Iz spomenice mons. Rigonija

Prije stotinjak godina (1914.-1918.) bjesnio je 1. svjetski rat čije su razorne posljedice osjećali svi, neovisno o tome jesu li se borili kao vojnici na bojišnici ili su za vrijeme rata patili kao civili. I na našem je području u to doba bilo izuzetno teško, a stanovništvo je bilo suočeno s velikim nedostatkom hrane što je posljedično uzrokovalo glad. Monsignor Antun Rigoni, dugogodišnji crikvenički župnik (od 1914. do 1941.) imao je za vrijeme 1. svjetskoga rata vrlo aktivnu ulogu pomažući civilnom stanovništvu.
Kako je izgledao život u Crikvenici 1916., točno prije 100 godina možemo vidjeti u župnoj spomenici koju je pedantno pisao mons. Rigoni:
- Godina 1916.
Osvanu Nova godina! Dokrajči, Bože rat! … Narod je gladan a nikako ne može do živežnih namirnica, jer je dovoz hrane otešćan i po moru i po kopnu. Žene polaze u Slavoniju, da si nabave kukuruz i pšenicu. Krumpira nema. Narod je sdvojan a disciplina u mladeži popušta.
U tako teškim okolnostima izabran sam predsjednikom aprovizacionog odbora. Otputih se odmah u Zagreb, gdje na mjerodavnom mjestu orisah žalosno stanje, u kome čami čitav Vinodol. Kome je dobro, taj se ne miče! Obećano mi u Zbu od mjerodavnih faktora, da će nam odmah poslati namirnice. Rekoh banu, da očekujem facta a ne obećanja, jer da tih obećanja imade na pretek a facta su rijetka. Hrana dolazi redovito kroz 2 mjeseca, ali i prolazi, jer su dvije župe a jedna aprovizacija i to Crikvenica i Sv. Jelena. Predsjedništvo aprovizacije zadaje mi neizmjernog napora a mira nemam ni danju ni noću. Ukazuje se velika nestašica sladora! Vitalno pitanje za djecu!
Po drugi put polazim u Zagreb i zatražim audienciju u bana baruna Skerlecza, kome dokazah, da se namirnice dijele nepravedno i po protekciji. Nekoje aprovizacije dobivaju takav kvantum, da sa namirnicama tjeraju lihvarstvo a druge ne dobivaju niti onoga, što bi morale dobivati. Tu svoju tvrdnju dokazah mu brojkama i činjenicama. Bjelodano je, da se tjera protekcionizam zlatom i darovima, a mi toga niti imamo, niti bismo htjeli tako postupati.
Hrana dolazi.

Podijelite