Zima i blagdani u knjigama

Iako sam puno više tip čitača koji ponajviše uživa čitati ljeti na plaži uz šum valova, znam da brojni među vama ipak preferiraju kamin, dekicu, čaj i knjigu. Baš iz tog razloga sam odlučila potražiti neke zimske i božićne naslove kako bi ugođaj bio potpun. Moram odmah napomenuti da nisam pročitala sve knjige koje ću navesti, ali čine mi se zanimljivima i odgovaraju naslovom i tematikom onome što sam tražila i u čemu biste mogli uživati.  

Krenut ću s dvjema knjigama autorice Sarah Morgan koje su upotpunile moj ugođaj prošlog Božića: Praporci u snijegu i Možda ovog Božića, za a sve ljubitelje ljetnog čitanja postoji i treći nastavak „Ljeto je krivo za sve“ koji se može uklopiti i u ovaj zimski ugođaj.
Knjige su ljubavne tematike i izvrsne su za opuštanje i odmor, vjerujem da nam svima treba nešto baš takvo. Knjige prate živote trojice braće O`Neil, Jacksona Seana i Tylera. Sva trojica su odrasla u bajkovitom zimovalištu Snježni kristal te ga potom napustili kako bi slijedili i ostvarili vlastite snove. Najstariji brat Jackson otišao je u Europu i vodi uspješan posao sa zimskim sportovima, Sean je uspješan ortopedski kirurg, a Tyler je gradio uspješnu skijašku karijeru koja je naprasno prekinuta strašnom ozljedom. Njihove živote poljulja iznenadna smrt oca, zbog koje njihovo zimovalište ostaje bez vodstva. Prva knjiga, Praporci u snijegu, prati Jacksona koji se nakon očeve smrti odluči vratiti u Snježni kristal kako bi spasio mjesto koje je već četiri generacije dom njegove obitelji. Ubrzo shvaća kako je to veoma zahtjevan posao pa potraži pomoć od mlade i uspješne Kayle Green, čiji je zadatak pomoći u promociji Snježnog kristala. Kayla je okupirana svojim poslom, ne voli Božić, a o obitelji razmišlja kao o najrazornijoj sili na svijetu. Činjenica da praznike može provesti radeći u Snježnom kristalu dolazi joj kao najljepši poklon i zadatak objeručke prihvaća. Međutim, nije očekivala da će njen prvi sastanak s obitelji O`Neil proći potpuno drugačije od onog što je zamišljala te da će morati uložiti toliko truda kako bi prodrla do pojedinih članova. Nakon kratkog vremena se, osim poslovnih ideja, između Jacksona i Kayle počinju javljati i neke druge ideje, želje i zamisli. Treći dio serijala, Možda ovog Božića, daje nam uvid u buran život Tylera O`Neila. On je poznati bivši skijaš čija je karijera naprasno završena zbog ozljede. Sada radi ono za što je mislio da nikada neće, trenira srednjoškolsku ekipu u Snježnom kristalu. Osim toga, u život mu je ušla Jess, kći koju ima sa ženom koju nikad nije volio i koja je osnovala novu obitelj pa joj njihova kći predstavlja smetnju. Tyler se pokušava snaći u ulozi oca, u čemu mu uvelike pomaže Brenna, koja zajedno s njim trenira Jess. Brenna je Tylerova prijateljica još od djetinjstva i ona je jedina koja ga može pratiti kada je skijanje u pitanju. Misle kako znaju sve jedno o drugome, no Tyler zapravo ne zna činjenicu da je Brenna zaljubljena u njega i pitanje je hoće li ikada saznati.   Priče se isprepliću, donose brojne zanimljive situacije, jako lako se čitaju i iako odmah možemo pretpostaviti način na koji će završiti, autorica nas ipak drži zainteresiranima do samog kraja. Nije nužno knjige čitati zadanim redoslijedom pa nećete pogriješiti za kojom god da posegnete.  

Knjigu Možda ovog Božića autorice Karen Swan čitala sam prije nekoliko godina, isto u ovo doba godine. Upoznajemo Allegru Fisher koja ne primjećuje sve one sitnice koje čine život, pa tako nije primijetila niti da je predbožićno vrijeme i da Božić samo što nije stigao, niti da je snježni prekrivač zabijelio London. Usredotočena je samo na posao, u kojem je okružena muškim kolegama pa zna da mora držati emocije po strani kako bi uspjela. Ipak. Upoznaje naočitog Sama Kampa koji će unijeti promjene i u njezin privatni i poslovni život. Iako su prošle godine od čitanja, uz ovu knjigu me vežu samo pozitivna sjećanja i osjećaji te vjerujem da nećete pogriješiti ako ona bude vaš izbor. Budući da mi u posljednje vrijeme često pada na um, mislim da bih se ovih praznika mogla podsjetiti kako je završila priča između Allegre i Sama.  

John Grisham u svojoj knjizi Kako preskočiti Božić donosi malo drugačiju priču od onih klasičnih božićnih na kakve smo navikli. On nas upoznaje s Lutherom i Norom Krank koji su odlučili da će preskočiti Božić, provest će blagdansko vrijeme bez gužve po trgovinama, bez domjenaka na kojima ne uživaju, bez kolača i nezanimljivih darova, a njihovo dvorište će biti jedino bez snjegovića. Božićno drvce neće niti trebati jer 25. prosinca planiraju poći na krstarenje Karibima. I vama kao i meni preostaje vidjeti hoće li njihov plan proći baš tako kako su zamislili. Je li preskočiti Božić baš tako lagano ili nosi brojne posljedice sa sobom.  

Posljednja knjiga na koju vam želim skrenuti pozornost jest klasik autorice Louise May Alcott Male žene. Radnja ove priče započinje upravo u blagdansko vrijeme, a prati živote sestara March, krhke Beth, prekrasne Meg, romantične i razmažene Amy te hrabre potencijalne autorica Jo. Ovo je jedna od onih knjiga koju želite imati na svojoj polici da joj se možete vratiti kada god poželite. Priča o sestrama, toliko povezanima i toliko različitima, je svevremenska i prikladna za čitanje u različitim životnim dobima. Donosi teme poput ljubavi, smrti, odanosti, sukoba, rata, neizvjesnosti, ali i važnosti obitelji, zajedništva i vjere u bolje sutra.

Podijelite