Najbolji svjetski šahisti dolaze u Crikvenicu

U Zagrebu je jučer počelo najjače ovogodišnje pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu te jedan od najjačih turnira u povijesti šaha – Croatia Grand Chess Tour na kojem će nastupiti 12 ponajboljih šahista svijeta. Među njima je i aktualni svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen.
U velikom sportskom događaju, koji traje od 26. lipnja do 8. srpnja, značajno je mjesto zauzela i Crikvenica.
Popratna manifestacija "Croatian Grand Chess Toura" je turnir osnovnoškolaca „Šah uz školu“ koji se održao pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i Turističke zajednice Grada Crikvenice ispred Muzeja Mimara, gdje je i otvoreno veliko natjecanje. Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina imao je čast obratiti se najboljim svjetskim šahistima i premijeru Andreju Plenkoviću koji je simboličnim povlačenjem prvog poteza u društvu svjetskog prvaka Carlsena otvorio turnir u Mimari. Rukavina je poručio da je Crikvenici čast što je mogla organizirati turnir za male šahiste u sklopu kojeg su mladi imali priliku upoznati šahovske genijalce, dva bivša svjetska prvaka Garryja Kasparova i Viswanathana Ananda te aktualnog prvaka Carlsena.
Gradonačelnik Crikvenice pozvao je velikane šaha da u utorak 2. srpnja dođu u Crikvenicu, na šahovsku plažu, jedinstvenu u svijetu te podsjetio da je zahvaljujući fondaciji Garryja Kasparova Crikvenica našla svoje mjesto na šahovskoj mapi svijeta.

Na svečanosti otvaranja turnira Turistička zajednica Grada Crikvenice izložila je promotivne brošure destinacije te zajedno sa Gradom Crikvenica osigurala poklone za svu djecu turnira, a prilikom ždrijeba za natjecanje svi šahovski velemajstori dobili su suvenir „Crikvenički lončić“ i promotivne poklone. Crikvenica se na svečanosti otvaranja predstavila i nastupom ženske klape „Sveta Jelena“ iz Dramlja.
Šahovski će velemajstori tijekom održavanja turnira u Zagrebu imati jedan slobodan dan, a tada na scenu još jednom stupa Crikvenica. U sklopu "Croatian Grand Chess Toura" na šahovskoj plaži u Crikvenici, u utorak 2. srpnja od 12:00 sati, održat će se šahovski turnir koji će uveličati šahovska legenda Garry Kasparov.
Gradonačelnik Damir Rukavina pozvao je velemajstore da slobodan dan provedu u Crikvenici, na jedinstvenoj tematskoj šahovskoj plaži te slobodan dan i opuštanje od natjecanja provedu upravo u Crikvenici koja postaje pravi šahovski grad.
U srijedu, 3. srpnja u Crikvenici će sve biti u znaku šaha. U 16:00 sati će se u hotelu „Omorika“ odigrati brzopotezni dječji turnir, a najbolji sa dječjeg turnira imat će priliku igrati simultanku s Kasparovim. Nadalje, u 18:30 sati će u Gradskoj vijećnici biti održana tiskovna konferencija s Kasparovim dok će odmah nakon tiskovne konferencije biti odigrana i simultanka s njim u Preradovićevoj ulici. Ovogodišnji rivali Kasparova biti će isključivo djeca, njih otprilike 15-ak, koja su i prošle godini bili dostojni suparnici legendarnom šahovskom velemajstoru.

crikva.hr

Podijelite