Viktoria Rogić s kadetskom košarkaškom reprezentacijom Hrvatske dobitnica Nagrade Dražen Petrović

Već četvrtu godinu uzastopce u Crikvenicu dolazi Nagrada Dražen Petrović, najveće priznanje darovitim mladim sportašima i ekipama za izvanredne sportske rezultate, koju dodjeljuje Hrvatski olimpijski odbor.
Nakon rukometaša Matije Cara (dvostrukog dobitnika) i boćara Karla Šabana, ovogodišnja dobitnica Nagrade Dražen Petrović je Viktoria Rogić, košarkašica "Arxa", koja je bila u sastavu hrvatske ženske kadetske košarkaške reprezentacije s kojom je osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu.

Na svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) po 16. put je nagradio najuspješnije sportaše i sportašice do 20 godina te proglasio najveće sportske nade (do 16 godina), a u glavnom izboru - laureati HOO-ove Nagrade Dražen Petrović 2022. u pojedinačnoj konkurenciji su Zrinka Ljutić (skijanje) i Mili Poljičak (tenis).

Najuspješnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija je kadetska košarkaška reprezentacija do 16 godina, koja nas je razveselila kolovoškom broncom s EP-a u Portugalu, prvom nakon 12 godina, kada je isti reprezentativni uzrast također dohvatio kontinentalno postolje.
Najbolja momčad je reprezentacija u rukometu na pijesku. Nakon vrlo uvjerljive prve faze natjecanja na SP-u u grčkom Heraklionu, mladi rukometaši na pijesku u završnici su pobjednički nanizali: Ukrajinu, Francusku te u finalu Brazil za veliko slavlje i zlatno odličje. Iz oba tabora - košarkašica i rukometaša - stiglo je obećanje o vrijednom radu i treniranju kako bi se nastavili ostvarivati rezultati i u nastavku bavljenja sportom, uključujući i seniorsku karijeru.
Na juniorskom EP-u u Münchenu mladi veslači Roko Bošković i Davor Poljančić osvojili su brončano odličje u dvojcu na pariće i tako najavili velike domete u budućnosti. Za taj pothvat zasluženo su primili Nagradu Dražen Petrović kao najuspješnija sportska posada.
Velika konkurencija bila je i u izboru najvećih nada hrvatskog sporta, posebno u ženskoj konkurenciji, u kojoj je od sedam kandidatkinja jednoglasno izabrana atletičarka Jana Koščak, koja je na mlađejuniorskom EP-u u Jeruzalemu osvojila zlatno odličje u sedmoboju, uz pet osobnih rekorda. Nakon toga, trijumfirala je i u skoku u vis na Europskim olimpijskom festivalu mladih.
Sportaš - najveća nada hrvatskog sporta dolazi iz Zadra, a njegov sport su skokovi u vodu. Matej Nevešćanin zaslužio je ovaj laskavi naslov osvajanjem bronce u skoku s daske na visini od jednog metra na SP-u u Kijevu te četvrtim mjestom na istom natjecanju u disciplini skok s daske na visini od tri metra. Uz to, u kolekciji ima i europsku broncu u paru s Davidom Ledinskim.

Domaćin svečanosti, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, apostrofirao je velika očekivanja od ovog sportskog naraštaja:
- U analizama koje smo radili o bivšim dobitnicima ove nagrade, utvrdili smo da postoji kontinuitet uspješnosti, odnosno da su gotovo svi kasnije osvajali vrijedne medalja - na olimpijskim igrama, svjetskim ili europskim prvenstvima, pa u tom smislu računamo na vas. Dakle, u vašim sportskim karijerama ova nagrada nije kraj nego tek početak.
Tradicionalno, za kraj, Biserka Petrović, majka „košarkaškog Mozarta“, kratko je poručila:
- Dražen bi bio sretan da vidi koliko je mladih sportaša koji idu naprijed. Njegova poruka svima, a koju mogu prenijeti kao njegova mama, glasila bi: rad, rad i samo rad… Svi laureati HOO-ove Nagrade Dražen Petrović dobili su plakete, novčani dio nagrade i prigodne poklon-pakete tvrtke Toyota.

LAUREATI HOO-ove NAGRADE DRAŽEN PETROVIĆ 2022.

Najuspješnija sportašica mlađih dobnih kategorija: Zrinka Ljutić (rođ. 26.1.2004.) - skijanje
Najuspješniji sportaš mlađih dobnih kategorija: Mili Poljičak (rođ. 13.7.2004.) - tenis
Najuspješnija ženska ekipa mlađih dobnih kategorija: Kadetska košarkaška reprezentacija do 16 godina (Petra Božan, Tonka Jakšić, Ella Majstorović, Josipa Milković, Gina Nikola Pirjak, Viktoria Rogić, Andrea Stanković, Jelena Brkičić, Zara Valčić, Lena Bilić, Hana Arnautović i Hana Budimir)
Najuspješnija muška ekipa mlađih dobnih kategorija: Juniorska reprezentacija u rukometu na pijesku (Gabriel Botić, Borna Bubalo, Fran Cvjetićanin, Antonio Fabek, Roko Filipović, Luka Glevendekić, Matija Jurasović, Vigo Konforta, Antonio Kranjčević i Josip Tomić)
Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada mlađih dobnih kategorija: Juniorski dvojac na pariće Roko Bošković (rođ.19.5.2003.) i Davor Poljančić (rođ. 12.3.2003.) - veslanje
Sportašica - najveća nada hrvatskog sporta: Jana Koščak (rođ. 19.5.2006.) - atletika
Sportaš - najveća nada hrvatskog sporta: Matej Nevešćanin (rođ. 5.12.2006.) - skokovi u vodu

(izvor: HOO)

Podijelite