Donacijska izložba prvi korak ka izgradnji stepenica na Kotor

U četvrtak, 27.6.2019., u prostorijama Gradske knjižnice Crikvenica, otvorena je donacijska izložba slika i fotografija prve likovne kolonije "Na Kotoru".
Sudjelovali su likovni umjetnici Miroslav Cimer, Marijan Mavrić, Ambroz Oroši, Nenad Petronio i Libuša Kirac, a svoje fotografije su izložili članovi nedavno osnovanog Fotokluba "Crikvenica" Elma Dujić i Slavko Matejčić.

Izložba je korak prema realizaciji projekta izgradnje stepenica prema Kotoru, idejni začetnik kojeg je prva predsjednica Katedre čakavskog sabora „Kotor“ Tea Matejčić Jerić. Kako se sljedeće 2020. godine navršava 10 godina od njezine iznenadne smrti, a ujudno se obilježava i deseta godišnjice osnutka Katedre, obnovljena je želja o realizaciji njezine ideje. Ideja je podržana na sastanku Predsjedništva Katedre kojeg je vodila Jasminka Rukavina, a selački slikar Marijan Mavrić okupio je grupu likovnih umjetnika koji su 1.6.2019. održali likovnu koloniju na otvorenom, na Kotoru. Akcija je održana je i od strane Fotokluba "Crikvenica", tako da su na izložbi sudjelovali i njezini članovi. Prodajom slika i fotografija pokrio bi se dio troškova izrade kamenih skala prema Kotoru, a geodetska obrada terena je u postupku.
Tijekom 2019. trebale bi se obaviti sve pripreme i većina radova, a završetak se planira u svibnju 2020. oko rođendana Tee Matejčić Jerić, kada je predviđena i promocija knjige poezije njezinih naknadno pronađenih radova. Prijedlog je da se nove stepenice nazovu njezinim imenom, kako bi se našoj rođenoj Crikveničanki odužili za očuvanje kulturne baštine crikveničkog kraja.

Izložba je otvorena do 31.8.2019., a organizatori su Katedra čakavskog sabora „Kotor“ i Gradska knjižnica Crikvenica.

Tekst i fotografije: Elma Dujić

Podijelite