Želimo "McDonald's" u Crikvenici

1 - Mate Jeličić, Filip Knežević, Filip Prpić, Paula Tomičić, Maria Molnar, Lorena Car, Marija Lončarić, Dina Nuspahić (zadnji red), Nikolina Jurinčić, Ema Gašparović, Tara Krajačić, Josipa Pejaković Gloria Ahel, Lea Peko-Lončar (srednji red), Sandi Đulić Trupčević, Vanja Modrić, Dominik Rob i Silvio Koščić (čuče)
2 - Maria Molnar, Dominik Rob i Tara Krajačić

U ovom broju predstavljamo vam buduće hotelijersko-turističke tehničare, 4. A razred Srednje škole dr. Antuna Barca. Razred je to koji čine 24 učenika.
Njihova razrednica Spomenka Radmilović, inače nastavnica matematike, kaže kako je u prvom razredu dobila prilično brbljav, zaigran razred i kako su još bili prilično djetinjasti. Četiri godine kasnije ponešto su se uozbilji u skladu s godinama, ali i dalje s njima nikad nije dosadno.

Sandi Đulić Trupčević živi u Rijeci, a prilično neobičan nadimak dobio je zahvaljujući vlastitom „biseru“. Naime, jednom prilikom na satu engleskog jezika pogrešno je na engleskom izgovorio riječ krastavac te su ga njegovi kolege zbog toga prozvali Kukumber (op.a. eng. krastavac – cucumber). Nakon srednje škole želja mu je upisati Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a po završetku fakulteta pronaći posao u toj struci. Kao budući turistički djelatnik smatra kako je pozitivno što Grad Crikvenica ima dobro razvijeni turizam, veliki broj posjetitelja svake godine te kako za posjetitelje nudi različite aktivnosti. U slobodno vrijeme sluša glazbu ili igra igrice, a životna želja mu je proputovati što više zemalja svijeta.

Mariju Lončarić prijatelji zovu Mare. Živi u Selcu, a nakon srednje škole želi upisati fakultet i zaposliti se, ali nije nam željela otkriti čime se želi baviti u budućnosti. Kao jedini, ali i najdraži, hobi koji jojzauzima većinu vremena u danu navela je rukomet koji trenira već dvanaest godina te je igračica Ženskog rukometnog kluba „Murvica“. Po Marijinom mišljenju, najbolja stvar vezana za srednju školu su prijateljstva, stjecanje iskustava i učenje novih stvari važnih za budućnost i život. Navodi kako je teško izdvojiti neki razredni „biser“ jer njihovom razredu dobrih fora i smijeha ne nedostaje.

Crikveničanku Lorenu Car prijatelji zovu Lori. Nema nekih konkretnih planova za budućnost već joj je sada prvenstveno cilj upisati željeni fakultet, a životna želja joj je biti neovisna i uspješna. Svestrana Lorena izvan škole bavi se različitim aktivnostima – crtanjem, plivanjem, bicikliranjem i odbojkom. Smatra kako u Crikvenici nedostaje više aktivnosti i događaja u koje bi se mogli uključiti i mladi. Po njenom mišljenju, najgora stvar vezana za školu je rano buđenje.

Paula Tomičić također živi u Crikvenici. Sportski je tip te je uspješna u brojnim sportovima poput atletike, košarke i rukometa u kojima sudjeluje na natjecanjima kao članica školske ekipe, a izvan škole igračica je crikveničkog rukometnog prvoligaša „Murvice“. U budućnosti bi željela otvoriti vlastiti obrt, a već ima neke ideje i čime bi se on mogao baviti. Životna želja joj je odužiti se svojim roditeljima za sve što su napravili za nju, osnovati obitelj te osigurati dobar život sebi, obitelji i roditeljima. Smatra kako su zbog epidemije korona virusa puno toga propustili i nisu iskusili sve čari godina u kojima bi se trebali najviše družiti, zabavljati, izlaziti i uživati u zadnjoj godini srednjoškolskog obrazovanja.

Vanja Modrić živi u Selcu. Nakon škole planira tražiti posao u inozemstvu. U slobodno vrijeme igra košarku, druži se s prijateljima ili bavi motorima, koji su mu jedan od omiljenih hobija. Kao najgoru stvar vezanu za srednju školu ističe količinu vremena potrošenu sjedeći. Nismo sigurni iz njegovog odgovora smeta li mu više količina potrošenog vremena ili možda smatra da bi učenici dio vremena provedenog u školi trebali stajati.

Gloria Ahel je Crikveničanka koju u društvu još zovu i jednostavno Glo. U slobodno vrijeme voli se baviti raznim aktivnostima poput vožnje bicikla, rolanja, šetnje ili odradi koji trening u teretani. Smatra kako bi Grad Crikvenica trebao više pažnje posvetiti događanjima za mlade, posebno izvan turističke sezone. Gloria je, kao i Lorena, jedna od onih koja voli ujutro duže odspavati pa joj je najgora stvar vezana za školu to što nastava počinje u osam sati, a najbolje joj je kada nekog profesora nema u školi.

Ema Gašparović zna da želi nastaviti svoje obrazovanje i upisati fakultet te bi u budućnosti htjela biti profesorica. Kao i ostatak razreda,smatra da Crikvenici nedostaje više zanimljivih mjesta za druženje i kao primjer je navela kino. U slobodno vrijeme voli se družiti s prijateljima, uživati u šetnjama i slušati glazbu. Najbolja stvar vezana za srednju školu po Eminom je mišljenju društvo, a najgora je puno nezanimljivog gradiva.

Josipa Pejaković u budućnosti želi biti policajka tako da nakon srednje škola planira upisati Policijsku akademiju. Cilj joj je biti neovisna i uspješna u onome čime se bavi. U Crikvenici je po njenom mišljenju pozitivno to što ima lijepe plaže, lijepo je uređena i ima puno kafića u kojima se mladi mogu družiti, ali smatra kako ipak fali aktivnosti u zimskim mjesecima, ne samo za domaće ljude, već i za turiste koji Crikvenicu odluče posjetiti izvan sezone.

Bribirka Tara Krajačić u budućnosti bi se željela baviti nekim poslom vezanim za kozmetiku te ulaganjem u nekretnine. Želja joj je imati uspješan posao, osnovati obitelj i puno putovati. Omiljena aktivnost izvan škole za Taru je šetnja sa psom i treniranje u prirodi na otvorenom. Kao svoj najveći „biser“ navela je da je jednom, misleći da se radi o njenom prijatelju iz razreda, čupala mobitel iz ruke, govoreći: „Pusti to!“, da bi naknadno shvatila da ne otima mobitel od prijatelja, već od razrednice. Vjerujemo da je to bio pomalo neugodnjak, ali da je sve završilo smijehom. Pozitivna stvar u Crikvenici su, navodi Tara, duge šetnice uz more i činjenica da je grad mali pa se svi poznaju.

Selčanin Mate Jeličić u budućnosti bi se želio baviti informatikom i sportom, a sudeći prema njegovim odgovorima već sada te dvije aktivnosti čine veliki dio njegova slobodnog vremena. Izvan škole najradije igra košarku, bavi se fitnessom, street workoutom, igra igrice, uređuje video isječke i sastavlja računala. Veoma je uspješan u rukometu te je sa svojim klubom osvojio prvo mjesto u državi u ligaškom natjecanju. Životna mu je želja jednoga dana zaigrati rukomet u rukometnom klubu „Barcelona“.

Filip Prpić živi u Novom Vinodolskom te nema nekih konkretnih planova za budućnost već samo zna da želi raditi i igrati rukomet. Da nema škole, ne znamo što bi Filip radio i čime bi se bavio, a sudeći prema odgovoru ne zna ni on sam, jer je naveo kako je najbolja stvar vezana za školu to što ima gdje provesti vrijeme. Istovremeno, najgora stvar vezana za školu je što je vrijeme provedeno ondje jako dosadno i što postoje „jedinice“.

Filipa Kneževića iz Crikvenice prijatelji zovu File. U budućnosti bi se želio baviti nogometom. Ne sjeća se je li ikad sudjelovao na nekom natjecanju u školi ili izvan škole i sam je sebi glavna faca u razredu jer smatra da je strah i trepet. Pretpostavljamo da je Filip u školi rječitiji te da su mu fore maštovitije nego li je pokazao na našem upitniku jer su ga kolege najviše navodili kao glavnu facu u razredu.

Maria Molnar ima jasne ciljeve za budućnost – želi se baviti politikom, upisati Fakultet političkih znanosti i jednoga dana postati premijerka Republike Hrvatske. Jedan učenik naveo je da je Maria za njega glavna faca u razredu jer uvijek kaže što misli i ničega se ne boji. Kada ne radi na ostvarenju svoji ciljeva, Marija slobodno vrijeme najradnije provodi u sviranju klavira ili ispijanju kave.

Leu Peko-Lončar prijatelji od milja zovu Leić. Živi u Crikvenici te se još uvijek dvoumi oko izbora fakulteta, točnije želi li se u budućnosti baviti ekonomijom ili novinarstvom. U slobodno vrijeme voli crtati i šminkati se. Životna joj se želja da joj se ostvare sve želje i svi planovi koje si je zacrtala.
Lea kaže kako su najbolja stvar vezana za srednju školu brojne uspomene, prijateljstva i iskustva, a najgore je to što su im četiri godine proletjele i očekuje ih okretanje nove stranice u njihovim životima.

Nikolina Jurinčić, zvana Nina, živi u Crikvenici. Nakon srednje škole planira pauzirati jednu godinu, u međuvremenu pronaći neki posao te potom upisati studij novinarstva. U budućnosti bi voljela otvoriti azil za životinje.

Dominik Rob živi u Kraljevici. Još nije siguran čime se želi baviti u budućnosti, ali zna da želi biti uspješan.

Silvio Koščić, zvani i Silva, živi u Crikvenici. Omiljena hobi mu je košarka, nakon srednje škole želi upisati fakultet, a najbolja stvar vezana za srednju školu za Silvija je društvo u školi.

Kristina Car je iz Dramlja. Nakon srednje škole želja joj je biti recepcionerka i raditi u hotelu. Voljela bi, poput Sandija, proputovati svijet i posjetiti što više zemalja.

Lucija Miškulin živi u Bribiru, nema puno želja već je jedino o čemu trenutno sanja je završiti četvrti razred srednje škole.

U vrijeme našeg posjeta Vedrana Jurić – Stojanović, Stephanie Rendulić i Nika Raguž nisu bile prisutne na nastavi.

Svi su složni u tome da je Crikvenica predivan grad, s lijepim plažama i predispozicijama za razvoj, ali definitivno smatraju kako mladi nemaju dovoljno mjesta za druženje i izlaske i provođenje slobodnog vremena.
Na kraju moramo spomenuti kako je generalna želja 4. A razreda Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica da se u Crikvenici otvori "McDonald's". Stoga, ako se netko premišljao treba li Crikvenici jedan ovakav restoran brze hrane, samo od 4. A imao bi dovoljno prometa.

Lea Klarić

Podijelite