Čera je bilo "Čakavsko maškarano zapolne" va OŠ Zvonka Cara

1 - Mesopust „Diplomac“
2 - Vlatka Pobor, predstavnica Katedre čakavskog sabora „Kotor“  
3 - Marijana Barac Tomić i Lukrecija Stilin, voditeljice čakavskih skupina u OŠ Zvonka Cara i PŠ Selce
4 - Nastup skupine „Libre“
5 - Tara Valković i Ena Ban, voditeljice programa

Katedra čakavskog sabora „Kotor“ Crikvenica u srijedu je po sedmi puta organizirala „Čakavsko maškarano zapolne“ u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Crikvenice i Osnovnom školom Zvonka Cara, ujedno i domaćinom događaja. Najveći dio posla odradile su čakavske skupine iz Osnovne škole Zvonka Cara i područne škole Selce i njihove voditeljice Marijana Barac Tomić i Lukrecija Stilin.  

Na priredbi koja promiče i njeguje tradiciju našeg kraja – maškaranje i čakavštinu, sudjelovali su polaznici vrtića i osnovnih škola iz Crikvenice i crikveničke okolice. Bilo je među njima svakojakih maškarica, ali ipak najviše princeza, kauboja i superjunaka. Odaziv na događaj bio je velik te je prostor škole bio skoro premalen za mame, tate, none, noniće i sve ostale koji su došli poslušati i podržati nastupe vrtićaraca i osnovnoškolaca.   

Program su recitacijom i plesnom točkom otvorile članice skupine „Libre“ vođene mentoricom, učiteljicom Marijanom Marić Tonković. Okupljenima se potom obratila predstavnica KČS „Kotor“ Vlatka Pobor, a potom i Meštar crikveničkih maškara koji je sa sobom poveo i Malu svitu.  

Svojim recitacijama, pjesmama i plesom predstavili su se redom: OŠ „Vladimira Nazora“ - PŠ Dramalj (učiteljica Marijana Bezić), Dječji vrtić „Radost“ Crikvenica, OŠ „Julija Klovića“ Tribalj (učiteljica Snježana Domijan), OŠ „Josipa Pančića“ Bribir (učiteljica Mirjana Jurčić), OŠ „Vladimira Nazora“ (učiteljica Marijana Pohl), OŠ „Vladimira Nazora“ – PŠ Jadranovo (učiteljica Ankica Gržac) te na kraju Dječji čitateljski klub „Biblice“ (voditeljica Irena Krmpotić).  

Ne bi to bio pravi maškarani događaja da nema glavnog krivca - mesopusta, koji je dobio ime Diplomac. Po običaju i navadi staroj maškarano zapolne završilo je čitanjem šentence, koju su ove godine sastavile čakavske skupine OŠ Zvonka Cara i PŠ Selce i njihove voditeljice. Kako je prisutnima objasnio „abukat“, Diplomac je odgovaran za sve lažne diplome koje su u posljednje vrijeme otkrivene u ministarstvu i školstvu. No, da nije sve tako crno, naveo je „abukat“ i dobre stvari koje je Diplomac napravio. Zaslužan je on tako za proširenje škole i novu sportsku dvoranu, koja stoji nova, uređena i spremna, mada još uvijek nekorištena.  

Voditeljice programa Tara Valković i Ena Ban, učenice 5. razreda OŠ Zvonka Cara, po završetku programa pozvale su sve okupljene da se zaslade tradicionalnom pusnom slasticom – fritama te poručile „Vidimo se i kletu“. 

Meštar i Mala svita 

 

Lea Knežević

Podijelite