U subotu u Crikvenici počinje 54. "Ribarski tjedan"

Tradicionalna manifestacija Ribarski tjedan, koja se više od pola stoljeća održava u čast crikveničkim ribarima i vrijednoj tradiciji ribarstva, ove godine ima svoje 54. izdanje te počinje u subotu 29. kolovoza i traje do 5. rujna.
Sukladno epidemiološkoj situaciji neki od tradicionalnih programa se nažalost neće održati, no posjetitelji će moći uživati u primorskoj pjesmi, raznim izložbama i odličnoj gastronomskoj ponudi u restoranima na rivijeri.

Program kreće u subotu, 29. kolovoza programom uz glazbeni sastav „Trend“. Istovremeno će se iz gradske luke na pučinu otisnuti Karavana „Ribarski tjedan“, besplatna panoramska vožnja brodovima koju su osigurali crikvenički brodari. Posjetitelji će moći razgledati izložbu plakata Ribarskoga tjedna počevši od 2006. godine do danas, koja će biti postavljena na Trgu Stjepana Radića do kraja manifestacije, a na Instagram profilu Crikvenica_Croatia mogu ostaviti komentar koji od vizualnih rješenja im se najviše sviđa.

U nastavku programa pripremljene su dvije Primorske noći uz „Trio Crikvenica“ (u nedjelju 30.8. i četvrtak 3.9.) i Festival ribarske pjesme – promenadni nastupi glazbenih sastava „Trio Crikvenica“, klape „Histri“ i „Klamaruša“ u srijedu 2.9.
U petak, 4.9. se po prvi puta organizira interpretacijska šetnja na temu crikveničkog ribarstva i tradicije pod nazivom „Rogi ribaru“, a tjedan će se zatvoriti u subotu, 5.9. uz nastup klape „Tramuntana“.

Posjetiteljima rivijere i ljubiteljima ribljih jela pripremljena je gastronomska poslastica u koju se uključilo sedam ugostiteljskih objekata u sastavu projekta „Cesta plave ribe“ – Bodulka, Karoca i Trabakul u Crikvenici, Feral u Jadranovu te Kantunić, Riva i Ulika u Selcu. Svi su pripremili posebnu ponudu jela od srdele pa treba krenuti u istraživanje jesu li privlačnije srdele na padelu, u sezamu sa slanutkom i blitvom ili možda u salsi s palentom, bijeli brudet od srdela, okruglice od srdela u umaku od pomidora s domaćim pljukancima, selačke kolubice ili crikveničke rupice. Naravno ovo su sve samo glavna jela, a ugostitelji su pripremili cijele menije od 3 slijeda s uključenim predjelom i desertom za samo 100 kuna, što vjerujemo da će biti poseban mamac za sve one koji znaju da je plava riba izvor bjelančevina, vitamina, minerala i omega 3 kiselina te zdrava i ukusna. Posebna gastronomska ponuda se ove godine temelji upravo na srdeli, jer je ta riba imala izniman značaj u prošlosti, kad je egzistencija stanovnika uvelike ovisila o ribolovu, a i danas je vrlo popularna namirnica u crikveničkim kuhinjama.

U program se uključio i Muzej Grada Crikvenice, koji će omogućiti slobodan ulaz za sve posjetitelje tijekom Ribarskoga tjedna na izložbama „Prva na Jadranu“ i „Ljubavna“ u Crikvenici te „Kućici od ribari“ u Jadranovu.
Od 2019. je Ribarski tjedan dio projekta „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine" ili skraćeno „Arca Adriatica“. Navedeni je projekt dio programa INTERREG Italija ̶ Hrvatska, a glavni su mu ciljevi zajednička zaštita, promocija i turistička valorizacija bogate jadranske pomorske baštine.

Organizator 54. "Ribarskog tjedna" je Turistička zajednica Grada Crikvenice Pokrovitelji i partneri: Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, TZ Kvarnera, „Eko – Murvica“, „Hyper Dizajn“ i Muzej Grada Crikvenice.


crikva.hr

Podijelite