Kolumne Dve, tri po domaću Zavičajni kantun Petačke štorije Centar kreativnog pisanja

Bojana Maričić: PISMO

Rijeka, 16.11.1998. Već dugo nije stiglo tvoje pismo. Pretpostavljam da je zapelo negdje u poštanskom uredu u nekoj zabiti, da si ga ipak napisao. Nedostaje mi, iako mogu pročitati bilo koje do sada pristiglo.

Novljanski mesopust (1)

Ako se želi vjerodostojno pisati o mesopusnim običajima našeg kraja onda se ne smije izostaviti Novljanski mesopust, dapače njega je potrebno staviti na čelo mesopusne tradicije Vinodola, Primorja pai cijele Hrvatske po nizu čimbenika kao što su: kulturni, etnološki, glazbeni, politički...

Boke fijolic

Rodit se uz potok poli malenice, rast, delat prvi nesigurni koračići, padat pa se dizat, jušto je jedan mići del lipoga detinjstva i odrastanja nas ki smo kot mići jarčići tekli livadami okol kuće, do potoka, do stare murvi va sred dvora, oreha na komu smo se vogali i hrasti po keh smo se pljezvali.

Helena Mičetić: MOŽEŠ SE FRIGAT

U izguljenim perajama, stajala je u plićaku osamljene primorske uvale. Predvečerje kasnog ljeta osvježilo je more, što joj je u valnim periodima dosezalo do koljena. Osjetila je bol u grudima, zbog težine mokrog i isfucanog ronilačkog odijela.

Iz povijesti riječkog karnevala (2)

Slijedi drugi dio teksta Saše Dmitrovića o povijesti Riječkog karnevala ... "Padom Austro-Ugarske Monarhije, uske veze Sušaka i Rijeke bijahu naprasito prekinute, pa je za Sušačane Rijeka postala inozemstvo, a oni tek nepoćudni stranci.

Snježana Šamanić: MAESTRO

Dogovoreno je da se sa svekrvom nađem u dnevnom boravku Doma Kantrida, na predstavljanju kratkih priča čitateljica iz Gradske biblioteke. Čudno! Kada sam je nazvala i rekla da stižem nije se baš obradovala, kao inače. - Ako ćeš, pridi, ja ću bit' u sali - reče mi ravnodušno.

Petačke štorije (51)

Škola uređena upravo po propisu Allgemeine Schulordnung Godine 1820. uzeo je tadanji župnik Čikulić još jednog kapelana, Ivana Štefanića, koji je predavao na na školi dva sata tjedno vjeronauk na „ilirskom“ jeziku, dok se je sve ostalo predavalo na njemačkom. Kada je Čikulić g.1822.

Iz povijesti riječkog karnevala (1)

Riječki je karneval, kojeg u današnjem obliku poznajemo od 1982. godine, mjesto okupljanja mnogih ljubitelja maškara i mesopusnih običaja