Crikvenice Uspjeh, Frizerski salon Kala, Karina Spoja, Lidija Medek, Andrea Ivančić, obitelj Car, obitelj Matejčić, obitelj Jurinčić, obitelj Stojčić, obitelj Kušan, obitelj Kodrnja, obitelj Pandurević, obitelj Vukić, Andrea Car Avdagić, Anđelka Radil, obitelj Matejčić, Snježana Aljević, Diana Kumst, Tajana Matejčić, obitelj Rippl
Za sudjelovanje u projektu Cesta plave ribe:
Restoran Domino, Restoran Burin, Restoran Lemoon (Hotel Esplanade), Restoran hotela Miramare, Konoba Karoca, Restoran Dida, Restoran hotela Marina, Restoran Half 8 (Hotel Aminess Younique Narrivi), Konoba Ulika
Povodom 115. obljetnice osnivanja Češke kolonije:
Thalassotherapia Crikvenica
Povodom 130. obljetnice djelovanja:
Hotel Kvarner Palace
Za dobitnike nagrade Čovjek – ključ uspjeha u turizmu:
Iva Brozičević Dragičević (u kategoriji Djelatnik u zdravstvenom turizmu), Tatjana Maria Plašč (u kategoriji Agencijski djelatnik), Dario Antić (u kategoriji Djelatnik prodaje i marketinga u turizmu), Hrvoje Parać (u kategoriji Konobar), Klaudia Šegon Olas (u kategoriji Prodavač), Ružica Vojnović (u kategoriji Djelatnik hotelskog domaćinstva), Slobodan Butorac (u kategoriji Pružatelj ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu), Damnjan Draganić (u kategoriji Kuhar), Zoran Ilijanić (u kategoriji Djelatnik u prijevozu), Marko Petrinoviću (u kategoriji Domar/kućni majstor/tehničar održavanja)
