Županijska lučka uprava Crikvenica proslavila 20 godina postojanja

1 - Mario Kružić, ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica
2 - Župan PGŽ Zlatko Komadina
3 - Dobitnici zahvalnica ŽLU

Sinoć je u hotelu „Esplanade“ svečano obilježena 20. godišnjica postojanja Županijske lučke uprave Crikvenica.
Svečanosti su uz brojne goste bili nazočni župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Crikvenice Josip Friš.
U prigodnom obraćanju nazočnima ravnatelj ŽLU Crikvenica Mario Kružić je istakao kako je u proteklih 20 godina na lučkom području kojim upravlja ŽLU CRikvenica investirano ukupno 20 milijuna kuna, a protekla godina je od povijesnog značaja za ŽLU Crikvenica zbog započetog najvećeg investicijskog ciklusa s radovima vrijednosti od gotovo 60 milijuna kuna.
- Posebno smo ponosni na Ugovor o dodjeli gotovo 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU iz 2018. godine za nadogradnju luke Crikvenica, odnosno za izgradnju sekundarnog lukobrana i dogradnju Male palade. Na važnosti daje i činjenica da je ovaj projekt bio drugi po redu u Republici Hrvatskoj, a prvi u Primorsko - goranskoj županiji među projektima koji se financiraju iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.
Od samog početka do danas kao najvažnijeg partnera i podršku u projektima istaknuli bi našeg osnivača Primorsko – goransku županiju. Samo u posljednjih 5 godina, ukupni iznos sufinanciranja PGŽ iznosi čak 6.2 milijuna kuna. Gotovo da nema luke i većeg projekta kojeg PGŽ nije sufinancirala, no kao važnije istaknuli bi dogradnju i rekonstrukciju luke Podvorska, sanacije obalnih zidova u lukama Selce i Perčin u Jadranovu, te dogradnju i rekonstrukciju luke Bršćanovica u Dramlju. – rekao je Kružić.
Kao najznačajnije sufinanciranje od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izdvojio je ono iz 2016. godine na rekonstrukciji i dogradnji luke Podvorska u Crikvenici ukupnog iznosa sufinanciranja od 2.6 milijuna kuna, te 2019. godine na dogradnji luke Selce ukupnog iznosa sufinanciranja od 4 milijuna kuna.
U suradnji s lokalnom samoupravom kao najvažnije projekte izdvojio je Rekonstrukciju i dogradnju luke Podvorska u Crikvenici ukupnog iznosa sufinanciranja 500 tisuća kuna i dogradnju luke Selce ukupnog iznosa sufinanciranja od 1 milijun kuna, te suradnju na izgradnji novog obalnog zida i šetnice u luci Crikvenica u sklopu uređenja centralnog Trga Stjepana Radića iz 2013. godine, te izgradnju novog obalnog zida i šetnice u luci Selce u sklopu uređenja Trga Palih boraca iz 2017. godine.
- Značajno je za istaknuti prvu potpisanu koncesiju sa pravom građenja i to onu za realizaciju projekta rekonstrukcije i dogradnje luke Perčin u Jadranovu 2018. godine. Ugovorena koncesija je na vremenski period od 27 godina i odnosi se na usluge u nautičkom turizmu. Koncesionar je tvrtka BSK Commerce d.o.o. iz Rijeke, a ukupna veličine investicije je 14.5 milijuna kuna.
Osim navedenih investicija treba svakako istaknuti i uvođenje tada prve županijske brodske linije u Republici Hrvatskoj Crikvenica – Šilo koja je ponovno uspostavljena 2017. godine te je već prve godine prevezla 11.871 putnika. Županijska lučka uprava Crikvenica dugoročno se opredijelila za transparentno i odgovorno poslovanje, kao ključ održivog razvoja, a jedan od brojnih pokazatelja da radimo odličan posao je i dobiveno bezuvjetno mišljenje za uredno poslovanje od strane Državnog ureda za reviziju. – zaključio je Kružić, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pridonijeli dugogodišnjem uspješnom radu ŽLU Crikvenica.

Nakon Kružića nazočnima se obratio župan Zlatko Komadina koji je uz čestitke djelatnicima ŽLU Crikvenica na uspješnom poslovanju, istakao velika ulaganja u lučku infrastrukturu širom Županije, kazavši da se toliko nije gradilo od Austrougarske. Župan je rekao kako je ponosan na decentralizirani sustav upravljanja lučkim prostorom putem lučkih uprava, jer ljudi najbolje poznaju lokalne probleme.

Zahvalnice ŽLU Crikvenica

Na svečanosti je ŽLU Crikvenica dodijelila zahvalnice, a dobili su ih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Crikvenici i Primorsko-goranska županija te bivši ravnatelji ŽLU Crikvenica Božidar Tomašek (do 2002. godine) i posthumno Franjo Matejčić (ravnatelj od 2002. do 2013. godine).
Zahvalnice su dobili i bivši predsjednici Upravnih vijeća ŽLU Crikvenica – posthumno Želimir Ivančić (predsjednik do 2000. godine), Robert Lončarić (predsjednik od 2000. do 2002. godine), Ivo Brozović (predsjednik od 2002. do 2006. godine), Vladimir Car (predsjednik od 2006. do 2010. godine) i Dino Manestar od 2010. do 2017. godine).

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Martina Majerle i Robert Grubišić, a voditelj je bio Larry Ambrozić.

Županijska lučka uprava Crikvenica

Županijska lučka uprava Crikvenica osnovana je 8. travnja 1999. godine za luke lokalnog značenja Crikvenica, Jadranovo i Selce, sa sjedištem u Crikvenici.
Prvi predsjednik Upravnog vijeća ŽLU Crikvenica bio je Želimir Ivančić, a u prvom sastavu Upravnog vijeća bili su Irena Jurić, Ivica Šubat, Branko Antić, Željko Udovičić i Ivan Čule.
Pod upravljanjem ŽLU Crikvenica danas je ukupno 10 luka. Luka Crikvenica razvrstana kao luka otvorena za javni promet županijskog značaja, a luke Bršćanovica (Dramalj), Črni mul (Crikvenica), Jadranovo, Omorika (Dramalj), Pazdehova (Dramalj), Perčin (Jadranovo), Podvorska (Crikvenica), Selce i Slana (Selce) razvrstane kao luke otvorene za javni promet lokalnog značaja.
Aktualni ravnatelj ŽLU Crikvenica je Mario Kružić, aktualna predsjednica Upravnog vijeća je Davorka Vukelić, a članovi Upravnog vijeća su Goran Cerović, Igor Lončarić, Predrag Antić i Duško Antić.
Uz ravnatelja u ŽLU Crikvenica stalno su zaposlena 3 djelatnika.
Od osnutka ŽLU Crikvenica broj vezova je rastao od početnih 341 do današnjih 1378 vezova, od čega je 1193 komunalnih vezova, a 185 nautička.
Ukupna površina lučkog područja iznosi 3,24 km, od čega je kopneni dio 18.425 m2, a površina morskog akvatorija 224.780 m2.
Od lučke suprastrukture lučka uprava koristi dvije dizalice, obje kapaciteta 5 tona.

Ivica Šubat

Podijelite