Dino Manestar, predsjednik Uprave "Jadrana" i Aldin Dugonjić, predsjednik Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj
Najveća crikvenička turistička tvrtka „Jadran“ d.d. ispunila je visoko postavljene zahtjeve za implementaciju i dobivanje halal certifikat kvalitete koji gostima hotela“ Katarina“, „Omorika“ i „Esplanade“ garantira uslugu smještaja, gastronomije i wellnesa po strogim halal standardima.
Jučer je u kongresnoj dvorani hotela „Esplanade“ upriličena svečanost dodjele halal certifikata kvalitete koji dodjeljuje Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.
Predsjedniku Uprave „Jadrana“ Dinu Manestru halal certifikat je uručio predsjednik Centra Aldin Dugonjić, koji je u svom prigodnom obraćanju iskazao zadovoljstvo suradnjom s djelatnicima i upravom „Jadrana“ koji su za svega godinu dana uspjeli stvoriti uvjete da tri „Jadranova“ hotela u svojoj ponudi imaju halal usluge. Dugonjić je ukazao na velike potencijale halal tržišta i nove mogućnosti koje se otvaraju „Jadranu“, a „Jadranovi“ hoteli su ovime ušli u odabranu skupinu od 100 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj dodijeljen halal certifikat.
- Podizanje kvalitete i oplemenjivanje turističkih sadržaja halal uslugama i gastronomijom strateški je poslovni potez, budući da je riječ o tržištu čiji je globalni gospodarski opseg - prema vodećoj svjetskoj agenciji Thomson Reuters - premašio godišnju vrijednost od 3,6 bilijuna američkih dolara. Od toga dva bilijuna dolara otpada na hranu, kozmetiku i turizam, a preostalih 1,66 bilijuna odnosi se na islamski financijski sektor. Halal tržište se u svjetskim okvirima definitivno potvrđuje kao najbrže rastuće tržište na kojem i mi vidimo svoj motiv i priliku da se s naša tri novoobnovljena hotela „Katarina“ 4*, „Omorika“ 4* i „Esplanade“ 4* pozicioniramo na tom tržištu i izborimo za svoj dio kolača. Pored novog izazovnog tržišta arapsko – islamskih zemalja, fokusirani smo i, naravno, na privlačenje halal klijentele iz Europske unije i našeg susjedstva. Dodatni motiv Uprave u postizanju tog cilja jest da novoobnovljeni hotel „Katarina“ s novom kategorizacijom od 4 zvjezdice na tržištu pozicioniramo kao hotel za zdravstveni turizam, izjavio je ovom prigodom Dino Manestar, predsjednik Uprave „Jadrana“.
Ovaj važan poslovni iskorak prema tržištima arapsko-islamskih država čija klijentela visoke platežne moći zahtjeva halal usluge i gastronomiju posljedica je razvojnog i investicijskog ciklusa koji se intenzivno provodi u tvrtki „Jadran“ d.d. od 2014. godine s ciljem podizanja kvalitete hotelskih objekata iz 2* na 3* odnosno na 4*.
Što je halal prehrana?
Pojam halal na arapskom znači „dozvoljeno“, odnosno „legalno“, a koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije, odnosno muslimanima. Suprotno od halal hrane, tj. kada se radi o onoj nedopuštenoj hrani i nedopuštenom piću – naziva se haram.
Halal hrana je dostupna na svim područjima svijeta, a također je prihvatljiva za sve životne dobi i za pripadnike drugih religija, kao što su i sve namirnice zdravstveno ispravne. No, postoje i oni prehrambeni proizvodi čija je konzumacija potpuno nedopuštena, a to je najprije svinjetina, alkohol i proizvodi pripremljeni od krvi životinja. Nije dopuštena krivo zaklana životinja, odnosno ona životinja koja nije zaklana na šerijatski način, a izgledom se može primijetiti o kojem se mesu radi.
Potrošači halal hrane moraju biti upoznati s porijeklom dodataka namirnicama kako bi znali mogu li je konzumirati Osim toga, zabranjeni su i oni proizvodi koji su tijekom transporta i skladištenja mogli biti u doticaju s zabranjenim namirnicama. Je li nešto haram ili halal ovisi i o načinu na koji je hrana pripremljena i obrađena.
Kako bi restoran ili prehrambena tvrtka dobili halal certifikat, moraju posebno obratiti pažnju i na pripremanje hrane, jer se za pripremu halal hrane trebaju koristiti posebne posude, lonci i pribor kako se halal hrana ne bi kontaminirala.
U Hrvatskoj, halal certifikat se dobiva od Centra za certificiranje halal kvalitete koju je 2010. pokrenula Islamska zajednica u Hrvatskoj.
„Jadranov“ put do halal certifikata
Tijekom zahtjevnog procesa dobivanja halal certifikata tri „Jadranova“ morala su ispuniti šest strogih postavki nužnih za certificiranje halal proizvoda i usluga.
Za halal (dozvoljene) proizvode nužna je kontrola i sprječavanje rizika od njihova miješanja i kontakta s onima koje u islamskom svijetu smatraju 'haramom' odnosno nedozvoljenima.
Kad su prehrambeni proizvodi u pitanju crikvenički hoteli „Katarina“, „Esplanade“ i „Omorika“ obvezali su se osigurati kritične točke kontrole 'harama' kako bi se spriječila ili eliminirala mogućnost 'oharamljenja' halal proizvoda. To istovremeno podrazumijeva nadzor pri kojemu se vodi računa da se namirnice nabavlja isključivo od certificiranih dobavljača. Ovlaštena osoba zatim provjerava jesu li uistinu ispunjeni svi traženi uvjeti, a tek nakon te provjere namirnice se smiju s vidljivom halal oznakom skladištiti u prostor koji fizički mora biti odvojen od 'haram' namirnica.
Da bi se zadržao prestižan halal certifikat važna karika u lancu su i kuhari te pomoćno osoblje koje moraju voditi računa da prilikom pripreme jela koriste isključivo halal sirovine te da ih ne miješaju s nedozvoljenim (haram) sirovinama. Od presudne je važnosti temeljito oprati i dezinficirati pribor i posuđe, alate i strojeve koji se koriste za pripremu halal jela. Naime, isti pribor i posuđe te alati i strojevi za pripremu halal jela ne mogu se istovremeno koristiti i za 'haram' jela. Ovi postupci trebaju biti fizički ili vremenski odvojeni kako ne bi došlo do kontaminacije i 'oharamljenja' hrane.
Također, prije posluživanja halal jela (buffet) moraju se dodatno označiti znakom halal kvalitete i ne smiju se posluživati u istom posuđu zajedno s drugim jelima.
Hoteli koji imaju oznaku halal kvalitete moraju voditi računa i o uslugama koje nude ciljanoj klijenteli. Naime, prilikom pripreme smještaja u hotelskoj se sobi mora označiti smjer jugoistok (smjer okretanja za vrijeme molitvenog obreda) s pokaznom strelicom na kojoj piše Qibla.
U sobi se mora osigurati prostirku za molitvu (serdžadu), molitvenik (Kuran) i brojanicu (tesbih) te osigurati točan raspored dnevnih molitvi (vaktiju).
Izuzetno je važno mini-bar u sobi isprazniti od alkoholnih pića te izmijeniti cjenik mini-bara u skladu s izmijenjenim sadržajem. Zatim, u kupaonici trebaju biti osigurana sredstva za osobnu higijenu s halal certifikatom.
Također, u sobi nisu dozvoljene slike s portretima ili licima osoba koje islamski vjernici smatraju zabranjenima jer prema njihovu tumačenju spadaju u oponašanje Božjeg stvaranja.
Šesta postavka nužna za osiguravanje halal kvalitete u tri crikvenička hotela tiče se wellness usluga koje uključuju bazen, spa centar, kozmetički salon i teretanu. Sukladno tome, wellness centri trebaju osigurati odvojeni dio za žene i muškarce, a ukoliko to nije moguće potrebno je osigurati različiti vremenski raspored korištenja usluga za žene i muškarce.
Također je nužno ispoštovati stroga pravila da se žensko osoblje brine o ženskim gošćama, a muško osoblje o muškim gostima. I u ovom slučaju osoblje u wellness centrima treba voditi računa da svi kozmetički i ostali proizvodi koje koriste trebaju imati halal certifikat.
crikva.hr