Crikvenička nogometna kronika (53)

1 - Kadeti "Crikvenice" na proglašenju najboljih sportaša 1995. g. Stoje slijeva: Ivan Jurinčić, Nino Matić, Davor Uremović, Branimir Šarar, Krešimir Ivančić, Vedran Matejčić.

III. NOGOMETNA LIGA - ZAPAD 1994/1995. g.

Borba za opstanak  

Za novu nogometnu sezonu je novi (stari) trener Željko Mudrovčić imao na popisu igrače: vratare Krunoslava Lazanju i Albina Manestra, u obrani Damira Vukića, Ivicu Barca, Zorana Rubčića, Lea Filipovića, Dražena Pavlovića, Radoslava Brkljaču, Miodraga Jovanovića, Almira Šertovića, vezni red su činili Vitomir Butorac, Dalibor Starčević, Goran Đurđević, Dalibor Skočić, a napad: Alen Ažić, Igor Juričić, Dražen Blažević i Dalibor Grubišić.
Od te sezone uvedeno je novo vrednovanje rezultata, pobjeda je donosila tri boda, a neriješeno kao i do tada jedan bod. U Vinodol su otišla dvojica dobrih obrambenih igrača, Ozren Gulin i Dino Smojver.
U III. ligi će nastupati momčadi iz triju županija: Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske. Natjecat će se Ogulin, Umag, Lučki radnik, Grobničan, Gospić, Klana, Crikvenica, Opatija, Halubjan, Vrbovsko, Kraljevica, Pomorac, Pula ICI i Mladost  (Fažana). Igralo se subotom, a I. kolo je zakazano za 27. kolovoza 1994. godine.
U Crikvenici je gostovala Opatija. Prvi sastav Crikveničana tada je bio: Lazanja, Vukić, Barac, Seferović, Filipović, Starčević, Rubčić, Petrinović, Ažić (Blažević), Brkljača, Juričić i (Skočić). Tri stopostotne prilike su promašili Juričić u 27. i Ažić u 31. minuti, a osim toga su bile još barem četiri velike prilike. Kazna je došla po Opatijcu Barbaliću, 0:1. Idućih pet kola bolje da ih nije bilo.

Na Grašćini u Klani je bilo 6:3 za domaće. Kod kuće je trener Mudrovčić morao uvrstiti u momčad juniore: Grubišića, Strukana, Skočića i Đurđevića, koji su sa starijima protiv Naprijeda odigrali 0:0. U Ogulinu se desila sramota za goste, bilo je 6:0 za domaće, a Lučki radnik je u V. kolu odnio bodove iz Crikvenice.
Crikveničani su nastavili crnu seriju, a nije pomogla ni trenerska smjena - Dubravko Jeličić - Ćele umjesto Željka Mudrovčića.
U Gospiću je branio Damir Demo, ali eurogol Rudelića otvara crikveničku mrežu. 
U utakmici VII. kola, koju su sudili Senjani Nekić, Atanasić i Jurić konačno je golom Grubišića pobijeđen Umag.
U pobjedničkome zamahu pobijeđen je i Halubjan s 3:1.
U igru iz utakmice u utakmicu ulaze mladi igrači, Strukan, Krešić, Blažević. Crikveničani su u igri s Kraljevicom već u 38. minuti ostali bez Barca, ali su uspjeli sačuvati 0:0.
Crikveničani su pokušali zaustaviti Pulu ICI, vodeću na tablici, no gosti su poveli s 2:0, ali je novi igrač Crikveničana Danijel Polić s nekoliko izvrsnih proigravanja izbacivao pulsku obranu i na kraju je bilo  2:2.
Na koncu jesenskoga dijela je tek jedna trećina bodovnoga salda bila na kontu. Svega četiri pobjede i tek dva neriješena rezultata u gostima. Slabo i mršavo.

U proljeće 1995. godine će u crikveničkoj ekipi nastupati neke stare snage, a i novi poletarci (primjerice, između Lea Filipovića i Frankija je bila razlika 20 godina). Trener Jeličić je pripremao i za sastav su konkurirali: Damir Demo, Simić, Barac, Starčević, Filipović, Čebinac, Blažević, Dejan Demo, Đurđević, Skočić, Polić, Rubčić, Filipović, Murakezi, Šokčević, Lazanja, Ažić, Brkljača, Travalja, Sekelez, Mirković, Pavlović, Stanić, Franki, Krešić, Strukan i Miškulin.
U pripremnome periodu su Crikveničani pokazali da bi mogli nešto postići. Dobro su igrali protiv Naprijeda, Nehaja i Olimpije iz Osijeka.
U prvome proljetnome kolu ili ukupno XVI. je protiv Opatije u gostima Opatijac Barbalić opet imao svoj dan, jer je postigao tri pogotka i poraz je bio neminovan.
Još jednom je uslijedila trenerska smjena. Na klupu je sjeo Anton Klobučar. Nova metla je bolje mela, Klana je kod kuće pometena s 2:1, ali je još uvijek bilo puno taloga kojeg je trebalo ukloniti.
Dobra igra je prikazana kod kuće protiv Ogulina. Na toj je utakmici najljepši gol postigao veteran Leo Filipović, koji je prešavši dva igrača udarcem pod samu gredu osigurao pobjedu 4:1.
Pobjeda protiv Istrana iz Žminja te dva boda iz susreta s Livadama i Mladosti spasili su Crikvenicu od ispadanja.
U 30 utakmica nije osvojila ni 35 % bodova. Postigla je svega 25 pogodaka, a primila gotovo dvostruko više.  Duže vremena šepala je obrana, a i napad se spoticao.
U ljeto 1995. godine su se Novljani borili za ulazak u Treću nogometnu ligu, uspjeli su svladati Željezničara iz Moravica i postati trašećeligaš, što su priželjkivali dugi niz godina. O toj Trećoj ligi su na dugo i široko raspravljali Istrani i Primorci i imali različita stajališta o tome pitanju. Primorci s Rijekom su predlagali ligu sa 16 članova, 10 iz Primorja i 6 iz Istre, a Istrani su bili za pola-pola, 8 + 8.
Kraljevica je, pritisnuta unutarnjim problemima, zamrznula svoj trećeligaški status, s pravom da se u sezoni 1996/97. vrati u taj rang kao sedamnaesta. U ligu je došao i Nehaj, koji je ispao iz Druge lige. Kraljevčani su, nažalost, odustali od bilo kakvog igranja za bodove.      

Podijelite