Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara u Crikvenici

 

Povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara, Grad Crikvenica je u subotu 14. studenog svečano otkrio Spomenik u čast žrtvi grada heroja, Vukovara. Spomenik u Vukovarskoj ulici u Crikvenici predstavlja simbol sjećanja na ljude i događaje od nacionalne važnosti, ali i trajne zahvalnosti svima onima koji su za slobodu domovine dali svoje živote. Crikvenica je grad koji je bio pošteđen ratnih razaranja, no brojni građani Crikvenice su odlazili na ratišta, a Crikvenica je postala utočište i novi dom tisućama prognanika i izbjeglica, među njima posebno velikom broju Vukovaraca.  
Na sam Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenog održan je svečani mirni mimohod ulicama Crikvenice s početkom u 17:00 sati i to od hotela Kvarner Palace do novootkrivenog Spomenika u Vukovarskoj ulici. Na čelu kolone bile su zastave koje su nosili branitelji, predsjednici udruga, policajci i vatrogasci u svečanim odorama. Iza njih u koloni su bile žrtve Domovinskog rata odnosno stradanja u Vukovaru, gradonačelnik Grada Crikvenica Damir Rukavina sa svojim suradnicima, članovi braniteljskih udruga i branitelji s crikveničkog područja te svi ostali građani i Udruga Vavik vjerna Kirija.  
Grad Crikvenica je za mimohod osigurao ljudima svijeće u obliku vukovarskog vodotornja koje su položene uz Spomenik, a stanovnicima Vukovarske ulice je u suradnji s Mjesnim odborom Crikvenica - zapad podijeljeno 50 svijeća koje su građani zapalili ispred svojih dvorišta duž Vukovarske ulice, kojom je prošao mimohod.  
Vukovarci koji žive na području grada Crikvenice su nosili i položili cvjetni aranžman.
S obzirom na epidemiološku situaciju, Grad Crikvenica nije davao obavijest kako ne bi potencirali veće okupljanje, a svi uzvanici mimohoda bili su dužni nositi masku te držati propisanu distancu, a građane pozivamo da mogu u bilo kojem trenutku zapaliti svijeću kod Spomenika u znak sjećanja na sve stradale.              

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje delegacija SDP-a Crikvenica predvođena predsjednikom Marijem Kružićem položila je cvijeće i zapalila svijeće ispred spomenika u čast žrtvama Vukovara u Vukovarskoj ulici.Tom prilikom je Kružić istaknuo kako je Vukovar simbol hrabrosti i snage hrvatskog naroda te hrvatskog jedinstva koji nam svima moraju ostati u sjećanju kako bismo ih prenosili mlađim generacijama.

Tradicionalno svijeće u spomen na žrtve Vukovara upalili su i učenici Područne škole Selce.

crikva.hr

Podijelite