Grad Krk ukupni pobjednik izbora za Najbolji grad u Hrvatskoj, Vasilić najuspješniji gradonačelnik


U ovogodišnjem izboru za najbolje gradove Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos proglašeni su najbolji gradovi u Hrvatskoj te su im u šibenskom hotelu Amadria dodijeljene nagrade, u sklopu Dana regionalnog razvoja i europskih fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
Grad Krk je jedini grad s dva naslova najboljeg u ovogodišnjem izboru pa se može proglasiti i ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg izbora.
Tom su se činjenicom pohvalili čelnici  PGS-a na jučer održanoj konferenciji za medije te kazali kako smatraju kako je predsjednik PGS-a najuspješniji gradonačelnik u RH.
Istraživanje koje je provedeno u sklopu projekta Najbolji grad u kojem su sudjelovali svi hrvatski gradovi, proglasilo je Krk prvakom u kategoriji i gospodarstva i kvalitete života, te je samim tim Krk postao ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg izbora najboljih gradova po ocjenama Jutarnjeg lista, Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos.
Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš podsjetio je na to kako je upravo predsjednik PGS-a Darijo Vasilić na kormilu Grada koji godinama kontinuirano raste, osvaja priznanja i stvara zavidne rezultate koji su prepoznati diljem Hrvatske i EU, te ga takvog vidi kao najuspješnijeg gradonačelnika u Hrvatskoj.
Također je kazao kako je Darijo Vasilić pravi primjer gradonačelnika koji brine i skrbi za građane i zavičaj, te bi nam svima trebao biti vodilja prema boljem standardu i kvalitetnijem življenju u Republici Hrvatskoj.

Darijo Vasilić kazao je kako su priznanja rezultat dugogodišnjeg sustavnog rada te naveo kako je Krk po istraživanju bio u visokom plasmanu u tri kategorije a pobjedu odnio u dvije, a to su u kategoriji kvaliteta života i kategoriji gospodarstvo u malim gradovima na koje je posebno ponosan jer je ista obranjena tj. osvojena drugi put uzastopno.
U 2018. i 2019. godini Krk je u tri kategorije bio u grupaciji najboljih malih gradova u Hrvatskoj a u ovoj je godini jedini u Republici Hrvatskoj pobjednik u dvije kategorije.
Grad Krk s obzirom na broj stanovnika ima registrirano 420 obrtnika i 280 tvrtki pa se može kazati kako nema nezaposlenih. Uz takvo gospodarstvo grad bilježi stalni porast broja stanovnika u zadnjih 50 godina, približno svake godine 1%, s vitalnim indeksom iznad 100. 
Važno područje je ekologija, u samom vrhu Hrvatske smo po količini odvajanja otpada, više od pola javne rasvjete je na led lampama, proizvodimo električnu energiju fotopanelima, komunalne službe koriste elektrićne automobile i skutere. Trenutno s izgradnjom kanalizacijske mreže gradimo infrastrukturu 21. stoljeća, svjetlosnu mrežu kao javnu infrastrukturu, koja će Gradu Krku donijeti nove komparativne prednosti i visoku konkurentnost za gospodarstvo i stanovanje.
Prosječni dohodak u Krku po stanovniku, 4. mjesto - 35.241 kuna, stopa siromaštva – 4. mjesto s najmanjom stopom siromaštva od 10,5%, nema prireza (0%), broj obrtnika na 1.000 stanovnika - 5. mjesto sa 63 obrtnika, efikasnost gradske uprave, prihod po zaposlenome - 1. mjesto – 3.198.202 kn, u top 3 po broju visokoobrazovanih stanovnika – svaka 6,5 osoba je visoko obrazovana, u top 3 po indeksu općeg kretanja stanovništva - 113,52 i u top 3 po prosječnom vitalnom indeksu -100,6. - kazao je Vasilić.

crikva.hr    

Podijelite