Najbolje pročitano u prvoj polovici ove godine (2)

Kako sam i obećala, slijedi nastavak popisa najbolje pročitanih knjiga kroz prvu polovicu ove godine. Nadam se da ste pronašli neku knjigu među prvih pet objavljenih koja vas je zainteresirala i nagnala da posegnete za njome.

6. Djevojka iz Pisma, Emily Gunnis

Već na prvim stranicama autorica nam otkriva dijelove glasovitih pisama koja su u nama probudila znatiželju pri čitanju samog naslova. Autorica tih pisama je mlada djevojka koja na nesreću živi u samostanu Svete Margarete. Skoro šest desetljeća kasnije, pisma pronalaze put do ruku novinarke Samanthe Harper. Sadržaj ju zaintrigira i odluči istražiti pozadinsku priču, no za to ima jako malo vremena jer se samostan Svete Margarete ruši za svega nekoliko dana. Kako se vrijeme rušenja približava, tako Sam uviđa da su okolnosti u samostanu bile daleko od prihvatljivih, što na nju stavlja još veći pritisak da razotkrije što se zaista događalo.

Ono što me posebno dotaklo kod ove knjige jest podatak da je autorica prikazala neke događaje koji su se uistinu zbili. Brojni događaji među njima su me potresli i teško je povjerovati kroz što su sve djevojke morale prolaziti. Napetost ne pada niti u jednom trenutku i priča sama po sebi vuče na daljnje čitanje. Kombinirajući brojne zanimljive likove, dug vremenski period, tragove koji u nama bude detektive, šokantna otkrića, autorica je po meni odradila zaista vrhunski posao i napisala izuzetno dobar i zanimljiv roman.

7. Djevojka iz močvare, Delia Owens

Knjiga koju su mnogi bez razmišljanja proglašavali najboljom u 2019. godini, u moje ruke i na red za čitanje stigla je tek u svibnju ove godine. Mogu vam odmah reći da je jedna od rijetkih koja je u mojim očima opravdala stečeni status i ispunila sva očekivanja. Radnja započinje 1952. godine kada Kya nakon odlaska gotovo svih članova svoje obitelji ostaje prepuštena na milost i nemilost svom ocu alkoholičaru, i to sve sa svega šest godina. Ubrzo shvaća da se može osloniti samo na sebe i posvećuje se kućanskim poslovima, pritom cijelo vrijeme očekujući majčin povratak. Sedamnaest godina nakon tih događaja dva dječaka pronalaze mrtvo tijelo Chasea Andrewsa, a glavni osumnjičenik postaje upravo Kya.

Ova knjiga donosi cijelu paletu emocija, bavi se mnogim važnim temama, tjera nas na razmišljanje i ukazuje na ono što je zaista važno. Dobivamo uvid u činjenicu kolika je uloga majke u životu djeteta, kako se nositi s brojnim odlascima i napuštanjima od strane bliskih nam osoba te koliko je zapravo teško prestati se nadati u njihov povratak i prihvatiti činjenicu da ćemo ostati sami. Kya je jako rano shvatila da je uvijek najbolje osloniti se samo na sebe jer oslanjanje na druge ljude može nas samo povrijediti i donijeti nam bol i nezadovoljstvo. Ipak, nije baš u potpunosti bila prepuštena sama sebi, utjehu je pronalazila u prirodi i pokazala nam je koliko nam ona toga može dati, ali i da može brojne naše brige preuzeti na sebe.

Ovo je jedna od onih knjiga koja nas dotakne ravno u dušu, ona zbog koje ćemo možda ispustiti i pokoju suzu, ali i ona koja će ostaviti izraz šoka na našim licima nakon zatvaranja posljednje stranice.

8. Priče o nama, Jelena Kastaneti

Ovo je zbirka priča o svima nama, o našim životnim, realnim i nesavršenim pričama, o nama običnim ljudima koji živimo život onakav kakav on uistinu jest. Nitko od nas nije savršen, griješimo, donosimo loše odluke, povrijedimo nekog do koga nam je stalo, izgubimo srodnu dušu, prokockamo ljubav i povjerenje ili jednostavno ne znamo voljeti. To je sve život i to se sve može dogoditi bilo kome od nas, zato za knjige poput ove kažem da imaju dušu, pokazuju sve ono što proživljavamo, sve što se može dogoditi meni, tebi, tvojoj prijateljici ili prijatelju. Uz to, kroz svoje priče autorica šalje snažne poruke i stoga cijela knjiga jednostavno pršti predivnim citatima, porukama i snažnim mislima.

9. (Moj) Dnevniče, Jelena Kastaneti

Da, opet Jelena. Počinjem razmišljati o tome da cijelu jednu kolumnu posvetim upravo njoj i njezinom radu, jer ono što radi je zaista savršeno.
(Moj) Dnevniče je roman o ljubavi koji prkosi brojnim kilometrima koji dijele Zagreb od Stockholma, njih čak 1500. Ona je u Zagrebu, a on je u Stockholmu, nikada se nisu vidjeli, a spojila ih je ljubav prema knjigama. Ona je povukla prvi potez nepromišljeno mu poslavši poruku koja će njihove živote promijeniti od temelja. Možda vam tako zvuči, ali ovo je miljama daleko od jedne sladunjave ljubavne priče. To je zapravo priča o ljubavi, ljudima koji žive ljubav, čežnji, strpljenju, hrabrosti, upornosti, o vjeri u ljude i ljubav čak i kada se to čini kao potpuna ludost, priča o pronalasku svoje srodne duše, o prioritetima i željama te povlačenju linije između onoga što uistinu trebamo, a što želimo. Emocije likova gotovo se mogu osjetiti i lako je potpuno ući u priču o njihovim životima i snovima.

10. Nijema pacijentica, Alex Michaelides

„Nijema pacijentica“ je vrhunski triler o Aliciji Berenson koja je hladnokrvno ubila svog supruga pucajući mu u lice nekoliko puta. Nakon tog čina je odlučila zauvijek šutjeti, nije progovorila niti riječi te je proglašena neuračunljivom i smještena u „The Groove“, dobro čuvani forenzički odjel. Na isti taj odjel zaposli se Theo Faber, psihoterapeut koji se odluči posvetiti upravo Aliciji i saznati što se zapravo krije iza njene šutnje. Cijela ova priča prožeta je napetošću i neizvjesnošću koje kulminiraju potpuno nepredvidljivim i šokantnim završetkom. Autor donosi zanimljive zaplete i preokrete te odlične likove čiji postupci i misli tjeraju na dublja promišljanja. Ovo je definitivno knjiga koja se pamti, knjiga koja donosi završetak kakav vam niti u jednom trenutku neće pasti na pamet i od kojeg će proći trnci kroz vas.

I stigli smo do kraja! Kako sam već rekla, iskreno se nadam da ćete među opisanim naslovima pronaći neki koji odgovara vašim ukusima. Gotovo sve knjige dostupne su u Gradskoj knjižnici Crikvenica, a knjige Jelene Kastaneti možete kupit na njezinoj web stranici.

Već sada vam mogu reći da mi je druga polovica godine donijela još brojne divne naslove koje jedva čekam podijeliti sa svima vama. Javite mi vaše dojmove o do sada objavljenim kolumnama, knjigama, pišite prijedloge tema o kojima želite čitati, rado ću vaše savjete uzeti u obzir!

Podijelite