Crikvenički osnovnoškolci boravili u Poljskoj u sklopu projekta Erasmus +

U crikveničkoj OŠ Vladimira Nazora ove se školske godine provodi prvi Erasmus+ projekt. Riječ je o programu suradničkog učenja učenika 7. i 8. razreda s njihovim kolegama u gradu Trzebinia nedaleko Krakowa u Poljskoj, a pod pokroviteljstvom Europske komisije.
Tema je „Dijeljenje prirodne i kulturne baštine naših regija“, a projektom se nastoji pobliže upoznati učenike s regijom iz koje dolaze njihovi vršnjaci i usporediti ju sa svojom. Tako je osmero učenika ove crikveničke osnovne škole u pratnji učiteljice Jasne Mataije i Martine Rubčić boravilo čak tjedan dana, od 21. do 28. veljače, u prekrasnom gradu Trzebinia. Projekt je u ime Škole prijavila koordinatorica hrvatske strane programa, nastavnica Jasna Mataija, a u suradnji s Agencijom za mobilnosti i programe Europske unije. Projekt koji traje dvanaest mjeseci obuhvaća brojne aktivnosti kao što su virtualni susreti, razmjena materijala i završenih projekata na on-line platformi, pisanu komunikaciju te dvije mobilnosti, a svi planirani troškovi pokriveni su od strane EU.
Učenici su u Poljskoj boravili u domovima svojih novih prijatelja, učenika iz Poljske, s kojima su razvili odličan odnos, a vratili su se prepuni divnih dojmova. Kako bi iskusili pravu poljsku zimu, prvi vikend proveli su na dvodnevnom izletu u Tatrama gdje su posjetili poznati skijaški resort, grad Zakopane, uživali u pogledu s vrha skijaške skakaonice, udahnuli planinski zrak i divili se snježnoj idili. Također su posjetili crkvu i rodnu kuću pape Ivana Pavla II. u Wadowicama, razgledali srednjovjekovni dvorac i opustili se u termalnim bazenima s pogledom na snježne planine.
Tijekom radnih dana učenici su vrijeme provodili sa svojim vršnjacima u školi. Za njih su organizirane brojne radionice pa su na satu robotike slagali razne životinje koje se samostalno kreću, na satu tjelesne i zdravstvene kulture organizirano je natjecanje u spretnosti, a na satu Engleskog jezika surađivali su na osmišljavanju i izradi plakata na temu blisku njihovoj situaciji: iskustvo stranog učenika u Poljskoj.
Cijeli tjedan vrvio je zanimljivim događanjima, a nezaboravan je bio i boravak na ranču gdje su učenici sudjelovali u pripremi juhe od koprive na kotlu, ispekli su i ukrasili vlastite kekse, pripremili kruščiće na vatri, vidjeli kuniće i paunove te jahali konje.
Mladi Crikveničani dočekani su zaista s velikim oduševljenjem, a u svom uredu ugostio ih je i gradonačelnik i tom im prigodom uručio priznanja za sudjelovanje u projektu. Slobodno vrijeme provodili su u sportskim i zabavnim sadržajima, a obišli su i znamenitosti u okolici kao što je rudnik soli Wieliczka i grad Krakow.
Svi učenici raduju se ponovnom susretu koji je predviđen u svibnju i kada učenici iz Poljske u pratnji dvoje učitelja dolaze u Crikvenicu.

Jsmina Manestar

Podijelite