Jakovari osvojili veliki bod u Pazinu

SUPER HRVATSKA BOĆARSKA LIGA
LIGA ZA OSTANAK

1. kolo: PAZIN - SVETI JAKOV  13:13 (250:252)

Pazin, 25.3.2023. Boćarski centar "Aleksandar Anzur". Suci:

Pojedinačno klasično (2:0): Alen Guštin - Karlo Šaban  10:6; Pojedinačno klasično (0:2): Valter Ivančić - Lovro Šipek  5:13; Par klasično (0:2): Benjamin Guštin, Ivan Lanča - Žarko Jerčinović, Filip Klarić 7:8; Trojka klasično (2:0): Nikola Hrelja, Dajan Jurman, Martin Štihović - Damir Poslek, Adrian Šipek, Leon Petz  8:6; Brzinsko izbijanje (0:2): Dajan Jurman - Filip Klarić  41/46:42/48; Brzinsko izbijanje (0:2): Benjamin Guštin - Lovro Šipek  40/49: 42/46; Precizno izbijanje (0:2): Alen Guštin - Karlo Šaban  16:20; Precizno izbijanje (2:0): Valter Ivančić - Damir Poslek  20:16; Brzinsko štafetno izbijanje (2:0): Benjamin Guštin, Dajan Jurman - Žarko Jerčinović, Lovro Šipek  51/57:48/55; Bližanje i izbijanje u krug (2:0): Alen Guštin - Filip Klarić  30:28; Parovi klasično (1:1), Valter Ivančić, Martin Štihović - Karlo Šaban, Leon Petz  7:7; Par klasično (0:2): Benjamin Guštin, Robert Sergo - Damir Poslek, Adrian Šipek 6:8; Parovi klasično (2:0): Nikola Hrelja, Ivan Lanča - Žarko Jerčinović, Lovro Šipek  9:8.

Počelo je doigravanje u Superligi, u ligi za ostanak nadmeću se "Zrinjevac", "Pazin", "Sokol Orbico" i "Sveti Jakov", a cilj je izbjeći posljednje dvije pozicije na ljestvici koje vode ispadanja iz lige. Formirana je mini-liga za prvaka i mini-liga za ostanak, a bodovi iz međusobnih susreta iz prvog dijela se prenose i pribrajaju.
Jučer je u Pazinu odigrana utakmica između "Pazina" i "Svetog Jakova" u kojoj su Jakovari osvojili veliki bod koji bi u konačnici, prema nekim kalkulacijama, mogao donijet ostanak. Ali, kalkulacije su u boćanju zadnja stvar na koju treba misliti, a pokazala je to i jučerašnja luda utakmica između dva ljuta rivala, koji su se samo 7 dana ranije susreli u Rijeci, u prvom dijelu sezone.
Prve klasične discipline počele su zadovoljavajuće za "Sveti Jakov", bilo je 4:4 nakon izvrsne izvedbe Lovre Šipeka u pojedincu i pobjede para Žarko Jerčinović-Filip Klarić. Lovro je prikazao svu raskoš svog talenta, nadigrao je velikana hrvatskog boćanja Valtera Ivančića i to njegovom jogu. Žarko i Filip su tijesno dobili domaći par, na sličan način na koji je izgubila jakovarska trojka od domaćina. U drugom pojedincu Alen Guštin je bio bolji od Karla Šabana.
U tehničkim disciplinama Jakovari su opet, kao i prije 7 dana, dobili oba brzinca, opet u vrlo neizvjesnim i uzbudljivim trkama. Filip je za punat bio bolji od Dajana Jurmana, a Lovro za dva od Benjamina Guština. 
"Sveti Jakov" je poveo 8:4, a zadovoljavajuća situacija za njih je bila i nakon preciznog izbijanja, u kojem su podijeljeni bodovi. Karlo Šaban je pobijedio Alena Guština, a Valter Ivančić Damira Posleka, tako da je rezultat bio 10:6 za goste. Domaća štafeta je smanjila na 10:8 poslije utrke u kojoj su Jurman i Benjamin Guštin pogodili tri boće više od Lovre Šipeka i Žarka Jerčinovića.
U zadnje četiri discipline vodila se ogorčena borba za svaki punat, a napetost se još povećala kad su nakon kruga domaći izjednačili na 10:10. Odličan je bio taj krug u kojem je Alen Guštin napravio 30 punata, a Filip Klarić 28. Koliko su to dobri rezultati govori podatak da su to dva najbolja rezultata čitave Superlige u ovom kolu u ovoj disciplini.
U sve tri preostale discipline vodila se velika borba, a prema kretanju rezultata najveću šansu za bodove Jakovarima imao je par Žarko Jerčinović-Lovro Šipek koji su u zadnjih 10 minuta ušli s vodstvom od 8:5. Ali kiksali su u predzadnjoj butadi i dozvolili preokret domaćih koji su na kraju slavili sa 9:8.
Do dragocjenih bodova za "Sveti Jakov" došao je par Damir Poslek-Adrian Šipek, od kojeg se to iskreno najmanje očekivalo. Najmlađi u sastavu Adrian Šipek je odlično koštivao, Damir jednako dobro izbijao, izdržali su pritisak do samoga kraja i zasluženo slavili 8:6.
Dvoboj koji je odlučivao o konačnom ishodu bio je između para Valter Ivančić-Martin Štihović i Karlo Šaban-Leon Petz. Domaći par je vodio čitavu utakmicu, a u zadnjoj butadi su imali dobivenu partiju, trebali su ukoštati jednu boću za pobjedu. Ali, to im nije uspjelo, Štihovićeva zadnja boća bila je preduga i partija je završila 7:7, za konačni rezultat 13:13 i veliko slavlje boćara "Svetog Jakova".
U sljedećem kolu "Sveti Jakov" gostuje u Splitu protiv "Sokol Orbica". 

Ljestvica:

1. ZRINJEVAC 1 1 0 0 103:79 15
2. PAZIN 1 0 1 0 91:91 10
3. SVETI JAKOV 1 0 1 0 89:93 10
4. SOKOLOORBICO 1 0 0 1 81:101 6

crikva.hr

Podijelite