Preporuke 2021.

Pri kraju smo prve četvrtine ove godine, a kod mene se nakupio lijep broj pročitanih knjiga pa bi bilo vrijeme odabrati najbolje od najboljeg. Odlučila sam se predstaviti vam pet knjiga, a odmah ću reći da se na popisu definitivno trebala naći i knjiga January i deset tisuća vrata autorice Alix E. Harrow, no kako sam o njoj pisala prilikom predstavljanja nakladničke kuće Mitopeja, ovdje ću je izostaviti. Knjige će biti navedene redoslijedom čitanja, ne dojmom koji su ostavile jer sumnjam da bih uspjela rangirati ih.

Nebojša Lujanović autor je knjige Maratonac za koju biste odmah pomislili da govori o trčanju. Iako knjiga uistinu jest podijeljena na poglavlja koja predstavljaju etape maratona i jedna od tema jest trčanje, ona daje uvid i u brojne druge životne teme. I sam autor povlači paralelu između maratona, pisanja i života, svi troje zahtijevaju brojna odricanja, trud, žrtvu i upornost. Uzmemo li za primjer trčanje maratona ili pisanje knjige, oboje iziskuje mjesece, možda čak i godine, pripreme, rada i odricanja, a zadovoljstvo koje dolazi po završetku zadatka neusporedivo je kraće. Ne kažem da ne vrijedi, ali usporedimo li vremenski, vidimo razmjer zbog kojeg brojni već u startu odustaju. Ovu knjigu zavoljela sam upravo zato što pokazuje realnu sliku, autor ne uljepšava, govori točno kako je i ukazuje nam na sve što moći poći po krivu. No, s druge strane nam pokazuje da u trenutcima kada želimo odustati i negdje po strani kao slučajni promatrači gledati kako nam život prolazi pred očima, tada tek trebamo dati sve od sebe, nikako ne odustati. Jer mi to možemo, sami sebi smo često najveća motivacija i podrška, pogotovo u takvim trenutcima kada se borimo s nekim vlastitim demonima.

Nastavljamo s domaćim autorima pa ću iskoristiti priliku napomenuti da nismo niti svjesni kakvi sve dragulji diljem naše malene zemlje pišu, još uvijek neotkriveni široj publici. Među njima se skriva i Magdalena Mrčela, mlada književnica i profesorica koja je odlučila glasno progovarati o izuzetno važnim temama, temama kojima će se rijetko tko posvetiti zbog težine koju nose sa sobom. Tako je primjerice tema njezinog psihološkog romana Između suicid mladih osoba. U fokusu su dva mladića i jedna djevojka koji su odlučili okončati vlastiti život zbog problema koji slučajnom promatraču i ne izgledaju tako komplicirano. Svi troje se nađu Između, na mjestu koje nije mučilište ili odredište, već samo stanica na putu do njihova cilja. Ovo je roman koji ne može u potpunosti napustiti vaše misli od trenutka čitanja. I iako se brzo čita, zbog načina na koji autorica obrađuje ovu kompleksnu temu, potrebno je jako puno vremena da bi se emocije smirile i da bi se osjetio potpuni dojam o pročitanom. Koliko god je tema teška, drago mi je da autorica o njoj progovara bez okolišanja i uljepšavanja, s lakoćom dopire do čitatelja i ostavlja snažan dojam. Nemojte očekivati sretan završetak koji će umanjiti osjećaj gorčine, pripremite se na nešto neočekivano i okrutno, jer to i jest život. To je jedini način da bismo u potpunosti shvatili što nam je autorica željela poručiti svojim romanom.

Ime autorice Kate Quinn možda vam je poznato, pisala sam već o njezinoj knjizi Aliceina mreža. Ovog puta predstavljam vam njezinu novu knjigu pod nazivom Lovkinja. Da je Kate majstorica svog posla spoznala sam još prije nekoliko godina, no i dalje me ostavlja bez teksta. Ovog puta nam donosi priču o nacističkoj zločinki Lorelei Vogt, svima poznatijoj pod nadimkom Lovkinja. Iako joj se izgubio svaki trag, još uvijek postoje oni koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da će proći nekažnjeno za sve zločine koje je počinila. No, javlja se pitanje hoće li i uspjeti u svome naumu jer već godinama nitko ne zna gdje se ona i pod kojim imenom skriva. Iako kroz knjigu pratimo nekoliko likova i nekoliko udaljenih razdoblja, poglavlja se nadopunjavaju i isprepliću te se u konačnici i stapaju na samom završetku romana dajući nam potpunu sliku. Iako bi se brojni autori izgubili putom, Kate nema takvih problema i uspješno gradi radnju te održava pažnju čitatelja do samog kraja. Čitanje ove knjige za mene je predstavljalo čisti užitak, donosi traganje, bijeg, suočavanje s posljedicama vlastitih postupaka, nove početke, ali i prave ljubavne priče. Likovi su maestralno izgrađeni i predočeni, a autorica je čak uspjela postići da sažalijevam osobu koja je brojnima učinila nažao. Ono što me dodatno privuklo ovoj knjizi su brojni istiniti povijesni podatci koje je autorica uklopila u priču, primjerice postojanje 588. noćne bombarderske pukovnije pod nazivom Noćne vještice, koju su činile isključivo žene.

Teško da bih mogla sastaviti ovaj popis bez jednog kvalitetnog kriminalističkog romana ili trilera pa tako slijedi po jedna knjiga iz svake kategorije. Prvi je roman Nemirna krv autora Roberta Galbraitha, iz serijala o detektivu Cormoranu Strikeu te njegovoj partnerici Robin, o kojima ste isto već mogli čitati u prethodnim kolumnama. Moja očekivanja su ispunjena, štoviše i nadmašena, jer ovo je definitivno najbolji dio serijala. Osim što se Strike i Robin bave slučajem starim četrdeset godina što je izuzetno zahtjevan pothvat, njihove privatne situacije nikada nisu bile izazovnije. Iako roman broji gotovo tisuću stranica, jednom kada krenete s čitanjem postajete dio radnje, jedan od glavnih likova koji samo prati kako se situacija razvija, uživate i okrećete stranice dok ne shvatite da ste gotovo na kraju i da ne znate ni sami biste li požurili ili usporili te produžili užitak čitanja. Neočekivani krivac (ili krivci), umetnute stranice iz bilježnice bivšeg detektiva koji je radio na slučaju, horoskopski znakovi iz nekoliko horoskopa, tarot, rastave braka, neočekivane i zabranjene emocije, gubitak dragih osoba, neizgovorene riječi koje su mogle puno toga učiniti, sve dublji uvid u glavne junake koje smo tako zavoljeli, i još jako puno toga čini ovu knjigu tako posebnom.

I na kraju vrhunski triler koji se čita u dahu! Autor Riley Sager kroz svoju knjigu Dođi prije mraka donosi dvije priče koje prate događanja udaljena dvadeset i pet godina. Maggie Holt je u prvoj od njih imala tek pet godina i sa svojim roditeljima je preselila na zloglasno imanje u tzv. kuću užasa. Sva događanja za vrijeme njihova kratka boravka njezin otac Ewan je opisao u knjizi koja joj je uništila život. Sada joj je trideset i naslijedila je od oca to imanje, iako nije znala niti da se ono još uvijek nalazi u njihovu vlasništvu. Kako se bavi uređenjem nekretnina, odluči urediti kuću i prodati je, no pritom i saznati jesu li se svi jezivi događaji iz očeve knjige zaista dogodili. Osim što ova knjiga donosi knjigu unutar knjige što nikako ne može biti loše, donosi i toliko napetu, neizvjesnu, nepredvidljivu priču punu preokreta. Taman kada pomislite da vam je sve jasno i da ste pohvatali sve konce, dogodi se nešto što vas vrati na početak. Izuzetno sam ponosna što sam uspjela prozreti barem jednu osobu i jedan događaj, u ovako izgrađenoj priči to je zaista teško, barem meni. Osim toga, autor tako vješto predočava neke stvari da sam čak posumnjala u neka svoja dugogodišnja uvjerenja i pomislila da sam možda cijelog života bila u krivu. Jedan od najboljih trilera koje sam pročitala, ne sumnjam da ćete uživati!

Podijelite