Dodijeljene oznake ugostiteljima u projektu „Okusi tradicije Crikveničko – vinodolske rivijere“

Crikveničko-vinodolska rivijera (CVR) se temeljem strategije razvoja turizma brendira kao „dinamična rivijera rekreacije i zdravlja“ s najznačajnijim proizvodima outdoor, zdravlje, sport i relax. Gastronomija, tj.  „doživljaj hrane“, objedinjuje sve ove sastavnice turističke ponude te postaje nezaobilazan element turističkog iskustva.
Autentičnost gastronomske ponude se postiže i kroz uključivanje domaće kuhinje u jelovnike i korištenje lokalnih namirnica.
Kako bi dodatno ojačale razvoj eno-gastro proizvoda, turističke zajednice CVR napravile su i korak više te su pokrenule brendiranje Rivijere kao eno-gastronomske destinacije, što rezultira boljom suradnjom s ugostiteljima i pokretanjem novih manifestacija. Prepoznati su ključni elementi baštine poput ribarstva, vinogradarstva, proizvodnje meda te namirnice i proizvodi poput plave ribe, vinove loze i autohtone sorte bijelog vina žlahtine, aromatičnog bilja, smokava te škampa iz Vinodolskog kanala – morskog  specijaliteta i simbola našeg područja. Destinacija ima i vrlo prepoznatljiva tradicionalna jela poput crikveničkih rupica, bribirskog prisnaca, Frankopan tortu, batudu, puhance i druge slastice, pogačice od ljekovitog samoniklog bilja…  
U utorak, 22. srpnjau Hotelu „Balatura“ u Triblju je održana službena dodjela oznaka „Okusi tradicije Crikveničko-vinodolske rivijere“, kojom su odabrani ugostiteljski objekti potvrdili svoju predanost očuvanju i predstavljanju naše lokalne gastronomske baštine. Dodjela se održala u okviru projekta „Okusi hrvatske tradicije”, koji se realizira zajedničkom suradnjom 11 županijskih turističkih zajednica, lokalnih zajednica i privatnog sektora.
Projekt se bavi valorizacijom lokalno – regionalne gastronomske baštine, s posebnim naglaskom na unaprjeđenje ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, kao i sustavnim razvojem novih turističkih proizvoda u području gastronomije i kulture blagovanja.

Na prigodnom događanju su direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić, direktorica TZO Vinodolske općine Alenka Spoja i voditeljica TIC-a u TZG Novi Vinodolski Ivona Tatalović uručile oznake objektima koji na svojim jelovnicima njeguju prepoznatljiva jela, namirnice i kulinarske priče našega kraja. Time gostima nude autentično iskustvo Rivijere i doprinose očuvanju tradicije na suvremen i atraktivan način. 
Dvanaest ugostiteljskih objekata su: hotel BALATURA, restorani BURIN, DIDA, DOMINO, ARGO, konobe KAROCA, LUCIJA, NAVIGARE, ULIKA, TRABAKUL, STUDEC te planinarski dom VAGABUNDINA KOLIBA. Posebnost su i dvije kušaonice, koje su prve dvije u Hrvatskoj uključene u ovaj projekt i to kušaonica vina PAVLOMIR te kušaonica TILIA.  
Voditelj projekta Borislav Šimenc ne krijući zadovoljstvo poručuje: „Projekt je prvenstveno pokrenut zbog promocije hrvatske gastronomske baštine i tradicije od izuzetnog značaja za hrvatski turizam. Naša je namjera u okviru projekta s ovih 14 objekata s područja CVR  i sustavom turističkih zajednica razvijati nove eno-gastro sadržaje, turističke aranžmane i dr. Projekt se razvija 7 godina, a uskoro očekujemo da će se projekt raširiti na cijelu Hrvatsku, jer je trenutno obuhvaćeno 14 županija. CVR je prva cjelovita destinacija koja se priključila, a i dalje ćemo ga razvijati sa sustavom turističkih zajednica. Osim toga, šesti puta se organizira i veliki gastronomski festival „Okusi hrvatske tradicije“, koji je nacionalnog karaktera, ali se priprema na 15 lokacija pa će se tako i na području CVR prvi puta održati u studenome. Od ove godine partner projekta je i Hrvatska turistička zajednica, dok je Ministarstvo turizma i sporta pokrovitelj nacionalnog festivala“.  
Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice i koordinatorica Crikveničko-vinodolske rivijere: „Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi,  u svijetu se sve izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Kao vrijednost i nova kvaliteta koja pruža doživljaje nečeg što je drugačije. A drugačije je, nema sumnje, ono što je lokalno, izvorno i tradicijsko. TZG Crikvenice je, primjerice,  2012. godine započela s projektom „Cesta plave ribe“ i popratnom manifestacijom potaknuta bogatom ribarskom tradicijom Crikvenice te činjenicom da tradicionalna gastronomija crikveničke rivijere uključuje jako puno plave ribe koja se je u našem kraju lovila u velikoj količini.
Danas smo nacionalno prepoznati kao središte gastronomije na temu plave ribe čime smo na neki način pokazali da se može uspješno brendirati namirnica koja je bila zapostavljena u modernoj gastronomiji. Turističke zajednice CVR organiziraju velik broj eno-gastro manifestacija koje daju dodatni impuls razvoju ovog segmenta turističke ponude, kao što su Mjesec plave ribe, Ribarski tjedan, Festival bribirskog prisnaca, Ružicu Vinodola, Novljanske gušte, Crikvenica Food & Wine Walk i dr., a kao novitet je pokrenut Festival škampa, kao zajednički projekt triju turističkih zajednica CVR.
Takve manifestacije su motiv dolaska u destinaciju te potiču turistički promet izvan glavne sezone. Uključili smo se u projekt „Okusi hrvatske tradicije“, jer smatramo da CVR treba kontinuirano osmišljavati nove eno-gastro aktivnosti. Zahvaljujemo i čestitamo svim dobitnicima oznake - vaša strast i trud čine našu destinaciju prepoznatljivom i posebnijom.“ - poručuje Marijana Biondić.      

crikva.hr

Podijelite