Stara trta zasađena ispred Gradske galerije

Početak studenog, obilježio je početak jednog novog prijateljstva, prijateljstva između Maribora i Crikvenice koje će spajati loza prijateljstva.
U Crikvenici je tako zasađena stara trta, najstarija sorta vinove loze na svijetu koja se nalazi u staroj gradskoj jezgri Maribora, a ovaj cijep je 89. koji je zasađen izvan Slovenije. Uz nju je zasađena i autohtona crikvenička sorta vinove loze koja je nađena na području buduće agrozone između Dramlja i Jadranova te je sađenje ovih dviju sorti zapravo označio i početak poljoprivredne aktivnosti na području Grada Crikvenice.
Program sađenja vinovih loza otvorio je gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina koji se obratio nazočnima te rekao nekoliko riječi o značaju sađenja mariborske trte i planovima vezanim uz buduću agrozonu.
Mariborski viničar Stane Kocutar iznio je nekoliko podataka o trti, o starosti ove vrste koja je još uvijek plodna te zanimljivosti o tome gdje je sve posađena izvan Slovenije.
Nakon uvodnih govora pristupilo se sadnji te je viničar Stane Kocutar zasadio cijep trte, dok je gradonačelnik Damir Rukavina zasadio cijepove crikveničke autohtone vrste vinove loze. Loze su zasađene, na posebno za tu svrhu uređeno mjesto, ispred Gradske galerije na Strossmayerovom šetalištu, a loza će rasti i razvijati se te će biti znak prijateljstva između Maribora i Crikvenice. Ovo događanje svojim je nastupom uveselila folklorna skupina crikveničke udruge umirovljenika "Sunce".

crikva.hr

Podijelite