Vlatka Mandžuka o sudjelovanju na maratonu: Lako? Nije baš, ali je gušt!

Vlatka Mandžuka

Crikveničanka Vlatka Mandžuka (rođ. 1970.g.) prvi put je dionicu Plivačkog maratona od Šila do Crikvenice preplivala prošle godine. Kako je do toga došlo pitali smo je tjedan dana prije njenog drugog nastupa na maratonu?
- Kad se spomene Šilo, uspomene se vraćaju u prošlost. U doba mog djetinstva kada smo tata Vlado Ivančić, mama Feđa, sestra Jasna,  i ja, kad god je bilo slobodnog vremena, obično nedjeljom, po cijeli dan bili na Šilu s barkom. To tada popularno odredište nas Crikveničana vrvjelo je domaćim barkama i točno se je znalo koja familija je na koj steni. Barka ispred zavezana za stenu. Cvrčci. More. Miris smilja, Mir. Zavoljela sam tu uvalu.
Nadalje, s tatom, svaku Velu Gospu smo s barkom u pratnji plivača na maratonu. To je bila naša tradicija. Rano ustajanje i već oko 9 s barkom na punti od Šila čekati na svom mjestu plivače. Start u 10 pa pomalo do zadnjeg plivača. Godinama.
Sve do lani, dok se na proljeće nije  pojavila želja ... zašto i ja ne bi preplivala naš kanal?
Možda se to tada činilo smiješno i u tom času preteško, no odmah početkom ljeta počela sam ozbiljno trenirati.  I eto. Lani je bio moj prvi maraton. Ove godine drugi i nadam se, tek početak brojanja preplivavanja.  

Što te uz sve rečeno motivira da sudjeluješ na maratonu?
- Motivacija ...  moja motivacija je provesti aktivno ljeto. Do pred par godina uživancija je bila samo sunčanje i kupanje. Godinice su došle i potreba za aktivnim bavljenjem sportom. Preko ljeta to je plivanje. Nažalost, samo preko ljeta jer nemamo pravog bazena. Tako da smo ograničeni lijepim vremenom i toplim morem.  Jedan moj mali apel - molimo izgradite nam bazen. 
Inače, uz posao već dugo godina obavljam (računovodstvo, vođenje poslovnih  knjiga, izrada financijskih  izvještaja) u slobodno vrijeme volim biti u prirodi. Vožnja biciklom. Hodanje. A preko ljeta, plivanje je moj ispuh.  Poruka mojoj  dvojici sinova i svim mladima ljudima: ako nešto stvarno želiš to možeš i ostvariti. Malo truda. Volje. Znoja. I želje se ostvare!

Tvoja poruka uz maraton?
- Maraton je naša crikvenička tradicija. Kada god i gdje god se govori o plivačkom maratonu, spomene se i naš crikvenički. Čestitala bih svim ljudima koji svojim entuzijazmom doprinose održavanju i  dugogodišnjoj organizaciji plivačkog maratona. Veliki odaziv plivača, aktivnih sportaša, amatera, djece, veterana. To je bit. Druženje. I jedan cilj - skočit s rive u Šilu i doplivat  do plivališta. 
Lako? Nije baš! Ali je gušt!

Ivica Šubat

Podijelite