30 godina postojanja i djelovanja Džem'ata Crikvenica

U crikveničkom Džem'atu je 30.9.2023. održan prigodan vjerski program na kojemu su se imami Medžlisa islamske zajednice Rijeka i muslimani u Crikvenici prisjetili 30 godina postojanja i djelovanja Džem'ata Crikvenica.
U mevludskom dijelu programa (učenje u čast i spomen na posljednjeg Vjerovjesnika Muhammeda a.s) zbor Bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice "Jadranski dragulji" uzeo je učešće sa dvije ilahije. Tijekom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj i obrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini veliki broj izbjeglica je spašavajući živu glavu pronašao utočište i u Gradu Crikvenici. Brzo su se integrirali u sve segmente društva a dobar dio ih je trajno ostao i nastavio sa svojim doprinosom boljitku grada. Valja napomenuti da je u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj sudjelovalo 25.000 Bošnjaka koji su dobrim djelom i muslimani a njih 1200 je dalo ono najdragocjenije a to je život.  

Po prirodi čovjeka je da se druži i okuplja u zajednice svojih sunarodnjaka pa je tako tih ratnih godina došla i ideja da se formira Džem'at Crikvenica kao manja organizacijska jedinica unutar Medžlisa islamske zajednice Rijeka. Kupljen je stan u Dramlju u Vukovarskoj 72 koji je preuređen u molitveni prostor a sam ugovor o istom je sklopljen 13.9.1993. pa taj datum uzimamo za službeni početak iako se vjerski život muslimana na ovom području počeo daleko ranije organizirati. Danas su muslimani Crikvenice gradbeni dio svakog segmenta društva, djeca islamske vjeroispovijesti imaju islamski vjeronauk u osnovnim školama Vladimira Nazora i Zvonka Cara te Srednjoj školi dr. Antuna Barca. Svjedoci smo a osobito tijekom turističke sezone da imamo realne potrebe za većim prostorom kako bi turisti muslimani ostajali na crikveničkoj rivijeri i dobivali tako zaokruženu turističku ponudu.   
S obzirom na to da je Jadran već odavno dobio halal certifikat, dolaskom gosta muslimana javljaju se i veće potrebe za umrežavanjem našeg centra u Dramlju u turističku ponudu Crikvenice jer svjetske turističke statistike potvrđuju da gosti iz zemalja koje drže do halal ponude troše u prosjeku i do 500 dolara više od drugih turista.  

Tekst i fotografije Denis Beganović

 

Podijelite