Knjiga "Jakovarski boćari" o 25 godina BK "Sveti Jakov"

2 - Prvaci 3. HBL - Istra, Primorje 2019./20.: Kristijan Šipek, Mirko Mijolović, Dario Džida, Karlo Šaban, Žarko Jerčinović, Filip Klarić (stoje), Vjekoslav Matetić, Loris Polić, Damir Poslek, Lovro Šipek, Ivica Šaban i Adrian Šipek
3 - Vjekoslav Matetić
4 - Marko Mašić i Cvijo Knežević na jogu 20.9.2020., dvadeset i jednu godinu nakon što su osvojili prve punte za Sveti Jakov
5 - Prvaci 3. HBL - Istra, Primorje 2015./16.: Damir Poslek, Ivica Šaban, Sebastijan Tomić, Zvonimir Maras, Lucijan Srdoč, Neven Malnar, Vjekoslav Matetić (voditelj) (stoje), Kristijan Knežević, Lovro Šipek, Blaž Pogarčić, Karlo Šaban, Alen Smirnov i Kristijan Šipek (čuče) 
6 - Slavlje na jakovarskom jogu nakon osvajanja naslova prvaka uz šampanjac i pobjednički pehar – Ivan Šipek, Dario Džida, Zvonimir Maras, Kristijan Šipek, Zoran Brnić, Boris Grbčić, Ivica Šaban, Miljenko Butković (gore), Marko Matijašić, Kristijan Knežević, Karlo Šaban, Lovro Šipek, Antonio Gerić, Blaž Pogarčić, Damir Poslek i Sebastijan Tomić (dolje)

Prije nekoliko dana iz tiska je izašla knjiga „Jakovarski boćari“ autora Ivice Šubata, izdana u povodu 25. godišnjice postojanja Boćarskog kluba „Sveti Jakov“. Ovaj uspješni sportski kolektiv iz Jadranova osnovan je 18. 11. 1995. i za svoj je 25. rođendan dobio raskošnu monografiju u kojoj je na 224 stranice zabilježena bogata klupska povijest.

Priča o jakovarskim boćarima počinje svjedočenjem pok. Milutina Ahela o boćarskoj tradiciji Jadranova koja seže još u doba nekadašnje Kraljevine Jugoslavije i vrijeme između dva svjetska rata, kad su se u Svetom Jakovu Šiljevici boće igrale na čak četiri lokacije. Od tada pa do danas u Jadranovu su se boće igrale stalno, tako da sadašnji veliki uspjesi BK „Sveti Jakov“ imaju svoje korijene koji nisu od jučer.
Sedamdesete godine prošlog stoljeća su bile godine procvata društvenog života u Jadranovu, godine velikog zajedništva mještana kada su dobrovoljnim radom izgrađeni kapitalni objekti sportske infrastrukture. Osnovan je Nogometni klub „Jadranovo“ 1982. godine, uz postojeće Sportsko ribolovno društvo „Tunera“ i Kulturno umjetničko društvo „Martin Matetić“ stjecište društvenog života žitelja Jadranova.
Nogometni klub „Jadranovo“ djelovao je do 1992. godine, sve do početka Domovinskog rata kad je velik broj igrača i članova NK „Jadranovo“ otišao na ratište. U godinama koje su potom uslijedile više nije bilo mogućnosti (prije svega financijske) za održavanje zahtjevnog pogona nogometnog kluba, ali je ostala vrijedna infrastruktura, prije svega klupske prostorije sa svlačionicama i sanitarijama. Uz prostorije je bio jog na kojem su se u sve većem broju okupljali uglavnom stariji mještani, a potom i bivši nogometaši koji su se počeli baviti boćanjem, tako da je stari jakovarski sport opet oživio u mjestu.

TURNIR JAKOVLJA ZAMETAK KLUBA

Kad su 25. srpnja 1993. godine, uz proslavu Dana mjesta i blagdan sv. Jakova, boćari Šiljevice (Ivan Valković, Marijan Perhat, Anton Ahel i Davor Ahel) odigrali utakmicu protiv boćara Kloštra (Marijan Grbčić, Ivan Grbčić Frančić, Stanko Grbčić i Ivan Brnić), rodila se ideja da se svake godine uz Jakovlju održi boćarski turnir uz sudjelovanje boćara iz susjednih mjesta. Ideja je realizirana, a kako je boćara u Jadranovu bilo sve više, osnovan je 18.11.1995. Boćarski klub „Sveti Jakov“. Za prvog predsjednika izabran je Ivan Šegulja, dopredsjednik je postao Nikola Šaban, a tajnik Stjepan Vičić. Uz njih su u Upravnom odboru bili Ozren Jakovac i Milutin Ahel.

Sve do 1999. godine BK „Sveti Jakov“ nije sudjelovao u ligaškim natjecanjima, jakovarski boćari su igrali na turnirima u okolici, da bi osnivanjem Međuopćinske boćarske lige Crikvenica – Novi Vinodolski – Vinodol počeli s „pravim“ natjecateljskim boćanjem. Prvu službenu utakmicu BK „Sveti Jakov“ je odigrao 25.4.1999. na svom jogu u Jadranovu protiv „Drina“ iz Klenovice u sastavu Marko Mašić, Cvijo Knežević, Anton Ahel, Vjekoslav Matetić, Nikola Šaban, Ivan Valković, Ivan Šipek, Neven Brnić i Ivica Šaban. Prve punte za „Sveti Jakov“ osvojili su Marko Mašić i Cvijo Knežević u disciplini par klasično. Od tada pa do danas BK „Sveti Jakov“ je redovni sudionik boćarskih natjecanja u ingerenciji Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije i Hrvatskog boćarskog saveza.

FANTASTIČNI REZULTATI

Slijede godine stalnog napretka Kluba koji je od najnižeg ranga natjecanja došao nadomak boćarske Superlige, među desetak najboljih hrvatski boćarskih klubova. Godine 2001. izgrađeno je novo četverostazno boćalište (opet ponajviše dobrovoljnim radom), na kojem su boćari „Svetog Jakova“ 5 puta osvajali naslove prvaka u ligama koje su igrali, da bi danas bili nadomak najvišeg ranga natjecanja u Hrvatskoj. Prve boćarske korake na jogu u Jadranovu napravili su svjetski poznati boćari, poput Lea Brnića danas jednog od najboljih boćara na svijetu. Nakon što se zahtjevnog posla stvaranja mladih boćara prihvatio Vjekoslav Matetić, koji je u Klubu bio igrač predsjednik i trener, kao na traci krenuo je niz titula koje su osvojili mladi boćari „Svetog Jakova“.
Nakon Lea naslovima svjetskog prvaka okitili su se Bruno Kraljić i Karlo Šaban, a brončane medalje na Europskom prvenstvu osvajali su Lovro Šipek i Filip Klarić. Naslove prvaka Hrvatske osvajali su Lucijan Srdoč, Zvonimir Maras, Karlo Šaban, Lovro Šipek, Filip Klarić, Žarko Jerčinović, Adrian Šipek i Luka Tus. Svi oni su u više navrata nosili dres hrvatske reprezentacije.

Karlo Šaban

Juniori „Svetog Jakova“ su aktualni momčadski prvaci Hrvatske ispred svih poznatih prvoligaških klubova, a od 12 disciplina u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji u čak 10 su prvaci Hrvatske. Gotovo nevjerojatna priča o uspjesima boćara „Svetog Jakova“ detaljno je opisano u knjizi „Jakovarski boćari“, koja će biti promovirana čim to epidemiološki uvjeti dozvole.

O KNJIZI

Monografija „Jakovarski boćari“ ima  224 tvrdo ukoričene kolorne stranice čiji sadržaj potpisuje Ivica Šubat. Nakladnik knjige je BK „Sveti Jakov“, a sunakladnik Gradska knjižnica Crikvenica. Uz autora u uredništvu izdanja su bili Ivica Šaban, Zoran Brnić, Vjekoslav Matetić, Boris Grbčić, Ivan Šipek i Kristijan Šipek. Knjiga je izdana u produkciji Nakladničkog poduzeća „Neriz d.o.o. iz Jadranova, grafičko oblikovanje potpisuje Dubravka Car, a grafičku pripremu Božana Stjepanović. Naklada knjige je 300 primjeraka tiskanih u zagrebačkoj tiskari „Kerschoffset“.
Zahvalnost za izdavanje knjige „Jakovarski boćari“ nakladnik iskazuje brojnim sponzorima i donatorima – Tomislavu Jeliću, Željku Dvojkoviću, Josipu Topolovčanu, Ivi Juričiću, Fikiju Đafiću, Ivanu Vulčiku, Besiru, zatim Gradu Crikvenici, Hrvatskom boćarskom savezu, Zajednici sportova PGŽ, TZG Kraljevice, ŽLU Crikvenica, Boćarskom klubu „Kukuljanovo“, tvrtkama CIAK grupa, IPRO inženjering d.o.o., „Eko Murvica“ d.o.o., CAME d.o.o., RUS d.o.o., „Hotend“, JODA nekretnine, D.J. trans, „Triglav osiguranje“ d.d., „Geodetski zavod Rijeka“, BSK d.o.o., „Jadro servis“ d.o.o., „Milman“, ETG, „Grabrova“, „Foto-Ivančić“, „Lavorić“, „KU-PE“, „Ritex“ i svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da se objavi knjiga.

O AUTORU

Ivica Šubat se u boćanje više uključio 2012. godine kad je izabran u Izvršni odbor Boćarskog kluba „Sveti Jakov“. Preuzeo je funkciju klupskog tajnika, na kojoj je bio do siječnja 2020. godine.
U svom Nakladničkom poduzeću „Neriz“ d.o.o. objavio je kao autor i urednik više tematskih izdanja vezanih uz boćanje. Riječ je o godišnjaku Hrvatskog boćarskog saveza (za godine 2014. i 2015.g.), godišnjacima Boćarskog saveza PGŽ (za 2016. i 2017. godinu), četiri godišnjaka BK „Sveti Jakov“ (za godine 2012., 2013., 2014. i 2015.), publikaciji BK „Zrinjevac“ i 4 biltena Juniorske boćarske lige.
Na portalu Crikva.hr objavio je više od 300 tekstova o boćanju, a tekstove o boćanju objavljivao je i u „Primorskim novinama“. Bavi se sportskom publicistikom, pa je kao autor ili urednik objavio monografije „40 godina Stolnoteniskog kluba Crikvenica“, „20 godina Ženskog odbojkaškog kluba Crikvenica“, „100 godina lovstva u Crikvenici“, potom niz klupskih godišnjaka (Ženski rukometni klub „Murvica“, Nogometni klub „Crikvenica“) i 11 publikacija Prve udruge košarkaških veterana „Old Stars Zagreb“.
Član je Hrvatskog društva za povijest sporta.
Uz to autor je knjiga „155. brigada Hrvatske vojske“ i „50 godina Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine“.
Vlasnik je Nakladničkog poduzeća „Neriz“ d.o.o. iz Jadranova, „Primorskih novina” i portala Crikva.hr.

Ivica Šubat

Ivica Šubat

Podijelite