Crikvenička nogometna kronika (49)

1 - Izvještaj u Novom listu, 11. rujna 1991. g.

DOMOVINSKI  RAT  1991/1992.

I u ratu se igrao nogomet... 1991/1992. g.  

Nogometni savez Jugoslavije je, kao da se ništa nije događalo na Plitvicama, u Borovu Selu i drugim mjestima u Hrvatskoj i u uvjetima balvan revolucije, organizirao novo prvenstvo. Hrvatski klubovi su odbili igrati u jugoslavenskim ligama. 
Turistička sezona se odvijala u ratnim uvjetima. Pod oružje će biti pozvani mnogi nogometaši i članovi Uprave. Zrakoplovi JNA u brišućem letu nad Primorjem i Kvarnerom zastrašuju narod. Rat je eskalirao u istočnoj Slavoniji, posebno u Iloku, Vukovaru, Dalju i Erdutu. Svi sastanci nogometnih foruma u Riječkoj regiji su, kao i drugdje u zemlji, otkazani. Ratno stanje nije dozvoljavalo organiziranje natjecanja pa su se klubovi pripremali održavanjem treninga i prijateljskih utakmica.
Kad su se stekli uvjeti, organi Hrvatskoga nogometnog saveza su odredili sustave natjecanja od najvišeg do najnižeg razreda. Zbog troškova je predlagana jedna Prva hrvatska liga, dvije druge i četiri treće lige po regijama.
Prvotni dogovor je bio da će 8. rujna 1991. godine startati Hrvatska liga s 12 klubova, s novim odnosima među klubovima, bez nepotrebnih starih tenzija, koje više nisu imale sportskog uporišta.
Kod Vinkovčana je bjesnio rat u kolovozu, a Cibalia se pripremala u Primorju i pobijedila Crikvenicu s 1:4.
Početkom rujna je u Crikvenici održan Turnir susjeda, na kojemu su igrali: Crikvenica, Grobničan, Naprijed i Nehaj. U finalnoj utakmici je Crikvenica pobijedila Grobničan  s 1:0 golom Ivana Smojvera, a za najboljega igrača je proglašen Leo Filipović.
U jesen 1991. godine su u crikveničkoj momčadi igrali: Pugelj, Vukić, Filipović, Knežević, D. Smojver, I. Smojver, Svetić, Jovanović, Barac, Ažić, Jurić i Grozdanić.
Članovi Prve hrvatske nogometne lige bili su: Rijeka, HAŠK Građanski, Hajduk, Osijek, Zagreb, GOŠK - Jug, Šibenik, Zadar, Cibalia, Istra, Inker i Varteks. S polovicom ovih prvoligaša se Crikvenica unatrag 16 godina natjecala u Hrvatskoj ligi ili Hrvatskoj ligi - Jug.
U drugoj ligi - Jug bili su klubovi: Labin, Junak (Sinj), Pazinka, Neretvanac (Opuzen), Split, Orijent, Kraljevica, Primorac (Stobreč), Neretva, Jadran (Ploče), MAR Solin i Slaven (Grude).
Treća Hrvatska liga brojila je 16 klubova, a Crikvenica je šesnaesto mjesto morala izboriti u majstorici s Bujem.
Pritiješnjeni financijskim nedaćama, od natjecanja u Drugoj Hrvatskoj ligi su odustali Orijent i Kraljevica, a svoju kandidaturu za upražnjena mjesta poslali su Crikveničani i Porečani.

U rujnu je u Zagrebu održana osnivačka skupština Hrvatskoga olimpijskoga odbora, što je bio prvorazredan društveni i sportski događaj, jer se time ostvarila stogodišnja težnja hrvatskih sportaša da se na Olimpijskim igrama i velikim sportskim natjecanjima natječu pod hrvatskom trobojnicom.
Kako se rat sve više rasplamsavao, NSH je nogometno natjecanje svih razreda odložio na neodređeno vrijeme. Čak su i prijateljski susreti udaljenijih momčadi došli u pitanje, jer je Hrvatska bila prometno isprekidana.
Susjedi su se sastajali i pored zračnih opasnosti.
Tako je sredinom rujna na Hreljinu održan Turnir susjeda, na kojemu su sudjelovali: Grobničan, Naprijed, Borac i Crikvenica, a taj su poredak susjedi zauzeli nakon odigranih utakmica. U crikveničkome sastavu su nastupali: Pugelj, Barac, Filipović, Knežević, Dino i Ivica Smojver, Tomaić, Jurić, Ažić, Paropatić, Grozdanić, Tomić, Svetić, Behrami, Butorac, Gačanin, Štrok, Pušić i Manestar.

U Rijeci su pred lukom bila usidrena tri ratna broda jugo-srbijanske vojske. Vodili su se teški pregovori s generalom Čadom, kojemu je gradonačelnik Željko Lužavec napisao: Rijeke će biti, ali vas neće.
Vrlo jak nogometni turnir odigran je 5. i 6. listopada 1991. godine u Crikvenici, a na njemu su igrali: Rijeka, Orijent, Zagreb i Crikvenica. Prvoga dana igrali su Rijeka - Orijent (1:0), a Crikvenica - Zagreb 0:3.  Drugoga dana su za prvo mjesto igrali prvoligaši Zagreb - Rijeka, 4:3 (1:1, 1:1). Zagreb je boljim izvođenjem jedanaesteraca postao pobjednik turnira. Za treće mjesto su igrali Crikvenica i Orijent (0:4).
Pokazalo se da jedna relativno mala Crikvenica zna i može dobro organizirati turnir, izjavio je direktor Zagreba i legenda hrvatskoga nogometa, Dražan Jerković. Igrali smo na kvalitetnom terenu s dobrim suparnicima, bilo je zaista lijepo i korisno istakao je direktor pobjednika turnira.
Crikvenica je pokazala da će uz bolju fizičku spremu imati jak sastav i zapaženu ulogu u Trećoj ligi. Međutim, kome je do nogometa, mnogi su momci iz Crikvenice na ratištu (njih osmorica), a prognanici dolaze u valovima.
Sredinom listopada 1991. godine je preko 2.000 nesretnika došlo u ovaj grad spasiti živu glavu; ali i ovdje se provode zamračenja, lokali rade do 22 sata, a škole su prekinule s radom.
Kako se nije mogla igrati liga, u Rijeci su organizirali turnir Sportaši Hrvatskoj - HNS Rijeke '91., i to u dvije skupine, Istok i Zapad. U skupini Istok natjecat će se: Pomorac, Naprijed, Kraljevica, Crikvenica i Nehaj
Prvo kolo je odgodila kiša, što će se događati i kasnije. U listopadu 1991. godine je u Crikvenici domaćin pobijedio Naprijed (4:0). Protiv Pomorca su Crikveničani golovima Paropatića, Vukića i Pušića pobijedili s 3:0.
Iz turnira će ispasti Nehaj, jer je većina njihovih igrača bila na ratištu.
I u Kraljevici su Crikveničani dobili s 3:1.
Početkom studenoga 1991. godine u prijateljskoj utakmici je golovima Gačanina i Paropatića Crikvenica pobijedila Zadar s 2:0. Trećeligaš  je pobijedio prvoligaša.
Crikveničani su nakon  nekoliko mjeseci otputovali na duži put do Pule, gdje su s Istrom odigrali prijateljsku utakmicu (1:1). Bila je to vrlo zanimljiva utakmica na pulskoj šljaki.
Nakon odigranih utakmica u turniru Sportaši Hrvatske, Crikvenica je bila prva na Istoku i za prvo mjesto Rijeke i Primorja je trebala odigrati s Lučkim radnikom sa Zapada. Turnir je do tada bio lijepa ideja u zamisli i ostvarenju, ali s tužnim raspletom. Crikvenica je kažnjena oduzimanjem dva boda zbog igranja Buljata, Tomića i Pušića, koji su prije bili crikvenički igrači, a trenutačno su bili članovi matičnoga kluba Vinodol koji se nije natjecao, ali im nije dao dozvolu za igranje. Propozicije su dozvoljavale ovakvu posudbu, ali su neki sitni interesi i inati podzemno proradili.
U NK Crikvenici, koja je te jeseni bila glavno sjecište nogometnih klubova iz Hrvatske i gdje su održavane utakmice i turniri, bili su ogorčeni na tu odluku organizatora, tajnika Radivoja Radivoja i zaprijetili istupanjem iz natjecanja koje će organizirati taj sportski dužnosnik. I juniori su igrali na sličnom turniru i bili su zadnji, ali bilo je važno da su u klubu djelovale sve selekcije. Sredinom prosinca je odigrana i prijateljska utakmica sa Šibenikom (1:0).  

Podijelite