Crikvenička nogometna kronika (2)

1 - HŠK VAL U GODINI OSNUTKA (1923): Stoje slijeva: Roko Car - Žan, Gjorgje Ivančić, Mario Tedeski, Viktor Gržanić, Nikola Katnić, Ivan Barac, Tomica Katnić, Ivan Kusturin, Robert Mrzlavić, Frane Gašparović, Jure Krmpotić.
2 - Momčad HŠK-a VAL u godini osnutka (1923) *(Preslika iz Albuma nogometnih klubova Jugoslavije, Pučki nakladni i tiskovni zavod Zvono, Zagreb-Osijek, 1925. g)

HŠK Val (1923-1930) Dobro ustrojen i vrlo uspješan klub

Godine 1920. je crikvenički klub promijenio ime u Športski klub Liburnija, a 1923. godine u Hrvatski športski klub Val. Osnivači Vala, Milovan Gašparović, njegov prvi predsjednik te Ivica i Tomo Katnić, registrirali su klub u Zagrebačkom nogometnom podsavezu.
Kao što je spomenuto, te su se godine vodile velike rasprave u Crikvenici u sokolskome pokretu (hrvatska i jugoslavenska opcija). Osnivači Vala su nazivom kluba dali jasnu odrednicu svoga djelovanja. I grb što su ga izradili, a malo je klubova tada imalo grb, pokazuje u lijevom gornjem dijelu štita dio hrvatske šahovnice, po dijagonali ide natpis kluba, a u donjem desnom dijelu štita je nacrtano morsko valovlje.

U Spomen knjizi ZNP-a na 40. stranici piše:
HRVATSKI ŠPORTSKI KLUB Val, Crikvenica. Nakon razlaza Športskog kluba Liburnija koji nije bio savezni odlučiše braća Katnić Tomo i Ivo, da osnuju novi klub na solidnoj bazi okupivši mnoge igrače rodom iz Crikvenice, koji su se nalazili na studijama bilo u Zagrebu ili Sušaku. Klub dobiva ime Hrvatski športski klub Val godine 1923. te se naredne godine začlanjuje u ZNP. Godine 1927. gradi igralište, ograđuje ga, te odigrava mnogo utakmica ponajviše sa zagrebačkim i sušačkim klubovima. Ove godine nakon elementarnih nepogoda bude igralište uništeno igrači moraju da vježbaju na neogradjenom igralištu, pa im je odigravanje javnih utakmica onemogućeno a sportski rad skučen.

U idućih sedam godina Val će sloviti kao veoma jaka nogometna ekipa u Primorju i Sušaku.
Odigrane su brojne utakmice s Viktoriom, Orijentom, Slavijom, Frankopanom iz Sušaka te Bakrom, Jadranom iz Kostrene i Novljanskim građanskim športskim klubom. Posebno se mnogo igralo ljeti, kada su turisti i momčadi iz unutrašnjosti pokazivale veliki interes za Crikvenicu.
Tako su sredinom 20-tih godina XX. stoljeća u Crikvenici igrali: Concordia iz Zagreba, BGSK iz Bjelovara, Segesta iz Siska, Olimpija iz Karlovca, Čakovečki iz Čakovca.
Godine 1924. igrane su utakmice sa susjedima, ali i međunarodne. Dne, 4. studenoga 1924. godine mlada momčad Viktorie sa Sušaka gostovala je u Crikvenici gdje je u revanš utakmici s tamošnjim Valom svršila igru neodlučnim rezultatom 2 : 2.* (Sušački Novi list, 4. studenoga 1924 g.)
U istim novinama zabilježeno je i gostovanje Olympa iz Opatije 25. studenoga 1924. godine. Bilo je to prvo gostovanje Opatijaca, koji su bili pod Italijom i svoj su klub tako zvali samo da se ne zove Abazzia. Odlična utakmica. Svečani doček, topli prijem, boravak i ispraćaj. Olymp je tukao s 3 : 0.
Sredinom prosinca u Crikvenici je gostovao i sušački Frankopan, koji je pobijeđen s 2 : 0.

Iduće 1925. godine zabilježena je (8. ožujka) i prvenstvena utakmica Val : Viktoria, 1 : 2. Sudio je sudac Čilag iz Subotice, a odluka je pala nakon dva sata igre.
Tjedan dana kasnije igrali su u Crikvenici Val : Orijent 1 : 3.
Uz ovaj podatak navodi se zauzimanje da se u Crikvenici osnuje boksački klub, jer su tu bila već dva boksača, Jurica Manestar (rođen u Sv. Jeleni-Dramalj, školovao se u Čehoslovačkoj i tu je naučio plemenitu vještinu, a vrativši se kući radio na osnivanju boksačkog kluba u Crikvenici), a na revijalnim susretima su uz njega iz ovoga kraja nastupali Matejčić te kasnije Juričin nećak Rajko Mužević).
I Senjani su te godine došli u Crikvenicu i odigrali 3 : 3.

Podijelite