ŽLU Crikvenica svečano obilježila Štovnu nedelju - poseban dan u crikveničkoj ribarskoj povijesti

Jučer je u restoranu "Faro" u Dramlju upriličena svečanosti koju već nekoliko godina za redom obilježava Županijska lučka uprava Crikvenica - proslava Štovne nedjelje. Ovaj događaj, na kojemu se okuplilo 70-tak članova ribarskih društava iz Grada Crikvenice, održao se uz ugodan ručak i prigodno druženje. Mjesto svečanosti, restoran "Faro", nosi i određenu simboliku jer je neposredno pored restorana od 1940. do 1953. godine radila tvornica ribljih prerađevina.

Tom prilikom je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić zahvalio na dolasku članovima ribarskih društava koji su većim dijelom ujedno i korisnici vezova u lukama Županijske lučke uprave Crikvenica. Također je podsjetio na lanjske projekte uređenja luka Podvorska i Slana, ali i istaknuo da bi nakon ove sezone napokon trebala krenuti rekonstrukcija luke Črni mul. Dodao je da Županijska lučka uprava Crikvenica, nakon što je uspješno pripremila cjelokupnu projektnu dokumentaciju, ove godine prijavljuje projekt dogradnje luke Omorika na europske fondove, čime bi trebalo nastati novih stotinjak vezova. Jednako tako inicirana je izmjena prostorno planske dokumentacije za realizaciju projekta dogradnje luke Pazdehova čime bi mogli samostalno krenuti u realizaciju izgradnje lukobrana neovisno o projektu uređenja obalnog zida i trga kojega planira realizirati Grad Crikvenica, zaključio je Kružić.

Štovna nedjelja predstavlja tradicionalni običaj koji seže u prošlost, gdje je ribolov mrežom potegačom bio rezerviran za ribarske družine, poznate kao kumpanije, sastavljene od 8 do 10 ribara. Bez formalnih ugovora, dogovori su se ostvarivali usmeno na dan Štovne nedjelje, predzadnje nedjelje mesopusta. Tada bi vlasnici tunera, brodova ili ribarskih alata počastili hranom i pićem ribare koji su odabrali loviti s njima u nadolazećoj sezoni. Ovaj zanimljiv običaj dobio je naziv po poštovanju i čašćenju ribara, čime se njegovala tradicija i zajedništvo.

Neposredno prije druženja u "Faru" crikvenički ribari tradicionalno su se okupili ispred spomenika ribaru Zvonka Cara, gdje su odali počast svojim slavnim precima.

crikva.hr 
foto: Ana Križanec, Dušan Rebernik

Podijelite