Crikvenička nogometna kronika (12)

1 - Juniori Crikvenice 1951/52. g. Stoje slijeva: Franjo Paljaga, Marijan Car, Luka Lovrić, Branko Katnić, Tomislav Car (Kuja), Miko Matejčić, Drago, Vanja Kosagov, sjede: Mate Jeličić, Šime Gržičić, Slavko Car.
2 - Podmladak Crikvenice 1951.-1952. g.
3 - Toni Zrnčić, ubojiti napadač, sjajan strijelac pedesetih godina XX.st. Bio je dobitnik Zlatne fiskulturne značke za 1950.g. (tada vrlo visoko priznanje koje su mogli dobiti samo najbolji)

PRVACI OBLASNE LIGE 1950. g.

Godine 1950. natjecateljski sustav u jugoslavenskom nogometu je bio:
1. Prva savezna liga
2. Druga savezna liga
3. Treća savezna liga
4. Hrvatska nogometna liga
5. Oblasna nogometna liga
6. Nogometno prvenstvo Rijeke
7. Kotarska nogometna liga

U sezoni 1950.godine je prvenstvo počelo sredinom ožujka, a završilo krajem srpnja. U Primorsko-goranskoj skupini Oblasnoga nogometnog prvenstva nastupili su: Viktor Lenac, Nehaj, Lokomotiva, Crikvenica, Budućnost, Mladost, Torpedo, Goran i Opatija. Klubovi su morali imati i juniorski sastav.
Prvaci Primorsko-goranske i Istarske skupine u dvije utakmice odlučivali su Oblasnog prvaka.
Prije prvenstva su nogometaši ljubljanskoga KRIM-a gostovali u Crikvenici i pobijedili s 2:1, a njihovi juniori pobijedili su svoje vršnjake s 4:0.
Start u Oblasnoj ligi bio je vrlo dobar. Pobijeđen je Goran iz Delnica, ali je krimejska Budućnost odnijela bodove u 3. kolu, no zato je ceh platila Mladost iz Kraljevice, koja je pobijeđena s 8:3.
U svibnju 1950. godine je u Rijeci protiv Lokomotive igrano 1:2, strijelci su bili Zrnčić i Lukarić, a za Lokomotivu Mataija. Od 12 utakmica Crikveničani su dobili osam, dvije neriješene i dvije izgubljene (Budućnost i Nehaj).
U nastavku će dobiti dvije utakmice i osvojiti prvo mjesto. Bio je to rezultat dobrog rada, ali i darovite generacije koja je stasala.
Kao prvak Oblasne lige Crikvenica je za plasman u Hrvatsku ligu - jug odigrala kvalifikacijske utakmice s Uljanikom iz Pule. U prvom susretu u Puli bilo je 2:8, a u Crikvenici 4:0. Crikvenica je postala prvak Oblasne lige, a time i član Hrvatske lige - jug.

USPJEŠNA 1950.G.

Na početku 1951. godine na godišnjoj skupštini kluba pod predsjedavanjem Antona Jurinčića - Tonice 1950. godina ocijenjena je kao jedna od najuspješnijih u tridesetogodišnjoj povijesti kluba.
U toj je godini osvojen Kup Vladimira Gortana. Bilo je to nogometno natjecanje svih klubova Istre, Rijeke, Primorja i Gorskog kotara.
U natjecanju u Oblasnoj ligi 1950. godine je Crikvenica bila prva i time stekla pravo natjecati se u Hrvatskoj ligi - južna skupina. Bit će tu i klubovi iz naše oblasti - Rudar, Pula i Lokomotiva.
U siječnju 1951. g je bila ukinuta Treća savezna liga pa je tako Hrvatska liga postala treća razina po značenju.
Da bi natjecanje bilo regularno, Crikveničani su morali proširiti igralište, zato su već 1950. godine prionuli poslu. Vlasnici su dali ili morali dati svoje parcele, a geodet Srećko Pavličević je izvršio izmjere; prišlo se niveliranju terena, za što su dobavljene tračnice i vagoneti kojima je nasipavano igralište veličine 105 x 75 metara.
Na stadionu je bilo predviđeno igralište za odbojku, košarku, atletska staza duga 380 metara, široka 8 do 9 metara, a izvan toga gradnja staze za mototrke. Igralište je moralo biti gotovo do ožujka 1951. godine.

U ožujku 1951. godine je u crikveničkoj općini osnovan još jedan nogometni klub, NK Turbina (RL, 23. ožujka 1951.g.). Prvu utakmicu su odigrali na igralištu Risnjaka u Krasici protiv Jadrana iz Praputnjaka i pobijedili s 8:0. Turbina je igrala u sastavu: Brnčić, Gašparović, Švast, Jerčinović, Marun, Balić, Slaviček, Bajić, Brnčić, Mihajlović i Tomazin.

Podijelite