Anđelko Manestar i Slobodan Gračaković dobitnici nagrada za životno djelo Grada Crikvenice

2 - Ivona Matošić Gašparović
3 - Mario Kružić
4 - Igor Ivančić
5 - Dalibor Latin
6 - Gracian Čop
7 - Zdravko Pernar

Na sinoć održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Crikvenice odlučeno je da se iznimno dodijele dvije nagrade za životno djelo i to Anđelku Manestru i Slobodanu Gračakoviću. Godišnje nagrade Grada Crikvenice dobili su:
Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine - u području zdravstva,  socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti
Boćarski klub Sveti Jakov Jadranovo – u području sporta i tehničke kulture
Gradska knjižnica Crikvenica – u području znanosti, kulture, odgoja i obrazovanja  

Anđelka Manestra su za Nagradu predložili Velimir Domijan, Mjesni odbor Dramalj, KUD "Jelena", SRD "Lovrata", BK "Sveta Jelena", umirovljenici Dramlja i UABA Dramalj, dok je Slobodana Gračakovića predložio Košarkaški klub "Crikvenica". Dobitnike godišnjih nagrada predložila je Županijska lučka uprava Crikvenica, uz Katedru čakavskog sabora „Kotor“ u slučaju Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine.  
Prije sjednice Gradskog vijeća sastala se 23. srpnja Komisija za dodjelu priznanja u sastavu Gracian Čop (predsjednik),Igor Ivančić, Gordan Raguž, Pejo Blatančić i Predrag Antić, a toj su sjednici bili nazočni pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Jasminka Citković, viša stručna suradnica za opće i kadrovske poslove Sara Kolak Štula te stručna referentica za pripremu sjednica Gradskog vijeća i kolegij gradonačelnika, Dubravka Pobor. Komisija je svoje prijedloge o nagradama dostavila na odlučivanju Gradskom vijeću.

Žustra rasprava o dodjeli dviju nagrade za životno djelo  

Puno je polemičnih tonova bilo oko prijedloga da se ove  godine iznimno dodijele dvije nagrade za životno djelo.
Točno je da u natječaju stoji kako se dodjeljuje jedna Nagrada i da se svih prijašnjih godina dodjeljivala samo jedna Nagrada. Međutim, zagovornici prijedloga za dodjelu dviju nagrada smatrali su da se radi o ljudima koji su obojica zaslužili Nagradu i da izabrati samo jednoga od njih ne bi bilo dobro, jer se radi o ljudima u visokoj životnoj dobi i narušena zdravlja te ne bi trebao biti problem napraviti iznimku i dodijeliti nagrade obojici.
Ovome su se usprotivili vijećnici iz redova HDZ-a Zdravko Pernar, Gracian Čop i posebno zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović, koja je rekla kako je, kao pravnici, žalosti to slušati i da je za nju neprihvatljivo dodijeliti dvije nagrade, uz ogradu kako i ona smatra da su predloženi kandidati Nagradu zaslužili.
Odgovorila joj je Sonja Polonijo kazavši kako Gradsko vijeće uistinu treba biti zadnji bastion zakonitosti, ali jednako tako i humanosti te da se ne radi baš ništa loše ako se dodijele dvije nagrade našim izuzetnim sugrađanima. Tom se razmišljanju priklonila i predsjednica Gradskog vijeća Vesna Car Samsa kazavši kako treba pokazati ljudskost prije svega i dala je na glasovanje prijedlog o dodjeli dviju nagrada.
Prijedlog je podržalo 8 vijećnika iz redova Kluba SDP-PGS i Trećeg bloka, čime je prihvaćen prijedlog da nagrade za životno djelo dobiju i Anđelko Manestar i Slobodan Gračaković.                                

Godišnja nagrada u području uprave, gospodarstva i zaštite okoliša nije dodijeljena
 

Zanimljivo je bilo kod glasovanja za dodjelu nagrade u području uprave, gospodarstva i zaštite okoliša koja se ove godine neće dodijeliti. Nakon provedenog natječaja pristigla su dva prijedloga:
Tronk, obrt za ugostiteljstvo vlasnika Igora Montanarija Kneza (predlagač Županijska Lučka uprava Crikvenica) i
-  Dr.sc. Gojko Ostojić (predlagači – grupa građana: Dubravka Pobor, Anto Ravlić, Siniša Čakarević, Ružica Hreljac, Žarko Stilin, Robert Marić, Blaženka Stipanić, Slavko Brozović, Dona Marić i Ivica Petrinović)  
Komisija za dodjelu priznanja je na sjednici jednoglasno donijela odluku da se za Nagradu predloži Tronk, obrt za ugostiteljstvo Igora Montanarija Kneza. Međutim, Gradsko vijeće nije prihvatilo ovaj prijedlog. Za dodjelu nagrade Tronku glasovala su samo 4 vijećnika iz redova Kluba SDP-PGS, tako da Nagrada nije dodijeljena.  

Dobitnicima će nagrade biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, 14. kolovoza, uz Dan grada Crikvenice.Ivica Šubat                                                                                                     

Podijelite