Najbolje pročitano u 2020. (drugi dio)

Prije no što nastavim s drugim od tri dijela popisa knjiga koje su mi se posebno svidjele u 2020. godini, odlučila sam vam svima poželjeti sve najbolje u 2021. godini. Želim vam prvenstveno puno zdravlja, koje smo počeli posebno cijeniti tijekom prethodne godine. Vjerujem da će sve ostalo s vremenom doći.
Napomenut ću još samo da vam želim i puno dobrih knjiga, a možda vam se svidi baš neka od sljedećih.

Nastavak preporuka započinjem s jednom knjigom koju sam već spomenula prilikom pisanja kolumne o domaćim autorima vrijednima pažnje, točnije knjigom Zvijezde među nama autorice Sanje Srdić Jungić. Priča prati djevojku Noru koja odlazi statirati na snimanje serije u Dubrovnik i tamo upoznaje dva mladića koji će njen život odvesti u neočekivanom smjeru. Između ostalog, nađe se i u svijetu slavnih koji se pokaže drugačijim od onog kakvim ga mi zamišljamo. Osim zanimljivih ljubavnih zavrzlama glavne junakinje, mogućnosti da vidimo kako zapravo izgleda život slavnih, posebno mi se svidio i kvalitetan humor koji se proteže kroz cijelu knjigu. Norina priča će vam doći kao izvrstan bijeg od svakodnevice i vjerujem da ćete uživati u čitanju ove zanimljive ljubavne priče.

A sada ponovno Fredrik Backman, književnik koji je obilježio ovu moju čitalačku godinu. Nakon dva opširna romana, ovog puta vam predstavljam njegovo kraće djelo Svakog jutra put do kuće sve je duži koje govori o odnosima između jednog djeda i njegova unuka, između mladića i njegove velike ljubavi te između oca i njegova sina, ali i o jednom nepozvanom gostu kakvog nitko od nas ne želi u blizini sebe ili bližnjih, jednoj opakoj bolesti. Onoj koja odnosi pamćenje, s kojom život izgleda kao da osoba konstantno nešto traži po džepovima, iz prve su to samo ključevi a s vremenom to postaju drage osobe i uspomene koje smo stjecali cijelog života. Ta užasna bolest zapravo donosi kraj prije kraja i zbog nje osoba gubi svoju bit te zaboravlja tko je i gdje je. Autor na prekrasan način i kroz slikovite opise prikazuje kako izgleda tijek gubljenja pamćenja te kako se s time nosi osoba koja boluje, ali i drage joj osobe.

Autorica Judith McNaught donosi nam knjigu Šaputanja u noći u kojoj se bavi životom policajke Sloan koja je usredotočena na karijeru zbog čega joj pati privatni život. Ubrzo joj u život ulaze otac koji je napustio nju i majku, starija sestra koja je odvedena od njih, ali i FBI agent Paul koji joj otkriva prave razloge očeva javljanje. Ubrzo ona i Paul odlaze njenom ocu u posjet, što će rezultirati mnogim neočekivanim situacijama, pa čak i ubojstvom. Radnja ovog romana niti u jednom trenutku ne prestaje biti zanimljivom, jako je dinamična i brzo se čita, nema nepotrebnih opisa, nebitnih i dugih dijaloga koji nemaju utjecaj na konačan rasplet radnje. Kod mene je izazvalo posebno zanimanje zbog činjenice da je autorica kombinirala karakteristike ljubavnog i kriminalističkog romana s ponekim triler trenutcima, odnosno, iskombinirala je meni omiljene žanrove i pritom napravila odličnu priču.

Iako ćete pomisliti da sljedeća knjiga može biti zanimljiva osobama koji su već i sami roditelji, uvjeravam vas da nije tako jer niti ja još nisam u toj skupini, a zaista sam uživala u čitanju. Ekonomistica i majka dvoje djece Emily Oster napisala je knjigu Racionalan roditelj kako bi pomogla svim roditeljima koji su se našli u brojnim nedoumicama koje su ih zatekli s novom ulogom. Autorica nastoji istraženim i datim informacijama umanjiti stres te pomoći roditeljima da donose najbolje odluke za svoju bebu, ali i za sebe same. No, iako svima daje jednake informacije, one ne znače nužno da će svi koji ih pročitaju donijeti iste odluke, u tome je zapravo i čar ove knjige. Ona ne kazuje „učinite upravo tako jer je to jedini ispravan način“, već pokazuje niz mogućih ishoda, a na svima nama je da sami odaberemo kojim putom ćemo krenuti. Možda i ono najvažnije, kazuje nam da niti jedan put ne mora biti u potpunosti ispravan i pravilan, sami biramo i stojimo iza svoje odluke, ali tu odluku ne moramo nikome opravdavati. Dovoljno je (i zapravo najvažnije u cijeloj toj priči) da smo mi kao roditelji zadovoljni svojim odlukama i putom koji smo odabrali, da smo sretni i opušteni, baš kao i naša beba. Iako je autorica orijentirana na istraživanja te dobivene i provjerene podatke, ova knjiga je daleko od nezanimljive i teško razumljive jer sve prikazuje na veoma zanimljiv i svima shvatljiv način. Uz sve to, iznosi i jako puno primjera iz vlastitog života, uz puno humora koji po mojem mišljenju, ako je kvalitetan, uvijek podigne vrijednost pročitanog. Istaknula bih i da je veliki broj stranica posvećen upravo roditeljima, posebice majci, što mi se posebno svidjelo jer sam neke informacije prvi put saznala baš u ovoj knjizi.

Roman Svjetla juga autorice Nine George svojevrsni je nastavak njezine Male pariške knjižare, a preciznije to bi bila ona knjiga koja se spominje u knjižari i za kojom je tragala većina njenih čitatelja. Ovaj prekrasan i čaroban roman prati život djevojčice Marie-Jeanne koja jedina vidi Ljubav te koja ju je još kao beba u kolijevci uhvatila za prst. Ona počinje viđati ljubav u ljudima oko sebe u obliku svjetlosti, može prepoznati koja srca su predodređena jedno za drugo i nije sigurna kako se točno nositi s time, kao niti u kojem trenutku će zasjati i njena svjetlost. Vjerujem da će gotovo svi obožavatelji knjiga i čitanja uživati u ovom romanu jer spaja ljubav, čitanje i ljubav prema čitanju. To je roman koji pokazuje snagu ljubavi, neovisno o kojoj njenoj vrsti je riječ, kao i snagu književnosti koja se probije u naše živote kada to ne očekujemo i donosi nam utjehu. Pokazuje nam da i knjiga može imati tu moć da nas poveže s osobom koja nam je suđena cijeloga života, a da to nismo niti slutili. Zaista je teško opisati do koje mjere sam oduševljena pričom koju nam je autorica predočila, ali i na koji način je to napravila, uživala sam u svakoj stranici i svakoj rečenici. Vjerujem da će i vama izazvati posebne osjećaje i neku toplinu oko srca, samo ako joj date šansu.

I za kraj ovog drugog dijela preporučujem izvrstan triler Čovjek od kestena autora Sørena Sveistrupa. Kroz priču pratimo niz ubojstava ženskih osoba uz čija tijela istražitelji pronalaze čovječuljka izrađenog od dva kestena i nekoliko šibica. Posebnu pozornost privlači podatak da se na kestenu nalazi otisak prsta ubijene kćeri ministrice koja se upravo vraća na svoje radno mjesto. Ubojstva se nastavljaju, čovječuljaka je sve više, a dokaza, tragova i vremena sve manje. Autor nas jako vješto uvodi u cijelu priču i postepeno upoznaje s likovima, a tragove nam daje gotovo na kapaljku. Već s prvim stranicama stvorena je napetost koja nije jenjavala do konačnog otkrića ubojice (ili ubojica) i zaista nije bilo teško u potpunosti se posvetiti ovoj knjizi. Za mene je ovo bila jedna od onih knjiga o kojoj razmišljam kada nemam mogućnost čitati i samo kalkuliram kada ću moći nastaviti s čitanjem, a po završetku sam poželjela odmah pokraj sebe imati i nastavak. Mene osobno fasciniraju ovakvi slučajevi, motiviraju na promišljanje o stanju uma osobe koja bi mogla nekoga mučiti na takav način, pitam se koja je pozadina njihove priče jer, zasigurno postoji nešto, nitko ne radi ništa slično opisanome bez nekog razloga (iako je taj razlog jasan možda samo počinitelju). A vjerujte mi, opisani prizori i radnje zaista su jezivi. Vjerujem da će ljubitelji trilera uživati u ovom djelu, a ne bih se iznenadila kada biste ih baš zbog ove knjige zavoljeli i poželjeli još malo istraživati unutar žanra.

Podijelite