Prije 49 godina osnovan je Košarkaški klub "Crikvenica"

Prije nekoliko dana navršilo se punih 49 godina od odigravanja prve službene utakmice Košarkaškog kluba "Crikvenica", što znači da su crikvenički košarkaši ušli u godinu u kojoj slave zlatni jubilej - 50 godina postojanja.
Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća košarka je doživjela veliku ekspanziju zahvaljujući prije svega osvajanju naslova svjetskih prvaka naše državne selekcije na SP u Ljubljani 1970. godine.
Na sve strane osnivali su se košarkaški klubovi, košarkaška igrališta bila su stalno krcata, a tamo gdje nije bilo igrališta improvizirali su se koševi na stupovima, stablima, krovovima garažama i sličnim mjestima.
Tako je bilo i u Crikvenici, gdje se košarka igrala na igralištu kraj Srednje škole izgrađenom na inicijativu profesora Branka Banjanina, zaslužnog za razvoj mnogih sportova u Crikvenici. Izgradnjom školske sportske dvorane u sklopu OŠ Vladimira Nazora 1971. stvoreni su uvjeti za formiranje košarkaške sekcije pod vodstvom Rudolfa Novinića.
U Srednjoj školi djelovalo je vrlo dobro organizirano ŠSD "Dušan Cvetić" u kojem se počela organizirano igrati košarka. Srednjoškolski profesori Matija Hodak i Slobodan Gračaković najzaslužniji su za formiranje kvalitetne srednjoškolske ekipe iz koje je nakon nekoliko godina natjecanja u srednjoškolskim okvirima nastala jezgra novog sportskog kolektiva u Crikvenici.
Košarkaški klub "Crikvenica" (još uvijek u sklopu ŠSD "Dušan Cvetić") prijavio se za ligaško natjecanje Zonske lige Košarkaškog saveza Rijeka 1975. godine. U Zonskoj ligi (skupina A) Crikveničani su za protivnike imali košarkaše "Bajera" iz Fužina, "Bulevarda" iz Rijeke, "Sloge" iz Otočca, "Velebita" iz Rijeke, "Škrljeva", "Raba" i "Vinodola".
Prvu službenu utakmicu košarkaši "Crikvenice" odigrali su u Škrljevu protiv istoimene momčadi 20.4.1975. godine.
Utakmica je igrana na vanjskom asfaltiranom igralištu, s početkom u 14 sati. Sudili su je riječki suci Šćepanović i Jermanis, a pobjeda je pripala domaćim košarkašima rezultatom 77:75.
Prvu službenu utakmicu u Crikvenici košarkaši "Crikvenice" odigrali su protiv "Vinodola" 27.4.1975. na igralištu kod gimnazije. U toj su utakmici crikvenički košarkaši postigli i prvu povijesnu pobjedu, pobijedili su susjede iz Novog Vinodolskog rezultatom 103:63. Ekipu su vodili treneri Matija Hodak i Slobodan Gračaković, a igrali su: Ivica Zoričić (15 koševa), Darko Brnjac (2), Dario Blažević (7), Petar Ivančić (3), Zlatko Tus (28), Tomislav Rogović (6), Damir Car (1), Srećko Matejčić (4), Branko Citković (18), Željko Poljak (24).

Košarka je tako u Crikvenici uhvatila čvrsto korijenje, a Košarkaški klub "Crikvenica" je kontinuirano, bez prekida nastavio svoje djelovanje sve do današnjih dana.
O bogatoj povijesti Košarkaškog kluba "Crikvenica" priprema se opsežna monografija koja će biti predstavljena u travnju sljedeće godine, kad se navršava velika klupska obljetnica - okruglih 50 godina postojanja.

Ivica Šubat

Podijelite