Održan stručni skup "Škola kao mjesto ugode" u organizaciji Centra Izvor Selce

U ponedjeljak27. studenog održan je stručni skup naziva 'Škola kao mjesto ugode' u organizaciji Centra Izvor Selce.
- S obzirom na sveprisutnost vršnjačkog nasilja te izazove nošenja s istim smatrali smo važnim organizirati skup posvećen navedenoj temi na kojem će svoja iskustva prenijeti stručnjaci koji imaju bogata iskustva i znanja o ovoj problematici. Posebno važan motiv za organizacijom skupa bio je i potreba za povezivanjem stručnjaka radi razmjene ideja i iskustava ali i s ciljem kontinuiranog unaprjeđivanja međusektorske suradnje. - ističu u Izvoru.

U uvodnom dijelu skupa Udruga Hepatos iz Rijeke predstavila je novu edukativnu predstavu za djecu i mlade pod nazivom "MREŽA", nastale u suradnji s Teatrom „EDUKAZ“ Rijeka te Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ. U predstavi se kroz životne priče nekoliko likova koji pohađaju osnovnu školu prikazuju najčešći problemi s kojima se mladi danas susreću u svojoj socijalnoj okolini (utjecaj medija, društvenih mreža, vršnjačko nasilje, vršnjački pritisak, anksioznost, depresija...). Predstava je ostavila snažan dojam na sudionike koji su u povratnim informacijama istaknuli realnost prikaza izazova s kojima se djeca i mladi svakodnevno susreću te kako je ovo dobar način za prijenos važnih poruka djeci i mladima.  

Prije početka stručnih predavanja, sudionike su pozdravili ravnatelj Centra Izvor Selce Nikica Sečen i savjetnica pravobraniteljice za djecu iz riječkog ureda Danijela Žagar koji su istaknuli aktualnost i važnost teme vršnjačkog nasilja te potrebe za organiziranjem skupova na ovu temu s ciljem osnaživanja stručnjaka te dijeljenja iskustava i pronalaženjem načina nošenja s ovim izazovom.  
Od pozvanih predavača, svoja iskustva u području prevencije nasilja u školama prvo je izložila Kristina Ribarić, stručna suradnica- socijalna pedagoginja u OŠ Ivana Rabljanina na Rabu te provoditeljica brojnih preventivnih aktivnosti u zajednici, ujedno i jedan od licenciranih provoditelja preventivnog programa Lions Quest vještine za adolescenciju. U svom izlaganju Kristina je govorila u ulozi i mogućnostima škole u prevenciji nasilja među djecom i mladima te je predstavila bogati preventivni program svoje škole unutar kojeg je među ostalim prikazala volonterske programe i primjer dobre prakse kvalitetne međusektorske suradnje koju škola ostvaruje u svojoj lokalnoj zajednici.  
Marina Katić mag. soc. rada iz Udruge socijalnih radnika Rijeka, govorila je o iskustvima i postupanju HZSR, Područnog ureda Rijeka u slučaju nasilja među djecom i mladima te tretmanu djece i mladih s problemima u ponašanju u sustavu socijalne skrbi. Posebno je naglasila važnost prepoznavanja djece s internaliziranim problemima koji su često 'nevidljivi' a mogu imati puno snažnije posljedice za život djeteta. Također je istaknula važnost međusektorske suradnje, umrežavanja više stručnjaka s ciljem pomoći djetetu kao i nužnost rada s roditeljima i upoznavanja obiteljskog konteksta da bi se ostvarili pozitivni ishodi za dijete/mladu osobu. 

S obzirom na brojne projekte/kampanje prevencije vršnjačkog nasilja koje provodi Ured UNICEF-a Hrvatska poput „Stop nasilju među djecom“, „ Za sigurno i poticajno okruženje u školama“ i "Prekinimo lanac nasilja“, završno predavanje održala je Martina Tomić Latinac specijalistica za zaštitu djece i voditeljica Odjela za zaštitu djece Ureda UNICEF-a za HrvatskuPredavačica je izložila ključne odrednice i rezultate evaluacije programa 'Prekinimo lanac nasilja' te naglasila nužnost uključenosti svih djelatnika škole u provedbi preventivnih programa za uspješnije postizanje željenih ishoda kao i potrebu za osiguravanjem održivosti navedenih programa da bi se zadržali postignuti rezultati.  

Nakon inspirativne predstave i stručnih predavanja, povela se rasprava među sudionicima skupa gdje su iznesena iskustva u radu unutar svojih ustanova. Od izazova u radu s kojima se susreću najviše je istaknuta teškoća ostvarivanja kvalitetnije komunikacije s roditeljima te potreba za dodatnom edukacijom i osnaživanjem stručnih radnika kao i potrebe za uključivanjem roditelja u preventivne programe. Sudionici su se složili kako je za uspješan i kvalitetan rad potreban preduvjet ugodna i poticajna klima u ustanovi, a kako bi se stvorio dobar odnos djecom i roditeljima. Naglašena je važnost međusektorske suradnje, korištenja resursa iz lokalne zajednice, kontinuiranih edukacija zbog čega su i pohvalili održavanje ovog stručnog skupa.  

Katja Borovac

Podijelite