Vijećnici ukazuju na neodrživu situaciju oko glavne crikveničke plaže

Igor Posarić, Sonja Polonijo i Gordan Raguž

Jučer su Sonja Polonijo nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću, Igor Posarić, vijećnik MOST-a u Skupštini PGŽ i Gordan Raguž potpredsjednik Vijeća MO Crikvenica – Centar održali pressicu na kojoj su još jednom ukazali na neodrživu situaciju oko crikveničke glavne gradske plaže.

Gordan Raguž i sam privatni iznajmljivač, ističe kako se kao najveći nedostatak protekle turističke sezone pokazalo stanje glavne gradske plaže:
- Plaža nije bila uređena kao pješčana plaža, na njoj se uočava izraziti nedostatak pijeska u moru, a nije niti izvađeno veliko kamenje preko kojeg su se gosti gotovo lomili da bi ušli u more. Također, očit je nedostatak tuševa, a ovi koji su bili postavljeni radili su na kovanice koje su gosti morali tražiti po obližnjim ugostiteljskim objektima. Uočen je i nedostatak kanti za otpad.
Ova plaža bila je destinacijski biser još iz perioda Austro-ugarske, a 2014. okitila se i prestižnom nagradom “Najbolje urbane plaže na hrvatskome Jadranu”. Više od 50 posto gostiju se žalilo da se Crikvenica reklamira kao destinacija s jednom od najljepših pješčanih plaža, a to zadnje dvije godine definitivno nije. Plaža je više kamenita nego pješčana, što direktno utječe na poslovanje i privatnih iznajmljivača i drugih obrtnika vezanih uz turizam.
Gosti, koji uglavnom dolaze zbog sunca i mora, žale se i govore da se ne žele vraćati u Crikvenicu, jer gradu iz godine u godinu pada kvaliteta ponude. Posljedice se vide i u padu od gotovo 30% zarade kako navodi većina iznajmljivača i malih trgovaca. Oni sami ne mogu utjecati na kvalitetu ponude destinacije i ogorčeni su na trenutnu vlast koja je zakazala u pripremi turističke sezone. - rekao je Raguž.

Igor Posarić ranije vijećnik u Gradskom vijeću Grada Crikvenice, a sada vijećnik MOST-a u županijskoj Skupštini nezadovoljan je načinom na koji se upravlja plažama u Gradu Crikvenici:
- Grad Crikvenica objavljuje samo djelomičan Plan upravljanja pomorskim dobrom i to bez popisa mikrolokacija na kojima se planiraju izdati koncesijska odobrenja. Zašto je uvedena ova praksa i kome odgovara ova netransparentnost? Sigurno ne potencijalnim davateljima zahtjeva za koncesijska odobrenja.
Kad se uzme u obzir i kasno izdavanje ovog plana (kraj veljače tekuće godine za sezonu koja bi trebala početi u svibnju?) potpuno je jasno da je ovaj sustav neučinkovit, netransparentan i da nije u funkciji unapređenja stanja na pomorskom dobru.
Istovremeno PGŽ svoj plan koncesija izdaje već u listopadu za narednu godinu s popisom lokacija i predviđenim iznosim koncesijske naknade, dakle cca 5 mjeseci prije Grada Crikvenice!?
Činjenica da Vijećem za odobrenje koncesijskih odobrenja upravlja vladajuća struktura Grada Crikvenice većinom članova (uz jednog člana PGŽ i jednog člana Lučke kapetanije), sasvim je jasno da nemaju svi poduzetnici jednake uvjete za stjecanje koncesijskog odobrenja.
Glavna gradska plaža je primjer maćehinskog odnosa prema osnovnom turističkom resursu Crikvenice. Desetogodišnja koncesija na Glavnu plažu „Eko Murvici“ je istekla u rujnu 2017. godine. Bilo je dovoljno vremena da se već tijekom 2017. godine kvalitetno pripremi natječaj i da plaža dobije koncesionara u 2018. godini. Propali natječaj za 2018. godinu posljedica je netočne lokacijske informacije koju dostavlja „Eko Murvica“, a izdaje tijelo PGŽ-a tj. Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, ispostava Crikvenica. Po mojoj prosudbi odgovornost za ovaj propust je na strani PGŽ-a. - kaže Posarić.

Grad Crikvenica je kasno dao dokumentaciju

- Za sezonu 2019. ponavlja se sličan scenarij, samo je sada u pitanju studija opravdanosti davanja koncesija koju izrađuje PGŽ, ali dio podloga daje Grad Crikvenica. Podloge od Grada Crikvenice su dane kasno, tako da izrada dokumenta koji se treba koristiti za natječaj kasni. Grad Crikvenica je već u veljači znao da koncesija neće biti dodijeljena pa je tako i naveo u svojem planu koncesijskih odobrenja, (djelomično objavljen) jer skriva podatke o stvarnom uzroku kašnjenja izdavanja koncesije.
Sada smo svjedoci prepucavanja Grada Crikvenice tj. HDZ-a i županije tj. SDP-a tko je kriv za ovu situaciju, iako se uvidom u datume izrade i dostave dokumentacije jasno može vidjeti da je odgovornost na gradskoj upravi Grada Crikvenice koja nije pravovremeno izradila dokumentaciju.
Građani Crikvenice moraju znati da vatrogasne mjere za pripremu plaže za sezonu, a koje poduzima Grad Crikvenica umjesto koncesionara, plaćaju upravo oni. Ta sredstva umjesto korištenje za druge namjene, koriste se za uređenje plaže koju bi inače platio koncesionar. Dodatno, umjesto da uprihoduje novac od koncesionara, Grad troši vlastita sredstva, dakle gubitak je dvostuk.
I unatoč tim vatrogasnim mjerama tome vidljiv je pad kvalitete, uređenosti i usluga na plaži. Sada, na kraju sezone upravo je pravo vrijeme da se započne priprema za sljedeću godinu, i da Grad Crikvenica konačno učini sustav koncesioniranja transparentnim.
Apeliram na sve ove dobro plaćene političare i njihove podobnike koji sjede u politički obojenim vijećima i odlučuju o problematici za koju nisu stručni, da prijeđu preko stranačkih interesa i započnu posao obavljati pravovremeno i transparentno, na korist gospodarstva i poduzetnika.
Na ovaj način kako se radi sada samo se mogu postavljati pitanja kome odgovara ovaj nered i za čijeg igrača se priprema teren? – ističe Igor Posarić.

Nezavisna vijećnica Sonja Polonijo smatra da bi najbolji model za upravljanje plažama bio osnivanje zajednice ponuditelja u kojoj bi bili iznajmljivači, hotelijeri i Grad Crikvenica. Također, Polonijo smatra da se plažom dobro upravljalo kad je koncesiju imala „Murvica“ i da je model zatvorene plaže s plaćanjem ulaza najučinkovitiji.
Vijećnici su pozvali i jednu i drugu stranu (Županiju i Grad) da zaborave na dosadašnje animozitete i čim prije donesu rješenje za upravljanje crikveničkom gradskom plažom, najvažnijim turističkim adutom našega grada.

Ivica Šubat

Podijelite