Karlu Šabanu i Luki Gašparu dodijeljena Nagrada "Dražen Petrović"

1 - Luka Gašpar i Karlo Šaban
2 - Vjekoslav Matetić (trener "Svetog Jakova"), Luka Gašpar, Karlo Šaban i Lukrecija Zanki (glavna tajnica Hrvatskog boćarskog saveza)

Danas je na platou ispred Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović u Zagrebu održana svečanost dodjele Nagrade Dražen Petrović, darovitim mladim sportašima i ekipama za izvanredne sportske rezultate.
Ovogodišnji dobitnik naše najveće sportske nagrade mladim sportašima je i mladi boćar "Svetog Jakova" Karlo Šaban koji je zajedno s boćarem zagrebačkog "Zrinjevca" Lukom Gašparom nagradu dobio u kategoriji „Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada mlađih dobnih kategorija“.

Rezultati dobitnika nagrade valorizirani su od 1. rujna 2019. do 1. rujna 2020. godine, a u tom razdoblju bilo je točno pola godine nesmetanog održavanja natjecanja.
Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u pozdravnom je govoru na pozornici ispred Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović naglasio da se svečanost održava unatoč protupandemijskim mjerama koje nazivamo novo normalno, ali sve u cilju dokazivanja da je sport jači od svega.
- I na ovaj način želimo pokazati da je sport neuništiv. Unatoč svemu, ovi mladi sportaši i sportašice vrijedno rade i postižu svjetske rezultate. Oni su jamstvo opstojnosti našeg sporta i dokaz da nema te pandemije koja može zaustaviti sport, kazao je Mateša, čestitajući svim laureatima.
Pojedinačni laureati ovogodišnjeg izbora dolaze iz borilačkih sportova - Nika Petanjek iz taekwondoa, zlatno odličje na juniorskom EP-u i bronca na EP-u mlađih seniora, i Renato Rešetar iz karatea, osvajač brončane medalja na EP-u do 21 godine u veljači ove godine. U borilačkom sportu je završila i nagrada za najuspješniju žensku ekipu, a dobile su je članice juniorske karate reprezentacije u katama - Stela Horvat, Inga Grgić i Sabina Petković.
Sportašicom najvećom nadom hrvatskog sporta očekivano je proglašena 16-ogodišnja skijašica Zrinka Ljutić, osvajačica dva zlatna odličja - u slalomu i veleslalomu na Alpecimbra FIS kupu za mlađe uzraste, što je neslužbeno Svjetsko prvenstvo mlađih dobnih kategorija. Za najveću nadu hrvatskog sporta proglašen je tenisač Dino Prižmić, pobjednik Europskog Masters turnira u Italiji.
Svi su dobitnici nagrada istaknuli da im je velika čast primiti nagradu koja nosi ime legendarnog Dražena Petrovića te da će im ona biti velik poticaj u nastavku karijere.
Kao i obično završna riječ pripala je Biserki Petrović koja je, uz čestitku laureatima, podsjetila na postulat kojeg se tijekom karijere držao i prerano preminuli košarkaški Mozart, a odnosi se na marljivost i strpljivost.
Osim plaketa s likom Dražena Petrovića i znakom Hrvatskog olimpijskog odbora, svi laureti dobivaju i novčane nagrade (u bruto iznosu) - pojedinačni po 20.000 kuna, ekipni po 2.000 kuna svaka članica ekipe, svaki član sportskog para po 7.000 kuna te najveće nade hrvatskog sporta - po 15.000 kuna.
Zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera ovogodišnja svečanost nije održana u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović nego na otvorenom platou ispred muzeja.

DOBITNICI NAGRADE DRAŽEN PETROVIĆ 2020
.
1. NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA - Nika Petanjek (taekwondo)
2. NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ - Renato Rešetar (karate)
3. NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA EKIPA - Juniorska reprezentacija u katama (karate)
4. NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA - Karlo Šaban i Luka Gašpar (boćanje)
5. SPORTAŠICA NAJVEĆA NADA HRVATSKOG SPORTA - Zrinka Ljutić (skijanje)
6. SPORTAŠ NAJVEĆA NADA HRVATSKOG SPORTA - Dino Prižmić (tenis)

Nagrada "Dražen Petrović"

Nagrada „Dražen Petrović” dodjeljuje se darovitim mladim sportašima i ekipama u obje konkurencije za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj. Nazvana je po Draženu Petroviću, jednom od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.) koji je tragično preminuo prije 27 godina. Ustanovljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora 9. rujna 2006. a prvi put dodijeljena u rujnu 2007. godine u povodu proslave dana osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora. Nagrada je pisana povelja sa stiliziranim likom Dražena Petrovića, novčani iznos i prikladni poklon. Odluku o izboru dobitnika Nagrade donosi Odbor kojeg čine predstavnici Vijeća HOO-a, Hrvatskog zbora sportskih novinara i Hrvatskog kluba olimpijaca.

Karlo Šaban ispred spomenika Draženu Petroviću u Zagrebu

Najbolji hrvatski mladi sportaši, ovogodišnji dobitnici nagrade "Dražen Petrović"

Podijelite