Održan 26. Zimski uspon na Viševicu u organizaciji PD "Strilež"

Planinarsko društvo "Strilež" Crikvenica organiziralo je tradicionalni 26. po redu Zimski uspon na Viševicu. Staza je bila otvorena od 9:30 do 15 sati, a vodila je od planinarskog doma Vagabundina koliba na Ravnom (864 mnv) do vrha Viševice (1428 mnv).
Dužina ove zahtjevne staze je 5 i pol km, a visinska razlika 564 m, koja se savladava prosječno za dva i pol sata. U pohodu je ove godine sudjelovalo registriranih 258 članova iz 19 planinarskih društava, ali to nije konačan broj, jer su se pridružili i individuali gosti koji su došli na Ravno.

Prije početka pohoda svi sudionici su bili ugošćeni ispred Vagabundine kolibe vrućim čajem, pićem dobrodošlice i domaćim kolačima, a nakon pohoda uživali u poznatim specijalitetima obitelji Savić. Viševicu ispenjati zimi nije lagano, pa je i ovaj put bilo klizanja po ledu kod zadnjeg uspona prema hrptu i samom vrhu, ali i klizanja pri silasku, međutim osim lakših padova bez posljedica sve je proteklo u najboljem redu. Bura na vrhu bila je žestoka i bez obzira na najavu nije dovela do otkazivanja pohoda. Vrijeme u podnožju bilo je s malo snijega tek toliko da stvori lijepi zimski ugođaj, ali je vrh uz nisku temperaturu, jaku buru i led, itekako opravdao naziv.

Planinarsko društvo "Strilež" zahvaljuje svim sudionicima i najavljuje tradicionalni 27. Zimski uspon u siječnju 2021.

Elma Dujić

Podijelite